• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
Çocuğun sağlıklı gelişimi için spor çok önemli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Spor seçiminin çocuğun yaşı ve fiziksel gelişimine uygun olarak yapılması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, hangi yaşta hangi spor yapılmalı, spor yaparken nelere dikkat edilmeli gibi konularda önerilerde bulundu.

Günümüzde sokakta oynamaya fırsat bulamayan, bu boşluğu da evde bilgisayar başında geçiren çocukların sporla uğraşması çok daha önemli hale geliyor. Spor alışkanlığının çocuklara ebeveynler tarafından kazandırılması gerektiğini belirten Dr. Gözer, “0-1 yaş, refleksif hareketler; 1-2 yaş, ilkel hareketler; 2-6 yaş, temel hareketler dönemi; 7-12 yaş ise sporla ilgili dönem olarak ayrılmıştır” dedi. 

Dr. Gözer, 7-12 yaş döneminde temel becerilerine hız kazandırma, daha akıcı olma, ip atlama ve taş sektirme gibi tipik geçiş hareketlerini sergilediklerini belirterek bu dönemde daha karmaşık spor türlerinin seçilmeye başlanabileceğini söyledi. Bu dönemin bir spor branşına odaklanma ile spor becerilerini uygulama evresi olduğunu dile getiren Dr. Gözer bu yaşlarda kuvvet, dayanıklılık, hız ve denge gibi özelliklerin gelişmeye başladığını ve fiziksel performansın giderek arttığını anlattı.

Ergenlik öncesi döneminde, çocuğun ilgisi de dikkate alınarak atletizm, jimnastik, yüzme ve kayak gibi sporların daha uygun olacağını belirten Dr. Gözer “Bu sporlara ait temel hareket formların yapılandırılması ve teknik becerilerinin geliştirilmesi fizyolojik gelişime daha uygun olarak olur” tavsiyesinde bulundu.

Spor öncesinde yemek yedirmeyin

Çocuğun yaşına ve fiziksel aktivitesine göre bir beslenme planı yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Gözer, egzersizden 1 saat önce hafif bir yemek yenmesini önerdi. Aç ya da tok olmanın performansı olumsuz etkileyeceğini hatırlatan Dr. Gözer, egzersiz öncesinde çocuklara kuruyemiş, peynirli bir tost gibi besinlerin yedirilebileceğini belirtti. Egzersiz sırasında ve sonrasında bol sıvı tüketmek gerektiğini anlatan Dr. Gözer, “Sonrasında meyve, kompleks karbonhidratlar tercih edilebilir. Şekerli besinler, trans yağlı yiyecekler sporcu beslenmesinde yer almaz. Proteinli yiyecekler ve süt ürünleri de düzenli spor yapan çocukların tüketmeleri gereken ana besin grubudur” dedi.

Spor özgüveni pekiştirir

Sporun fiziksel katkılarına değinen Dr. Gözer, “Bedenin esnek hale gelmesi ile temel becerilerin geliştirilmesi, dayanıklılık, denge, el-göz koordinasyonu ve çabukluk kazanımları sonucu motor yetenekler geliştirilmiş olur. Erken çocukluk ile başlayan aktiviteler daha organize spor aktivitelerini dönüştükçe bu beceriler hızla gelişir. Geç çocukluk döneminde güç ve enerji gerektiren egzersizlere başlanabilir. Postural gelişim olumlu yönde etkilenir. Yarışmalı ve takım oyunlarına hazır hale gelirler” diye belirtti.

Sporun çocuklar üzerinde psikolojik etkilerinin de olduğunu söyleyen Dr. Gözer bu etkilerin basit kurallara uyma ile başlayıp, şarkı söyleme dans etme, oyunlara katılma ile kendini ifade etme ile çocuğun özgüveni pekiştirmesine yarayacağını söyledi. Dr. Gözer, sporun daha ileri yaşlarda grup ve mücadeleci oyunlar ile takım oyuncusu olma, liderlik, disiplin ve ödül sistemi ile sınır bilme, takım ruhu, sırdaşlık ve arkadaşlık gibi duygusal gelişimini etkileyecek özellikler kazanılmasına destek olacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir