• DOLAR 32.661
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2503.426
  • ...
Katran mantarı envanteri çıkarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Başmühendisliği, Feke İşletme Müdürlüğüne bağlı Mansurlu Şefliğinin Sedir Mantarı envanter ve planlama çalışmalarını tamamladı.

Sedir Mantarı Yönetim Planı hakkında bilgi veren Başmühendis Şaban Güneri, Sedir mantarının dünyada yalnızca Türkiye`de Akdeniz Bölgesinde, Toros Dağlarındaki Sedir ormanlarında, Sedir ağaçlarıyla mikorizal birlikler (ortak yaşam) oluşturarak yağışlı mevsimlerde Ekim-Kasım aylarında yetişen yöreye özgü bir tür olduğunu söyledi.

Yöre halkının mantarı kendine has katran kokusuna sahip olduğu için “Katran Mantarı” olarak tanıdığını ve topladığını ifade eden Güneri, kilogram fiyatının yıldan yıla değişmekle birlikte ortalama 15-25 TL olduğunu ve toplanan mantarın bir kısmının da ihraç edildiğini söyledi.

Ayrıca, bu mantar türünün tıbbi özelliklerini de sıralayan Güneri, antimikrobakteriyel, antioksidan, karaciğer koruyucu, antidiyabetik, bağışıklık sistemini düzenleyici, antitümör, kolesterol düşürücü ve kan şekerini düzenleyici etkileri olduğunu belirtti.

Sedir Mantarının Mansurlu Şefliğine bağlı 9 köyde ve Feke ilçe merkezinde yaşayan yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı olduğunu kaydeden Orman Bölge Müdürü İsmet Erol ise, Envanter ve Planlaması yapılan Sedir Mantarının silvikültürel açıdan uygun tekniklerle yönetilmesi, sürdürülebilir bir yönetimle hasat edilmesi ve işlenmesi gerektiğini söyleyerek yapılan planın yöre halkına, işletmecilere, ihracatçılara, Orman Genel Müdürlüğüne ve özellikle ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması temennisinde bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir