• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
KYB`li yönetici: PKK Erbil`le ortak olamaz RÖPORTAJ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parti Meclisi üyesi Sadi Pire, PKK`nin Şengal`le (Sincar) ilgili kanton tartışması açıldığında pek ciddiye almadıklarını söyledi.

PKK`nin kanton ilan etmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Sadi Pire, KYB`nin de hiçbir şekilde kanton fikrini desteklemediğini söyledi.

Rûdaw`ın sorularını yanıtlayan KYB yöneticisi, PKK`nin Kürdistan Bölgesi`nde yönetime ortak olamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Şengal Dağı eteğindeki Kerse köyünde, Şengal`in kanton şeklinde yönetilmesi için bir komisyon oluşturuldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Şengal Kantonu ile Kandil Kantonu hikayesi bir süre önce başladı. Bizler Kürdistan Bölgesi`nde bu sesleri çok ciddiye almıyoruz. Bu konuyu ilan noktasına getirmek, birbirine karşı bıçak bileyip cephe almak yanlıştır. IŞİD`le savaşta peşmerge, gerilla ve savaşçılar aynı mevzideydi. Ancak şimdilerde bu birliği bozmaya yönelik bir girişim var.

Kürdistan Bölgesi Başkanı, Başbakanı, KDP ve KYB; meselenin aslının astarının ne olduğunun anlaşılması için PKK`den Şengal konusuyla ilgili açıklama isteyebilir. Kürdistan Bölgesi`nin güçlü bir yönetimi vardır. IŞİD`le meydan savaşı veriyor ve başarı sahibidir. Her şeyden öte, bir buçuk milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Hiçbir dünya ülkesi kısa bir sürede bu sayıyı kabul edemez. Üstelik Birleşmiş Milletler`den de doğru düzgün yardım alınmış değil.

Bu yüzden başka kimsenin gelip, bizi aşarak müzakere etmesini gerekli görmüyorum. Biz savaş halindeyiz.

Kim müzakere yaptı?

PKK`ye yakın bir gazete ya da PKK`nin kendisi böyle bir durumu istiyor. Şengal, coğrafik olarak çok sakat bir bölgede yer alıyor. Başik, Mahmur, Tılkef, ve Hemdaniye`den farklıdır. Şengal, Arap ve diğer unsurların bulunduğu bir bölgede, Şengal`e ulaşmak kolay değil. Madem bu fikrin sahibi olduklarını söylüyorlar, neden doğrudan konuşmuyorlar da bu şekilde bizi meşgul ediyorlar?

KYB, Şengal için özel bir yönetim yahut kanton kurulmasını destekliyor mu?

Hayır. Hiçbir şekilde Şengal için kanton fikrini desteklemiyoruz. Çünkü KYB`nin kendisi Kürdistan Bölgesi yönetimine dahil. Başbakan Yardımcısı, Başkan Yardımcısı, daha önce de Parlamento Başkanı KYB`dendi. KYB, mevcut yönetim şeklinin Kürdistan Bölgesi`nin tümünde idareyi sağladığına inanıyori

Ayrıca söz konusu bölge halen Irak sınırlarında kabul ediliyor. Biz sessiz kalsak bile Merkezi Irak Hükümeti sessiz kalmaz. Çünkü PKK Kürdistan Bölgesi`nde yönetime ortak olamaz. Resmi bir parti değildir. Ne seçimlere katılma izinleri var ne de katılımları. Nasıl ortak olabilirler? Anayasa çerçevesi dışında ortak olamazlar, en fazla Güney Kürdistan`a destek verebilirler.

Ama KYB temsilcisi kanton toplantısına katılmıştı. KYB`nin Musul sorumlusunun yardımcısıydı?

Hayır, KYB katılmış değildir. KYB, o yetkilinin katılmış olmasına ilişkin de böyle bir şey varsa kabul etmiyoruz demiştir. Hiç kimse KYB`yi Kürdistan Bölgesi`ne karşı bir tarafta gösteremez. Başik`ten Şengal`e 13 bin KYB peşmergesi savaşta yer alıyor.

Peki, IŞİD`le savaş ne kadar daha sürer?

Belki bu yılın altı ve yedinci ayına kadar da sürer. Kürtler IŞİD`le savaşa minnetsiz katıldı. Uluslararası toplumun da Kürtler`e desteği çok iyiydi. IŞİD`in Kürdistan`la bağlantılı savaşı kırıldı.

Birkaç gün önce KYB`li bir parlamenter, İran`la anlaşmalı olduğunuzu ve bu ülkenin askeri mühimmatını bölgeniz getirdiğini söyledi.

İran her yerde var. PKK de Mahmur ve Şengal`deki çatışmalara katıldı. Ancak çatışmalara katılan PKK savaşçılarının sayısı 500`ü bulmaz.

KYB`nin İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani`yle ilişkileri nasıl?

Kasım Süleymani, Hamaney`in dışardaki askeri işlerini yürüten bir temsilcidir ve Kürtler`le KYB, KDP, İslami partiler ile ilişkileri iyidir ve nüfuz sahibi bir kişidir. Süleymani, çok düzgün bir insandır ve Mam Celal ile Kak Mesud`a saygılıdır. Kasım Süleymani`nin dostluğu, sevilmemesinden iyidir.

KDP`yle KYB`nin ilişkileri ne durumda?

KDP ve KYB`nin ilişkisi Katolik nikahı gibidir, boşanmak yasaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir