• DOLAR 32.528
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2477.32
  • ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE: Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 35 kişinin yargılandığı "casusluk" davasının görülmesine devam edildi.

Mursi, Kahire'deki Polis Akademisi'ndeki duruşmada, cam kafesin ardından yaptığı savunmasında, "Bir çetenin değil cumhuriyetin başkanıydım" dedi. Ülkede geçiş döneminde yaşanan şiddet olaylarının İhvan'la ilgisinin olmadığını vurgulayan Mursi, 2011'deki devrim sırasından cumhurbaşkanlığı görevini devraldığı Haziran 2012'ye kadar geçen sürede Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilerin öldürülmesi olaylarından "askeri konseyin" sorumlu olduğunu ifade etti.

Göreve geldiğinde konuyu araştırmak için "Gerçekleri Araştırma Komisyonu" kurduğuna değinen Mursi, Tahrir Meydanı çevresindeki bazı otel müdürlerinin, "25 Ocak 2011 devriminden, Haziran 2012'ye kadar göstericilerin keskin nişancılar tarafından vurulmasında, zamanın Askeri İstihbarat Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin emriyle hareket eden kimi güvenlik birimlerini suçlayan ifadeler" verdiğini söyledi.

Bu tanık ifadelerini ve diğer raporları Başsavcılığa gönderdiğini dile getiren Mursi, "bu kişileri neden yakalamadığı" yönündeki soruya, "kurumları korumayı ve anayasal şekilde yargılanmalarını istediği" şeklinde cevap verdi.

"Savunma Bakanı İhvan'dan mıydı?"

Mursi, "Benim devleti İhvanlaştırdığımı söylüyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı İhvan'dan mıydı? Darbeden sonra görevine devam eden bakanlar İhvan'dan mıydı?" diye sordu.

Darbeden sonra tutulduğu yerlere ilişkin ise Mursi, "İlk olarak Kahire'nin doğusundaki cumhuriyet muhafızları merkezinde iki gün kaldım. 5 Temmuz'da İskenderiye'nin doğusunda orduya ait bir yere götürüldüm" dedi. Mursi, 4 Kasım 2013'e kadar 6 cumhuriyet muhafızının gözetiminde tutulduğunu aktardı.

Bu dönemde Avrupa Birliği'nin Dış Politikadan Sorumlu Yetkilisi Catherine Ashton ve Afrika Birliği heyeti başkanı Alpha Oumar Konare'nin dışında kimsenin kendisini ziyaret etmediğini dile getiren Mursi, kendisiyle görüşen hukukçulara cevap vermeyi reddettiğini de hatırlattı.

Mursi, yaklaşık iki saat süren savunmasında, "Herkesi 25 Ocak 2011 devriminin hedefleri etrafında toplanmaya ve gelecek pazar günü gerçekleşecek devrimin yıl dönümünde darbe yönetimini düşürmek için birleşmeye" çağırdı.

Mahkeme heyeti daha sonra duruşmayı, 21 Ocak Çarşamba gününe erteledi.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 35 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği yaptıkları" iddiasıyla casuslukla suçlanıyor.

Davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir