• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
Suudi`de Neler Oluyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan, yeni dönemde çok önemli gelişmelere gebe...

Kral Abdullah'ın ölümünden sonra göreve gelen Kral Selman, önceki gün ülke tarihinin en önemli operasyonuna imza attı. Kral Selman, kabine değişikliğine giderek, eski Kral Abdullah'ın yaklaşık 2 ay önce atadığı bakanları görevden aldı.

Özel Danışmanı ve Savunma Bakanlığı'na oğlu Emir Muhammed'i atayan Kral, Suudi Arabistan tarihinde bir ilk olarak İçişleri Bakanı Muhamed bin Nayif'i (56) veliaht olarak ilan etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Bender bin Sultan'ın da görevden alınması büyük bir krize neden oldu.

Tüm hayatını 22 yıl büyükelçi olarak görev yaptığı ABD'ye adayan Bender'in görevden alınması, Washington'da tepkiye neden oldu.

Bu operasyonun yapılmasında yeni veliaht Muhamed bin Nayif'in olduğu belirtildi. Nayif'in İngiltere'ye yakın olması, aslında operasyonun Londra merkezli olduğunu gösterdi. Uluslarası medya özellikle Rus gazeteleri, CIA'in büyük bir operasyon hazırlığında olduğunu iddia etti.

Çünkü Kral Selman'ın yaklaşık 1 yıl sonra sağlık nedeniyle görevi bırakacağı ve yerine Nayif'in geçeceği iddia edildi.

ABD Başkanı Obama taziye ziyaretinde bulunmak üzere Suudi Arabistan'a 30 kişilik bir heyetle gitmişti.

Obama'ya eski dışişleri bakanları James Baker ve Condoleezza Rice, eski ulusal güvenlik danışmanları Brent Scowcroft, Stephen Hadley ile senatör John McCain gibi Cumhuriyetçi isimler de eşlik etmişti. Ancak ziyaretin etkili olmadığı uluslarası medyada öne çıktı.

BENDER TEHDİT ETTİ
Suudi Arabistan'da görevden alınan Bender'in babası Abdülaziz, 2006'da kurulan konseyin seçtiği 1. veliahttı ama 2011'de hayatını kaybetti. Geçenlerde ölen Kral Abdullah, aslında kendi yerine bu kardeşinin geçmesini istiyordu.

Abdülaziz, 1953'te ölen ilk Kral Abdülaziz'in 12. oğluydu. Görünen ki o Suud Ailesi içinde Abdülaziz'in oğullarına Sudayri darbesi yapıldı.

Bu arada Bender'in, görevden alınma kararını öğrendiği anda etrafına tehditler savurduğu iddia edildi.

Kaynak: Takvim

Bu haberler de ilginizi çekebilir