• DOLAR 32.371
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Gaziantep OSB'deki atık su çalışması köylüleri sevindirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan çıkan atık suların yıllardır yol açtığı ölümcül kirlilik için ilk adım atıldı. GASKİ tarafından yapılan 11 kilometrelik boru döşeme ihalesinin ardından 4 kilometrelik etap tamamlandı.

Kirli atık suyun doğa karışmasının önüne geçilmesi için ciddi çaba sarf ettiklerini belirten Tatlıcak Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Hacı Karakurt, “Gecikmelide olsa bazı adımlar atılmaya başlandı. Fakat devamı gelir mi, bilmem. Çünkü bu sorun 20 yıllık bir sorun. Uzun yıllardır sanayiden gelen bu kirli su çevremizi topraklarımızı kirletiyordu. Birçok köylümüz hayatını kaybetti. Nizip Çayı, binlerce köylünün geçim kaynağı olan ceviz ve nar ağaçlarını kuruttu. Bu sorun defalarca dile getirildi. Fakat bir türlü gereken adımlar atılmadı. Şuanda çalışmalar var. Tabi bu köylüler açısından olumlu bir adımdır.” şeklinde konuştu.

Adaklı Köyü eski muhtarı Mustafa Taşçı, atık su olmadan önce köylerinde ceviz, nar, erik ve kaysı gibi meyvelerin ihracatının yapıldığını, ancak atık sudan dolayı bu ihracatın yok olduğunu dile getirerek, “Bizim bu sorunumuz 20 yıldır devam ediyor. Köyümüzün etrafında birçok su kaynağı var. Bu su kaynakları Hancağız Barajı’na kadar gider. Bizim suyumuzda balıkçılık dahi yapıyorduk. Ceviz, erik ve kaysı gibi meyve ile sebzeleri kamyonlarla satardık. Ancak fabrikalardan gelen atık sular bizim temiz sularımızı kirletince ağaçlarımız kurudu. Meyve sebze üretemez olduk. Gelir kaynağı kuruyan köylüler maddi anlamda zor duruma düştü. Son üç yıl içinde birçok insan kanser hastalığına yakalandı. Bazıları öldü. Bazıları ise tedavi gördü.” ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere, İlke Haber Ajansı da konuyu “Gaziantepli köylüler: Kimyasallarla öldürülüyoruz!" başlıklı haberi ile gündeme taşımış köylülerin sorununa dikkat çekmişti.

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/haber/gaziantepli-koyluler-kimyasallarla-olduruluyoruz.html

(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir