• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`HÜDA PAR`ın azınlıklara bakışı İslami ve insanidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Bitlis il binasında yapılan bilgilendirme toplantısına çok sayıda partili katıldı. Toplantıda HÜDA PAR`ın azınlıklara bakış açısı üzerinde istişare edildi. HÜDA PAR`ın azınlıklara ve gayri İslami kesimlere bakış açısının İslami ve insani olduğunun altı çizildi.

Toplantıda konuşan İl Başkanı Celal Gül,  HÜDA PAR, her konuda olduğu gibi azınlıklar konusunda da İslam`ın yaklaşımını esas aldığını, bu yaklaşımın da HÜDA PAR için büyük bir güç kaynağı; azınlıklar için de güven kaynağı olduğunu söyledi.

Gül, HÜDA PAR, insan haklarını “Müslüman hakları” diye görmediğini, İslam`ın insanlara tanıdıkları haklar olarak gördüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Bir İslam toplumunda Müslümanlar İslami ölçüler içinde hak sahipleri oldukları gibi Yahudiler ve Hıristiyanlar da İslami ölçüler içinde hak sahibidirler.

Bu haklar o kadar geniş ki, İslam`ın dünyaya hakim olduğu günlerde Yahudi topluluklar daima; kimi Hıristiyan topluluklar ise çok kez İslam toplumları içinde yaşamayı Hıristiyan bir devlette yaşamaya tercih etmişlerdir.” dedi.

HÜDA PAR`ın azınlık konusuna yaklaşımı İslam`ın azınlık konusuna yaklaşımı olduğunun altını çizen Gül, açıklamasına şöyle devam etti: “Gerek İslam`ın yazılı yaklaşımına, gerek İslam peygamberi Hz. Muhammed'in (sav) Medine`deki uygulamalarına ve İslam komşululuk hukuku ile ilk İslam şehirlerinin nüfus verilerine bakıldığında bu net olarak ortaya çıkıyor.

“HÜDA PAR, azınlıkların inancını anayasal güvence altına alınmasını istiyor”

İslam, gayri Müslimleri bir millet olarak kabul ederek onların haklarını garanti altına alıyor. HÜDA PAR, programında bu hakları tescillemiş hem onlara “Etnik ve Dini Azınlıklar, Irkçılığın ve Ayrımcılığın Önlenmesi” başlığı altında yer vermiş hem de bu hakları programın geneline sindirmiştir.” diye konuştu.

Gül, devlet, vatandaşının hangi dine nasıl inanacağını, neye inanıp neye inanmayacağını belirleyemeyeceğini, inancını yaşamasına müdahale edemeyeceğini ifade ederek, “Dili, dini, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun herkes eğitim ve kendini geliştirme hakkına sahiptir. Hiç kimse dili, ırkı, cinsiyeti, dini veya kılık kıyafeti nedeniyle bu haktan mahrum edilemez. HÜDA PAR, bu bağlamda İslam toplumları içinde gayrimüslim varlığını insani bir hal olarak görüyor. İnanç hürriyetini, ibadet hürriyetini sadece Müslümanlar için değil, Yahudi ve Hıristiyanlar için de vaat ediyor.

Gayrimüslim azınlıklara devlet eliyle veya başka bir şekilde inançlarından dolayı baskı yapılmasını reddediyor. Gayri Müslim azınlıkların eğitimini kendisine bırakıyor; çocuklarını kendileri gibi yetiştirme tercihini gayri Müslimlerin hakkı olarak görüyor. Gayri Müslimlerin dinine karışılmasına karşı çıktığı gibi dillerine de müdahale edilmesine karşı çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Gül son olarak, HÜDA PAR programındaki bu nitelikle azınlık hakları konusunda Türkiye`nin diğer partilerinin çok önünde olduğunu, azınlık haklarına sahip çıkılmıyor diyerek HÜDA PAR`ı itham edenlerin bu gerçeklerden uzak olduğunu sözlerine ekledi.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir