• DOLAR 32.581
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2426.871
  • ...
Başörtüsü Yasağı Çok Ağır Bir Ayrımcılıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Barosu Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven "Avukatlar Günü" nedeniyle avukatlarla birlikte Baro binasında yaptığı basın açıklamasının ardından başörtü konusuna değindi.

 

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

 

Başörtüsü yasağı ya da genel olarak kişilerin "kılık ve kıyafet"ine yönelik baskıların, kişinin özel yaşamına müdahale olduğunu ve ayrımcılık yasağına da aykırılık oluşturduğunu belirten Tanrıseven, "Bu tür uygulamalar, kadına karşı ayrımcılık niteliği taşımakta; kadınların toplum içinde eşit rollere sahip olmalarını, toplumsal yaşama eşit olarak katılmalarını önlemektedir." dedi.

Başörtüsü Yasağı Çok Ağır Bir Ayrımcılıktır
Başörtü yasağının aslında tamamıyla kadınları hedefleyen çok ağır bir ayrımcılık olduğunu ifade eden Tanrıseven, "Bir temel hakkın kullanımı diğerinden feragat etmeyi gerektirmez. Bireyler, birbirinden bağlantısız iki haktan birisini tercih etmek zorunda bırakılamaz. Kadına başörtüsü mü işin mi eğitimin mi diye bir soru dayatılamaz. Kadınların, din ve vicdan özgürlükleri ile eğitim, çalışma, insan gibi yaşama hakları arasından birini tercih etmek zorunda bırakılmaları, kadına karşı yapılmış büyük bir insan hakkı ihlalidir." diye konuştu.

TÜBAKKOM toplantısındaki konuşmacıyı kınıyoruz
Tanrıseven, kısa adı TÜBAKKOM olan Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonları tarafından birçok Baro temsilcisinin katılımı ile bu ay içinde İstanbul`da gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak katılan ve ismini burada zikretmek dahi istemedikleri kişiyi talihsiz açıklamalarından ve meslektaşlarına tahkir edici beyanlarından dolayı kınadıklarını ifade etti.

Toplumsal dışlanma aracı olarak kullanılan başörtüsü yasağının, sadece kamusal alanda değil çok farklı alanlarda uygulanmaya çalışıldığını belirten Tanrıseven, "Yukarıda bahsi geçen konuşmacı, başı örtülü kadınların sadece kamusal hayatına müdahale etmeyip özel hayatına da müdahale ederek program konuşmasında başörtülü kadınları hedef göstermiş ve alenen aşağılamıştır. Bunu yaparken de sürekli dile getirdiği, kelime manasıyla devletin din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması anlamına gelen laiklik ilkesine de, hukuka da, yasaya da aykırı hareket ederek programa katılmış bir grup başörtülü meslektaşımızı ötekileştirerek rencide etmiştir. Bunun karşısında Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyelerimiz, baromuzu temsil etmeye yaraşır bir şekilde hareket ederek, bu şahsın kadınlık onurunu zedeleyici sözleri karşısında kendisini protesto ederek salonu terk etmiştir." ifadelerini kullandı.

Bir konuşmacının kendi gibi düşünmeyen, kendi gibi giyinmeyen, kendi gibi yaşamayan insanları; hukuku, laikliği ve ayrıca katılımcıların tamamını kapsayan bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliği`ni kullanarak tehdit edemeyeceğini ve aşağılayamayacağını dile getiren Tanrıseven, "Kaldı ki hem laiklik hem de hukuk devleti ilkesi, başörtüsünün yasaklanmasını değil, başörtüsü takıp takmamanın, kadınların tercihlerine bırakılmasını gerektirir." dedi.

Tanrıseven son olarak Batman Barosu olarak gerekli hassasiyetin gösterilmemesi halinde TÜBAKKOM`un bundan sonra yapılacak toplantılarına katmayacaklarını söyledi. (M. Sait Çelik - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir