• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Son günlerde doların yükselmesine paralel bir şekilde artan altın fiyatlarının piyasayı daha hareketli hale getirdiğini belirten uzmanlar, altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde de yükselişine devam edeceğini belirtiyorlar.

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Mustafa Akkul, son günlerde artan altın fiyatları hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.

“İleri dönemlerde altın fiyatları daha da yükselecektir”

Altın fiyatlarının yükselmesini beklediklerini ve daha önce olağan seviyede olan altın fiyatlarının bu seviyede kalmayacağını düşündüklerini kaydeden Akkul, “Son 20 gündür altının yükseldiğini gördük. Fiyatın bu seviyelerde olması gerekirdi.  Şu günlerde altın düşüşe geçmeyecektir, zaten çok sert düşüşler beklemiyoruz. İleri dönemlerde altın fiyatları daha da yükselecektir. Altındaki yükseliş dolara bağlanılıyor. Altın`ın şuan fiyatı 98 TL civarındadır. Altının yükselmesi bölgemizde ciddi bir spekülasyona neden oluyor. Fiyatlar yükseldiğinde Altın`a olan talep daha çok artıyor. İnsanlar altın fiyatlarının daha çok yükseleceğini ön görerek altına yönelip satın alıyor. Yani fiyatların yükselmesi altın alışverişini artırıyor ve bu da bizim sektör için iyi bir durum oluşuyor.” dedi.

“Türkiye`deki en sağlıklı altınlar Diyarbakır`da satılıyor”

Diyarbakır`a gelen altınları analiz ettikten sonra piyasaya sunduklarını aktaran Akkul, “Bizim analiz evimiz var. Bize gelen altınların gerçek ayarını kontrol edip rapor haline getiriyoruz. Altın`ın gerçek ayarını belirledikten sonra ona satış izni veriyoruz. Diyarbakır`da bize bağlı birçok altın üreticisi var. 30`a yakın altın üretim firmamız var. Bunlar da gelen altınları kontrol edip raporluyor. Diyarbakır`da satılan altınların tamamının ayarı tespit edilmiştir ve bu şekilde piyasaya sunuluyor. Türkiye`de satılan en sağlıklı altınlar Diyarbakırlı kuyumcuların vitrinlerindedir.” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır`da Pazar günleri altın almak sağlıklı değildir”

Diyarbakır`da altın alırken garanti belgelerini kontrol etmenin gerektiğine vurgu yapan Akkul, “Satıcı akrabanız bile olsa, buna dikkat edilmelidir. Pazar günü tüm esnaflarımız kapalıdır. Ama bazen istisnai olarak bazı art niyetli kuyumcu esnaflarımız dükkânlarını açıyor. Biz Diyarbakır halkına Pazar günü alışveriş yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Pazar günü biz mesai yapmıyoruz. Bizim kontrolümüz dışında altın satışı yapılıyor. Altın ayarları kontrol edilmiyor. Eğer Pazar günü altına yönelik acil ve ciddi bir talep olursa insanlarımız büyük AVM`lerde bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler.” diyerek çeşitli uyarılarda bulundu.

“Diyarbakır`da Mezopotamya Mücevher Fuarı açılacak”

Diyarbakır`da Mezopotamya Mücevher Fuarı açılacağını ve bu fuarın Diyarbakır`da bir ilk olacağını aktaran Akkul, “Bu fuar ile ilgili 4 yıldır bir çalışma yürütüyoruz ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Nisan ayında bu fuarımızı gerçekleştireceğiz. İran ve Ortadoğu`dan birçok misafirimiz gelecek, bu Diyarbakır için çok önemlidir. Diyarbakır`ın tüm esnafları bu fuar için çalışmalıdır. Çünkü bu Diyarbakır için bir reklam özelliği taşıyor. Diyarbakır`a yakışan bir fuar yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“LED tabelası olmayan esnaflara güven olmaz”

Bir Altın`ın sahte ya da orijinal olup olmadığını müşterinin anlamayacağını aktaran Akkul, “Halkımız güvenli esnaflara itimat etmek zorundadır. Diyarbakır`daki bütün esnaflarımızda LED ekran tabelamız mevcuttur. Bu LED tabelalarda bizim fiyat göstergemiz vardır. Bizim tabela ekranı kurduğumuz bütün esnaflarımız güvenlidir. Fiyat ekranı olmayan kuyumcularda alışveriş yapılmamasını tavsiye ediyoruz.” dedi. (Emrah Deniz-Ali Fidancı/İLKHA)