• DOLAR 32.573
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2426.93
  • ...
PEGIDA Başkanına `halkı kışkırtma` soruşturması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya`da Dresden Savcılığının, İslam ve göçmen karşıtı Batı`nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) derneğinin Başkanı Lutz Bachmann hakkında, "halkı kışkırtma" iddiasıyla soruşturma başlattığı bildirildi.

Dresden Başsavcısı Jan Hille, yaptığı açıklamada, sosyal paylaşım sitesi Facebook`tan paylaştığı fotoğraflar ve ifadelerden dolayı Bachmann hakkında "halkı kışkırtma" iddiasıyla soruşturma başlatıldığını belirtti.

Hille, söz konusu paylaşımların gerçek olup olmadığının inceleneceğini kaydetti.

Öte yandan Bachmann'ın bugün PEGIDA'daki tüm görevlerinden istifa ettiği bildirildi. Bild gazetesine açıklama yapan Bachmann, ''Evet yönetimden de ayrılıyorum'' ifadesini kullandı.

PEGIDA Sözcüsü Kathrin Oertel, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, PEGIDA organizasyonunda yer alan 12 kişinin katılımıyla bugün yapılan toplantıda Bachmann`ın dernekteki görevlerinden ayrılma kararının alındığını bildirdi.

Bachamann`ın Facebook sayfasındaki ifadelerden dolayı özür dilediğini belirten Oertel, görevlerinden ayrılmayı Bachmann`ın teklif ettiğini, organizasyon ekibinin de bunu onayladığını kaydetti.

Bachmann eleştirildi

Bachmann, söz konusu yabancı düşmanı içerikli paylaşımlarından dolayı PEGIDA derneğinin Başkan Yardımcısı Rene Jahn ve Almanya için Alternatif (AfD) partisi tarafından eleştirildi.

Jahn, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Bachmann`ın paylaştığı Hitler'e benzetilen fotoğrafını eleştirerek, "Böyle bir şey ile ilgimin olmasını istemiyorum. Bu hiçbir şekilde olmaz. Hitler fotoğraflarıyla ilgili olayın sonuçları olması lazım" ifadesini kullandı.

PEGIDA`da bir kişi değil, 12 kişi olduklarına işaret eden Jahn, Bachmann`ın böyle bir şey yapmasına anlam veremediğini kaydetti.

AfD Sözcüsü Christian Lüth de "Hitler fotoğrafının" paylaşılmasının çirkin olduğunu, kamuoyu önündeki bir insanın böyle bir şey ile şaka yapılmayacağını bilmesi gerektiğini söyledi. Lüth, Bachmann`ın yabancı düşmanı içerikli yazılarla ilgili, "Bunlar kötü ve tahammül edilemez" yorumunu yaptı.

Bachmann`ın bir süre önce Facebook sayfasından bıyık takıp kendisini Adolf Hitler`e benzettiği bir fotoğrafı paylaştığı ve altına da "O tekrar burada" yazdığı ayrıca yabancılara yönelik aşağılayıcı ifadeler kullandığı bildirilmişti.

Bachmann'ın kurduğu PEGIDA grubu, ilk eylemini 20 Ekim'de Dresden'de düzenlemiş, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 12 kişi tarafından organize edildiği öne sürülen PEGIDA'nın ilk eylemine 350 kişi katılmıştı. Pazartesi günleri yapılan gösterilere katılanların sayısı sürekli artarak en son 12 Ocak'ta 25 bine çıkmıştı. 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir