• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mısır`da “Aktif Direniş” Ne Anlama Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İbrahim Toprak / Doğruhaber / Özel 
Mısır`da yaşanan son olayları ve “Aktif direniş” stratejisini Doğruhaber Arapça Servisi Editörlerinden Mısırlı Muhammed Hüseyin Belluti ile konuştuk. Mısır`da son yaşananları değerlendiren Hüseyin Belluti, İhvan`ın ve Devrim Konseyi`nin darbecilere karşı ciddi bir mukavemet gösterdiğini ifade etti.

Mısır`da başta İhvan olmak üzere devrim konseyinin darbeye karşı mücadelede strateji değişikliğine gitti. Öncelikle neden bir strateji değişikliğine gidildi?

Bunun anlamı şudur: Devrim güçleri artık başta asker olmak üzere devlet kurumlarının başındaki kişilerin devletin maslahatını düşünmediğini, vatansever olmadıklarını, kendi halklarına değer vermediklerini gördüler. 19 aydır darbeci yönetime karşı yapılan barışçıl gösterilere çok şiddetli bir şekilde karşılık verdiler. Onlarca kişiyi katlettiler, onbinlerce kişiyi cezaevlerine attılar. Baskı, zulüm ve işkencede sınır tanımadılar. Daha 2 gün önce devrimin 4. Yıl gösterilerinde 20`den fazla kişi darbeciler tarafından katledildi.

Strateji değişikliği kapsamında darbecilere karşı aktif direniş gösterileceği söyleniyor. Bu karar ne anlama geliyor?

Devrim konseyi ve ihvan “Aktif Direniş” kararı aldı. Bu kapsamda son yapılan gösterilerde artık darbecilere karşı ciddi bir mukavemet gösterilmeye başlandı. Matariye, Hilvan, İnşems ve Kirdese gibi şehirlerde bu karar aktif bir şekilde uygulanıyor. Yani alınan karar hayata geçirilmiş durumda. Örneğin Matariye şehrinde göstericiler bir tank ele geçirdiler. Sokaklarda ciddi bir direniş söz konusu.

 

Peki, bu karar sadece belirttiğiniz birkaç şehir de mi uygulanacak yoksa mısır`ın geneline de yayılacak mı?

Bu illerde darbecilere karşı gösterilen mukavemet eğer başarılı olursa “Aktif Direniş” Mısır`ın diğer tüm şehirlerine de yayılacak.

Alınan “Aktif Direniş” kararının beklenen sonucu vermesini bekliyor musunuz? Bu konudaki öngörünüz nedir?

Elbette alınan bu kararın olumlu sonuçları olacaktır. Bir kere alınan bu karar darbecilerin halka uyguladıkları şiddeti azaltacak ve bu konuda onlara geri adım attıracaktır.

Bu “Aktif Direniş” kararından beklenen en önemli sonuçtur. Öte yandan bu kararın alınmasının ardından Amerika`nın konsey üyeleri Dr. Cemal haşmet ve Velid Şarabi ile görüştüklerini görüyoruz. Bu da Amerika ve Avrupa`nın bir tavır değişikliğine gittiğinin en büyük göstergesidir.

Bu tavır değişikliği darbeci rejime baskı olarak yansıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir