• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
TOKİ, Bingöl`de mağdur etmeye devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl İçmeler Mahallesi'nde geçtiğimiz ay teslim edilen TOKİ konutlarına yerleşen vatandaşların sıkıntıları bitmek bilmiyor. Yetkililere seslenen TOKİ sakinleri, sözde dar gelirli ailelere yapılan bu konut sahiplerinden aylık gider adıyla, büyük miktarda paralar alındığını iddia ettiler.

İçmeler Mahallesi'nde geçtiğimiz aylarda teslim edilen ve vatandaşların yerleştiği 612 konutta sorunlar bitmiyor.  TOKİ konutlarına yerleşen dar gelirli aileler kendilerinden aylık gider adıyla, büyük miktarda paralar alındığını belirterek,  yetkililerin buna bir dur demesi çağrısında bulundular.

Bir kısmı normal bir kısmı da alt gelir grubuna yönelik yapılan 612 adet TOKİ konutlarının zaten zamansız teslim edildiğini belirten mağdurlar, konutlarda kapı, pencere, mutfak dolapları, yer döşemelerinde, musluk, kalorifer petek ve kazanlarında sorunlar yaşadıklarını ve yaşanan bu sorunları notlar halinde müteahhit firmaya bildirilmesine rağmen halen bu sorunların çözülmediğini ve  aylık gider adıyla, büyük miktarda paralar alındığına dikkat çektiler.

"Aylık gider adıyla, büyük miktarda paralar alınıyor"

TOKİ, Bingöl merkez İçmeler Mahallesinde dar gelirlilere 3. Etap olarak yaptıkları 612 konutun bulunduğu siteye, site yönetimi adıyla atanan yönetiminden site halkının rahatsız olduğunu belirten İçmeler mahallesi Muhtarı Felemez Aytar, dar gelirlilere yapılan bu konut sakinlerinden avans adıyla 215 ile 355 TL arasında değişen miktarlardan para alındığını ifade ederek, her ay ise 55 ile 64 arasında bir ücret alındığını ve  zaten durumu iyi olmayan dar gelirli olan bu insanların perişan durumda olduklarını söyledi.

"Site yönetimi hizmet yapmıyor"

Muhtar Aytar  daha sonra, "TOKİ buraya site yönetimi adıyla bir yönetim atamış. Bu site yönetiminin buradaki sakinlere yardımcı olur diye düşünüyorduk. Ama maalesef kendi bildiklerini yapmaya çalışıyorlar. Site sakinlerinden alınan para karşılığında bir hizmet yapılmıyor." dedi.

Yine burada Memur-Sen sendika üyelerine 1. etap olarak yapılan konutlar ile dar gelirlilere yönelik yapılan konutların giderleri karşılaştırıldğınıda arada büyük farklılıklar olduğunu vurgulayan Muhtar Aytar, “Memur-Sen konutlarında bir kaloriferci 48 konutun yakıt işine bakarken, dar gelirlilere yönelik yapılan 72 konutun yakıt işine ise bir kişi bakıyor. İki tarafta alınan ücret aynı.  Dar gelirli konut sakinlerinden alınan 55 karşılığında bir hizmet yapılmıyor. Binalarda temizlik denen bir şey yok. Site sakinleri her konuda şikayet ediyor.  Site yönetiminden memnun değiller. Muhtar olarak site sakinlerinin şikayetlerini site yönetimine ilettiğimiz de ‘muhtarlık olarak burada yetkiniz yok, buraya giremezsiniz, kendi işimizi kendimiz yapıyoruz` diye bize tepki gösteriyorlar.”ifadelerine yer verdi.

"Aylık memur konutlarından 38 TL alınırken, dar gelirli konutlardan ise, 55 TL ile 64 TL alınıyor"

TOKi`nin görevlendirdiği site yönetimi, dar gelirlilere yönelik yapılan (2+1) konutlardan ayda 55 TL, yine burada yapılan 3+1 daire sakinlerinde 64 TL aldığını belirten Muhtar Aytar, "Demin de bahsini ettiğimiz ve memurlara yapılan 115 ile 130 metrekare büyüklüğünde yapılan konutlardan aylık olarak alınan ücret ise, 38 TL ve çok iyi de hizmet yapılıyor. Herkeste memnun. Gördüğünüz gibi dar gelirli konutlar, nerdeyse memur konutlarından iki kat fazla aylık ücret veriyor. Aldıkları hizmette yok. Bu haksızlığın bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor.”ifadelerine yer verdi.

Ayatar şöyle devam etti: ”Burada 1. Etap olarak yapılan Memur-Sen konutlarında bulunan(2+1) konuttan alınan yakıt ücreti 700 TL iken, 3. Etap ve dar gelirli ailelere yapılan (2+1) konuttan alınan yakıt parası ise 1.035 TL olarak alınıyor. Yine memur konutlarında bulunan(3+1) ve daha büyük olan 115 ile 130 metrekare konuttan alınan yakıt ücreti 950 TL iken dar gelirli konutların bulunduğu site olan (3+1) yani 104 metrekare konuttan alınan ücret ise, 1.475 TL alınmıştır. Aradaki farkı gördünüz, dar gelirli vatandaştan daha az uygun bir ücret alınması gerekirken, durumu iyi olan memurlardan daha az alınıyor. Yani burada korkunç bir haksızlık var. Yetkililerin bu haksızlığa ‘bir dur demesi` gerekiyor. Dar gelirli vatandaş aylık ev aidatını ödeme de zorluk çekerken, bu haksızca uygulamaları nasıl ödeyebilir?"

"Mağdur dar gelirli aileler, TOKİ tarafından daha mağdur ediliyor"

Dar gelirli ailelere yönelik yapılan 612 konuttan avans olarak toplamda 140 bin TL civarında bir ücret alındığını ve bu dar gelirli insanların sömürüldüğünü ileri süren Muhtar Aytar daha sonra, “Bu parayla söylediklerine göre demirbaş malzemesi alacaklarını söylüyorlar. Demirbaş dediklerin nedir? Bir el arabası, zaten toplamda bu sitede 8 adet el arabası alınmış ve maliyeti de 500 TL dir. Yani 3 binaya bir el arabası almışlar. Binanın ortak kullanımı olan elektrik ve su saatlerinin abone parasıymış avans dedikleri para buda fazla tutmaz. Burada bir sömürü var. Bu paralar kimin cebine giriyor. Bunun hesabı sorulması lazım.”ifadelerini kullandı.

"TOKİ`nin yaptığı sitede; cami, fırın, market, okul gibi zaruri ihtiyaçlar yok"

Binlerce insanın yaşadığı bu sitede de birçok eksikliğin olduğunu sözlerine Muhtar Aytar, “okul buradan çok uzak, kış ayındayız, okulla giden öğrenciler yürümek zorunda kalıyor. Soğuk nedeniyle bir çok öğrenci hastalanıyor. Burada ne bir market ne de bir fırın var. insanların ibadetlerini yapacakları bir cami dahi yok. Her konuda vatandaşlarımız mağdur durumdadır. Yetkililerin bir an önce bu mağduriyetlerin giderilmesi için harekete geçmelerini istiyoruz.”şeklinde devam etti.

Konuyla ilgili iddialara cevap veren site yönetim Müdürü Sait Bayırkan ise, buraya kendilerinin TOKİ tarafından görevlendirildiğini belirterek, "Söz konusu uygulamalar ve yapılanlar bizim çıkardığımız bir şey değil, tamamen bütün kural ve kaideler TOKİ yönetimi tarafından yapılmıştır. Bize verilen bir talimat etrafında hareket ediyoruz. Yeni olan bu sitede yaşamlarını sürdüren vatandaşlara yardımcı oluyoruz. Konutlar daha yeni teslim edildiği için bazı aksaklıklar var zamanla onları gidereceğiz. Yönetim olarak bu sitede bulunan vatandaşlara en güzel şekilde hizmet etmeye devam edeceğiz.”ifadelerine yer verdi. Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir