• DOLAR 32.569
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.809
  • ...
Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden DEPSAŞ'a tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş’nin (DEPSAŞ) içme suyu şebekelerinin elektriğini borç gerekçesiyle kesmesi üzerine bazı ilçe belediye eş başkanlarının katılımıyla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Büyükşehir Genel Sekreteri Ahmet Zirek, Büyükşehir Daire Başkanları ve çalışanlarının yanı sıra Nusaybin, Mazıdağı, Derik, Dargeçit, Savur ve Kızıltepe Belediyeleri eş başkanları katıldı.

Yol trafiğe kapatıldı

Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde yolun trafiğe kapatılmasının ardından yapılan açıklamada, enerjinin halka ulaşılması gereken bir hizmet olduğu belirtildi ve DEPSAŞ'ın bu tutumuna bir son vermesi için çağrılar yapıldı.

“Su stratejik bir silaha dönüşmüştür”

Basın açıklamasını okuyan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEPSAŞ'ın uygulamasına tepki göstererek enerjinin kaynağının Kürdistan coğrafyası üzerinde bulunan su kaynaklarının olduğunu söyledi.  Su kaynaklarının yapılan uygulama ile edata bir tehdit unsuru olarak kullanıldığına dile getiren Yılmaz, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistan'da ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür." dedi.

"Su yaşam kaynağıdır"

Suyun yaşam kaynağı olduğunu ifade eden Yılmaz, suyun kapitalist sistemlerin içinde ihtiyaç olmaktan çıktığını ifade ederek su kaynakları üzerinde oluşturulan HES'ler ve barajların yanı sıra suyun satılmasının, suyun bir ticari metaya dönüştürüldüğünü göstergesi olduğunu söyledi.  Yılmaz, enerji üretimi için Kürdistan coğrafyasının ve doğasının tahrip edildiğinin altını çizerek, "Ekolojik sistem yok edilmesine rağmen elde edilen enerjiden bölgenin yararlanmadığı ortadadır. Türkiye'de elektrikte özelleştirme ve piyasalaştırma politikaları ile elektrik bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılarak, kar amaçlı bir meta haline dönüştürülmüş, üretimden tüketime ulaştırılıncaya kadar çok sayıda aracının karını ilave ettiği bir kaynağa dönüştürülmüştür." şeklinde konuştu.

“800 bin kişi ciddi sorunla karşı karşıyadır”

Ne kadar süreceği belli olmayan kesinti dolayısı ile 800 bin kişinin ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, merkezi köylerin yanı sıra ilçelerde yaşanan elektrik kesintisinin ciddi anlamda çekilmez bir hale geldiğini aktardı. Bölgede elektrik kesintisinin sadece kışın olmadığını yaz mevsiminde de olduğuna vurgu yapan Yılmaz, yaşananlardan dolayı da çiftçinin sulama yapamadığını ve kuyu motorlarının devamlı arızalandığını dile getirdi. Yılmaz, "Bu yüzden uzun süreli su kesintileri belediye hizmetlerinden dolayı değil tamamı ile devletin enerji politikalarından kaynaklanmaktadır. DEPSAŞ'ın bu tutumunun kabul etmediğimizi belirtiyor. Hükümeti sorumlu davranmaya ve yaşananları gözden geçirmeye çağırıyoruz.” dedi.

Açıklamanın ardından yol tekrar trafiğe açılarak eylem sonlandırıldı. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir