• DOLAR 32.451
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2479.348
  • ...
Van Valiliğinden Seçim Güvenliği Toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Valilik Ali Paşa Toplantı Salonu`nda Van Valisi Münir Karaloğlu`nun başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Murat Uzunparmak, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Veli Turan, ilçe kaymakamları, ilçe emniyet amirleri, ilçe jandarma komutanları ve ilgili emniyet müdürleri katıldı.

Yaptığı basın açıklamasında üç aşamalı bir Seçim güvenliği toplantısı yapılacağını belirten Vali Karaloğlu, "Seçim öncesi propaganda dönemi `seçim takviminin başladığı, 14 Mart`ta başladı. Seçim gününe kadar geçecek süre içerisinde alacağımız tedbirler seçim günü oy verme gününde alacağımız tedbirler ve seçim sonrasında alacağımız tedbirleri bugün masaya yatıracağız ve tartışacağız" dedi.

Vatandaşa Kimse Baskı Uygulayamayacak
Seçim öncesi süreçte siyasi partiler ve adayların hiçbir baskıya ve kısıtlamaya maruz kalamadan kendilerini siyasi düşüncelerini anlatacak, o propaganda dediğimiz şeyi özgür bir şekilde yapmalarını sağlamak bizim görevimizdir diyen Vali Karaloğlu, "Bu husus çok önemlidir ve güvenlik güçleri olarak bizim görevimizdir, mülki idare amiri olarak bizim görevimizdir. Herkes kanunların koymuş olduğu kurallar çerçevesinde, özgür bir şekilde propagandasını yapabilecek. Hiç kimse kimseye baskı uygulamayacak. Vatandaş hiç kimseden korkmadan özgür bir şekilde sandık alanına gidip, sandığın başına gidip orada özgür iradesini sandığa yansıtabilecek olmasının önünü hiç kimse kısıtlayamayacak. Bunu biz sağlayacağız" dedi.


Seçimler, İlçe Seçim Kurullarının Denetiminde Yapılacak

Seçimler seçim kurullarının gözetim ve denetiminde yapılır. Bizim masanın etrafındaki arkadaşlarımızın görevi, seçimin güvenliğini sağlamaktır. Seçimi organize etmek bizim işimiz değildir hatırlatmasında bulunan Vali Karaloğlu "Seçim kurullarının işidir. Hakimlerimizin denetiminde ve gözetiminde o işler yapılacak. Ama biz Başbakanımızın da genelgesinde ifade edildiği gibi mülki idare amirleri olarak, Valiler, kaymakamlar. Seçim kurullarının bizde talep ettiği her türlü yardımı desteği onlara vermek durumundayız. Çünkü seçim kurullarımızın imkanları bazen yapacakları işleri yapmaya yetmeyebilir. Ama onların bizden olacak her türlü taleplerini karşılamak da bizim görevimiz" dedi.

2 Haziran`a Kadar Bilgi Mülki İdare Amirlerine Verilecek
14 Mart itibariyle siyasi partiler, adaylar seçim büroları açabilecekler ve 2 Haziran`a kadar bu seçim bürolarını açanlar mülki amirliklere bilgi verecekler diyen Vali Karaloğlu "Bu seçim bürolarında sabah saat:09:00`dan, gece 23:00`e kadar açık kalabilecek. Önemli konulardan bir tanesi. Her seçimde görüntü ve çevre kirliliği sorunumuz olur. Buradan bütün partilerimize, bütün adaylarımıza çağrı yapıyorum. `Artık daha medeni bir şekilde yasaların koymuş olduğu o ses kriterlerine uyarak, propagandalarımızı devam ettirelim. Yani hiçbirimizin propaganda yaparak, başka birisini yüksek sesle rahatsız etmeye hakkı yok. Veya propaganda yapacağım diye yaşadığımız şehirleri, sokakları, köyleri., kirletmeye çöp deryası haline getirmeye de hiçbirimizin hakkı yok. Sonra 3-5 ay bu pislikleri temizlemekle uğraşıyoruz" uyarısında bulundu.

Yeni Yasayla Güvenlik Görevlisi Sandığın 15 Metre Yakınında Olacak

298 Sayılı Seçim Yasasındaki yapılan değişikliklere de değinen Karaloğlu, "bu değişiklikler ilk defa bu seçimde uygulanacak. Biz bu toplantıda o değişiklikleri de, yeni değişiklikleri ne getiriyor, ne götürüyor, bize neyi yüklüyor. Onu tekrar arkadaşlarımızla tartışacağız. Bu değişikliklerden en önemlilerinden bir tanesi de şu `eski yasaya göre seçim alanı değdiğimiz sandığın 100 metre yakınına kadar güvenlik güçlerimiz giremiyordu. Bu son değişiklikle ikili bir ayırım ile seçim alanı ve sandık çevresi ayrımına gidildi. Sandığın 100 metre, civarındaki alana sandık alanı, sandığın 15 metre yakınındaki alana da sandık çevresi denildi. Güvenlik güçlerimiz sandığın 15 metre kadar yakınına gidebilecekler. Ama sandık kurulu başkanı veya sandık kurulundaki görevlilerden herhangi birisinin orada herhangi bir olumsuzluk yaşandığı ile ilgili güvenlik güçlerinden yardım talep etmesi durumunda da sandık çevresine de rahatlıkla müdahale edebilecektir" dedi.

İçişleri Bakanı 12 Nisan`da Van`da
12 Nisan`da İçişleri Bakanımız Van`a geliyor. Van`da 6 ille beraber, yine bu seçim güvenliğe ilgili çevre illerde burada toplanarak yine bu konuları konuşacağız bilgisini gazetecilerle paylaşan Karaloğlu, " Bu konuları konuşmaya devam edeceğiz. Amaç vatandaşın seçimle ilgili güvenliğini, iradesini sandığa özgür bir şekilde yansımasını sağlamaktır. Geçen Referandumda uyguladığımız `Alo Seçim` hattı vardı. Valilikte 24 saat açık bir telefonumuz vardı. Vatandaşımızla seçimle ilgili, seçim öncesi ve seçim günü yaşamış olduğu sorunları bu telefon hattına iletiyordu. Bu telefonu hattını yeniden aktif hale getirdik.(0 432) 2149595 nolu telefona vatandaşımız, köyden şehirden seçimle ilgili yaşamış olduğu bütün sorunları bu telefon numarasına aktarabilir. Biz anında o soruna müdahale edeceğiz" dedi.

Fikret Özkan - İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir