• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Diyarbakır'da 2 başarılı ameliyat gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Profesör Doktor Yusuf Yağmur, sleeve gastrektomi (tüp mide) rahatsızlığı yaşayan 2 kişiyi başarılı bir operasyonunla sağlıklarına kavuşturdu.

Profesör Doktor Yusuf Yağmur tarafından ameliyat olan iki hasta sağlığına kavuştuktan sonra, İstanbul’dan gelen 2 kardeş ise sağlıklarına kavuşmak için ameliyat gününü bekliyor.

“Tokluk hissi kilo kaybına yol açıyor”

Midenin fundus adı verilen dış kısmından açlık hormonunu salgıladığını kaydeden Profesör Yağmur, “Bu hormona ghrelin adı verilir. İştah hormonlarının büyük bir kısmı midede üretildiği için iştahta azalma ve öğün aralarında açlık hissinde gerileme görülür. Açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hormon obezitenin önemli nedenlerinden birisidir” dedi.

Açlık hormonunun sleeve gastrektomi ile düzeyinin azalması kilo kaybının mide bandından daha güçlü ve kalıcı olmasına neden olduğunu belirten Profesör Yağmur, “Sleeve gastrektomi ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı geriye dönüşü olmadan laparaskopik yöntemle midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkarılır. Geriye bırakılan mide dokusu yaklaşık 150-200 ml civarındadır. Komplikasyon olarak tüm cerrahi girişimler için de geçerli olan kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlar ve midenin kesilen ve dikilen hattından olan kaçaklar görülebilir." sözlerini kullandı.

“Aşırı şişmanlıktan dolayı nefes alamıyordum”

Ameliyat olmadan önce çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden ve yapılan ameliyat ile sağlığına kavuşan 37 yaşında ve 150 kilo ağırlığında olan Mehmet Şirin Deniz, “Askerlikten sonra uykum gelmiyordu. Gece rahat uyuyamıyordum, hep yorgunum ve psikolojim bozuldu. Aşırı şişmanlıktan dolayı nefes alamıyordum. Üzerimde çok büyük bir yük vardı. Evliyim ve insanların bakışları beni rahatsız ediyordu. Hastanede yapılan tetkik tahlilleri sonucu ameliyata karar verdiler ve ameliyat oldum. Çok şükür şuan için çok rahatım ve sağlığım iyidir.” sözlerini kullandı.

“Yürümekte zorluk yaşıyordum”

Ameliyat öncesi çok zorluklarla mücadele ettiğini belirten evli ve 1 çocuk annesi Ayşe Öztimur,  “Merdivenlerden yürümek dertti bana. Her zaman  rahatsızlık his ediyordum. Yapılan tetkik tahlil sonucu hastane yatırıldım ve 4 gün sonra ameliyat oldum. Şimdi çok rahatım koşuyorum ve yemek yiyorum. Allaha çok şükür sağlığım yerindedir. Allah kısmet ederse birkaç gün sonra taburcu olacağım.” ifadelerini kullandı.

İki kardeşte sağlıklarına kavuşmayı bekliyor

Tedavi olmak için İstanbul’dan Diyarbakır’a geldiğini söyleyen 21 ve 23 yaşlarında iki kardeş ise sağlıklarına kavuşmak için ameliyat gününü beklediklerini söyledi.

İsimlerinin verilmesini istemeyen kardeşler yaptıkları açıklamada “Bizde İstanbul’dan geldik. Bu tür ameliyatların burada yapıldığını öğrendik ve ameliyat hakkında bilgi aldık. Bir takım tetkik tahliller sonucu ameliyatımıza karar verildi. Birkaç gün içerisinde ameliyatımız yapılacak. Bizde çok sıkıntılar yaşadık. Nefes almakta güçlük çekiyorduk, yoruluyorduk ve huzurumuz yoktu. Çok yemek  yiyorduk. ” şeklinde konuştular. –İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir