• DOLAR 32.595
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2497.806
  • ...

Mezopotamya bölgesinin en verimli topraklarının bulunduğu Mardin`in Kızıltepe ilçesindeki çiftçilerin mazot ve gübre desteği askı icmalleri listesi Kızıltepe ilçe tarım müdürlüğünde askıya çıkarıldı.

Kızıltepe İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için mutlaka askı icmallerini kontrol etmeleri gerektiğini belirterek,  eksikleri olduğu takdirde ilçe müdürlüğüne başvurmaları istedi.

Kalkan, “Kızıltepe İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde çiftçilerin mazot ve gübre desteği şuan askıda bulunmaktadır. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için mutlaka askı icmallerini kontrol edip, varsa bir eksikleri İlçe Müdürlüğümüze bildirmeleri gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Bu yılki mısır mahsulünün geçen seneye nazaran daha verimli olduğuna vurgu yapan Kalkan, “Bu seneki mısır mahsülü geçen seneye göre bayağı verimli oldu. Dönüm başı bin 100 kilogram civarında mahsul alındı.” dedi.

Bu seneki yağışların çok iyi geçmesinin, ekinler için umut verici olduğunu belirten Kalkan, yağışların fazla olmasından dolayı yeni  buğday ekiminde biraz gecikme olduğunu söyledi.

Çiftçilere uyarılarda da bulunan Kalkan, fazla tohum, gübre ve sulamanın ürün verimini artırmadığını hatırlatarak,  “ Çiftçilerimize bir uyarıda bulunmak istiyorum. Kızıltepe`de özellikle fazla verim almak için buğdayda fazla tohum ve gübre kullanımı mevcuttur. Fazla tohum ve gübre kullanmak, ürün açısından iyi değildir. Ürünün gübresinden, tohumundan, sulamasından ve bakımından yani hepsinden dengeli bir şekilde yapıldığı zaman, fazla ürün elde edilebilir. Gübreye sulamaya ve tohuma yüklenmekle fazla ürün alınmaz. Bu tecrübelerle bu sabittir. Çiftçilerimizin ileride mağdur olmamaları için özellikle ihtiyaç duyulduğu kadar tohum ve gübrenin kullanılması ve konuyla ilgili danışmanları yoksa İlçe Müdürlüğümüzle diyaloga geçerek gerekli bilgileri almalarını tavsiye ediyoruz.”  Şeklinde konuştu.    (Mehmet Aslan-İLKHA)