• DOLAR 32.603
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2414.195
  • ...
Görmez: İslamofobi`nin devlet politikalarına yansıması vahim sonuçlar doğurur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni'yle bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Görmez ve Medeni, İİT'nin Cidde'deki merkezinde gerçekleşen görüşmede, Batı'da son zamanlarda artan "İslamofobi meselesi" başta olmak üzere bazı konuları ele aldı.

Görmez, burada yaptığı konuşmada, İslamofobi konusuna değinerek, "Elbette harici sebepleri bilmek, değerlendirmek gerekiyor. Ancak suç ve sebepleri hep dışarıda aramak yerine önce kendi evimizi temizlemeliyiz. Bilhassa İslam ve Batı dünyasında İslamofobi'yi besleyen yanlış 'İslam algılarından' ve Müslümanlardan kaynaklanan sorunları bertaraf etmek gerekmektedir" dedi.

İslamofobi'yi ortadan kaldırmak için eğitimin önemini vurgulayan Görmez, "Öncelikle İslam eğitim düzenimizi, insan yetiştirme düzeneklerimizi bilhassa İslam üniversitelerinde ve bazı enstitülerde müfredatlarımızı, programlarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Özellikle uluslararası arenaya ilim adamı yetiştiren üniversitelerin müfredatını gözden geçirmesi gerekmektedir" diye konuştu.

İslam dünyasından Batı'ya göçün üzerinden 50 yıl geçtiğini hatırlatan Görmez, şöyle devam etti:

"Göçün 50 yılını geride bıraktığımız şu dönemde Batı'da yaşayan Müslümanlar, hem kendilerinin hem de çocuklarının İslam kimliğini kalıcı hale getirmek için hangi kaynaklardan beslendiklerini, hangi kitapları okuduklarını, öğrettiklerini, camilerde insanlara anlatılan İslamiyetin mahiyeti üzerinde durulması gerekmektedir."

"Diyanet İİT'de gözlemci olarak temsil edilmeli"

İkili arasında yaklaşık bir saat süren görüşmede Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının İİT'de gözlemci olarak yer alması teklifinde bulunduğunu da aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığının dünyanın değişik coğrafyalarında yaptığı çalışmalardan ve hizmetlerden de bahseden Görmez, "Avrasya İslam Şurası, Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi ve Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi" gibi toplantılara İİT'nin gözlemci göndermesi talebinde bulunarak, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak da İİT'nin dini, ilmi ve kültürel toplantılarına gözlemci göndermek istediklerini Medeni'ye iletti.

Medeni de söz konusu bu talebi memnuniyetle karşılayacaklarını dile getirdi.

"İslamofobi'nin devlet politikalarına yansıması vahim sonuçlar doğurur"

İİT Genel Sekreteri İyad Medeni de yaptığı konuşmada İslamofobi'yle ilgili gelişmeleri endişeyle karşıladıklarını belirterek, "Artık ülkelerin bir araya gelerek bunu önlemek yerine kalıcı bir durummuş gibi önlem anlamaları çok vahim sonuçlar doğuracaktır. İslamofobinin devlet politikalarına yansıması ve devletlerin buna ilişkin kanuni düzenlemeler yapması pek çok olumsuz sonucu beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının tecrübelerini öğrenmek istediğini dile getiren Medeni, şunları kaydetti:

"Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez'le İslamofobi'ye karşı birlikte neler yapabileceğimiz üzerinde durduk. İİT olarak eğitim konusuna daha fazla önem vereceğiz. Afrika'da ve dünyanın muhtelif yerlerinde açtığımız bazı enstitü ve üniversitelerin sayısını arttırarak daha önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir