• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bursa iş dünyası, yapısal reformların uygulanmasını bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO), kent ekonomisinin nabzını tutmak amacıyla gerçekleştirdiği anket çalışmaları sürüyor. Buna göre, Bursa iş dünyası temsilcileri, ekonominin yeni yılda yapısal reformlarla hızlanacağını düşünüyor.

Söz konusu çalışma ile Bursa iş dünyasının ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmeleri ve beklentileri şekilleniyor. Elektronik ortamda gerçekleştirilen anket çalışması kapsamında, BTSO meclis üyelerine 11 soru yöneltildi. İş dünyası temsilcileri, “2015`te nasıl bir yıl bekliyorsunuz?” sorusuna yüzde 41 ile vasat bir yıl, yüzde 30 ile mütevazi bir yıl, yüzde 18 ile iyi bir yıl ve yüzde 11 ile kötü bir yıl cevabını verdi. BTSO Meclis üyeleri, 2015 yılında satışlara ilişkin sınırlı artış öngörüsünde bulundu. ‘Yeni yılda satışlarınızda yüzde kaç büyüme hedefliyorsunuz` sorusuna, iş dünyası temsilcilerinin yüzde 17`si satışların artmayacağını, yüzde 44`ü ise yüzde 1 ile 10 arasında artacağını öngördü. Buna karşın işadamlarının yüzde 17`si satışlarında yüzde 11-20 arası; yüzde 21`i ise yüzde 20`nin üzerinde artış hedefliyor.

“Yatırımlarda sıçrama yılı olabilir”

BTSO Meclis üyeleri, yeni yatırımlar konusunda da iyimser bir tablo çizdi. İş adamları, ‘2015 yılında mevcut veya yeni alanlarda yatırım yapacak mısınız` sorusuna yüzde 39 ile ‘evet`, yine yüzde 39 ile ‘gelişmelere göre karar alacağız` ve yüzde 22 ile ‘hayır` cevabını verdi. ‘2015 yılında iç pazara mı yoksa ihracata mı ağırlık vereceksiniz` sorusuna ise işadamları yüzde 47 ile ‘iç pazara`, yüzde 42 ile ‘iç pazara ve ihracata birlikte` ve yüzde 11 ile ‘ihracata` yanıtını verdi.

“Enflasyonda iyimser tablo”

Bursa iş dünyası temsilcilerinin 2015 yılında Türkiye ekonomisinde büyüme beklentisi yüzde 2-3 ile yüzde 3-4 arasında şekillendi. BTSO Meclis üyeleri, enflasyon konusunda iyimser bir tablo çizdi. Bu konuda yöneltilen soruya işadamlarının yarısı enflasyonun yıl sonunda yüzde 5`in altında kalacağına işaret ederken, diğer yarısı ise yüzde 6-7 arasında gerçekleşir beklentisini ortaya koydu.

Reformlar ekonomiyi olumlu etkileyecek

İş dünyası temsilcileri, hükümetin açıkladığı yapısal reformların hızla uygulanmaya başlanmasıyla ekonominin de olumlu etkileneceğini belirtti. Anket çalışmasına katılan BTSO Meclis üyelerinin yüzde 81`i reformların ekonomiyi olumlu etkileyeceğini işaretlerken, yüzde 2`si olumsuz etkiler, yüzde 17`si ise etkisi olmaz seçeneğini işaretledi. Bursa iş dünyası temsilcileri, ülke ekonomisini tehdit eden en önemli unsurların arasında ise Rusya ve Ortadoğu`da yaşanan mevcut gelişmelerin olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir