• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tatvan'da hastane ve doktor ihmali iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İddiaya göre sezaryen yöntemiyle doğum yapmak üzere 5 Ocak 2015 Pazar günü Tatvan ilçesinde bulunan özel hastaneye giden Elif Okay'a, hastanede görevli Kadın Doğum Uzmanı Aylin Aksan tarafından sezaryen yöntemiyle doğum yaptırıldı.

Yapılan sezaryen sonucu dünyaya bir erkek çocuğu getiren Okay, hastanede bir gün yattıktan sonra taburcu oldu. Doğumdan bir gün sonra hastaneden taburcu olarak Norşin (Güroymak) ilçesinde bulunan evine giden hasta Okay’da, 7 Ocak akşamı şişkinlik ve karın ağrısı şikayeti baş göstermeye başladı. Elverişsiz hava şartları nedeniyle ilk olarak ilçede bulunan devlet hastanesi acil servisine götürülen Okay’a doğuma bağlı şikayetler olabilmesi ihtimali üzerine herhangi bir müdahale yapılmayarak doktoruna ulaşılmaya çalışıldı.

Hasta yakılarının iddiasına göre, hem hastanede görevli doktor ve hem de kendileri tarafından ilk olarak doktorun görev yaptığı hastanenin arandığı ve durumun aciliyeti belirtilmesine rağmen hastane görevlileri doktora ulaşamadı. Bunun üzerine bu kez hasta yakınları doktora cep telefonundan ulaşmak istedi. Ancak defalarca aranmasına karşın doktora ulaşamayan hasta yakınları bu kez doktorun telefonuna durumla ilgili mesaj attı. Ancak mesaja da karşılık verilmemesi üzerine hasta yakınları devlet hastanesinde ayakta yapılan müdahalenin ardından evlerine geri döndü.

Gece saatlerinde ağrıları artan hasta Elif Okay, ağrılarının iyice artması nedeniyle sabaha karşı Bitlis Devlet Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Okay, daha sonra Bitlis Devlet Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Ufuk Tali, tarafından Genel Cerrah servisinde tedavi altına alındı. Burada muayenesi yapılan Okay’ın bağırsaklarında sezaryen doğuma bağlı olarak “Bağırsak yapışması” meydana geldiği bu nedenle bunun vücutta şişkinlik ve karın ağrısı şikayetine neden olduğu tespit edildi. Yaklaşık 5 gün hastanede gözetim altında kalan Okay, yapılan tedavisinin ardından hastaneden taburcu edildi.

Hasta yakınları, hastane ve doktorlar ilgili sağlık bakanlığına şikayette bulundu

Hastanın taburcu olmasının ardından ise hasta yakınları olayda ihmali bulunduğunu öne sürdükleri hastane ve doktorla ilgili Sağlık Bakanlığı’na şikâyette bulundular.

Yaşanan olumsuz gelişmelerden hastaneyi ve doktoru sorumlu tutan hasta Elif Okay’ın eşi Mahir Okay, “Tatvan'daki özel Hastanede yaşadığımız sıkıntı ilk değil. Eşim ilk doğumunu da aynı yöntemle bu hastanede yapmıştı. İkinci doğum için kontrol amaçlı olarak ilk başvurduğumuz başka bir Kadın Doğum Uzmanı, bize anne rahminde perde ya da bant olduğundan dolayı çocuğumuzun sakat ya da erken doğacağını söyledi. Ancak biz de bunun üzerine Bursa’da bir hastaneye başvurduk. Oradaki doktorlar böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söylediler.

Bu durumdan dolayı benim ve eşimin psikolojisi bozulmuşken, durumu anlattığımız aynı uzman doktor, bize onlar öyle demişse doğrudur demekle yetindi. Bu nedenle biz de daha sağlıklı hizmet almak için doktorumuzu değiştirdik. Ocak ayı itibariyle ise Kadın Doğum Uzmanı Aylin Aksan’a başvurduk. Yapılan tetkikler sonucunda biz normal doğum yaptırmak istediğimizi belirtmemize karşın, doktor normal doğuma gerek olmadığını doğumun çok rahat bir şekilde sezaryenle yapılabileceğini söyledi. Biz de bu sebepten sezaryen yaptık.” dedi.

Doğumdan bir gün sonra taburcu olduklarını akşam saatlerine doğru eşinin rahatsızlanmaya başladığını ifade eden Mahir Okay, “Bu şikayetlerin başlamasından sonra doktora hiçbir şekilde ulaşamadık. Hastanenin hastası olduğu için hastaneden ambulans talep ettik, ancak doktora ulaşılamadığı ve doktorun talimatı bulunmadığı gerekçesiyle ambulans gönderilmedi. Bu nedenle sabah acil şekilde eşimi Bitlis’e hastaneye götürdüm. Sonraki gün doktorumuza ulaştığımızda ise bize zaten bağırsak yapışıklığın sezaryen sırasında da mevcut olduğunu ancak hastanede genel cerrah olmadığı için ameliyatı kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Biz de doktor hanıma konuyla ilgili neden bize bilgi verilmediğini ya da başka hastaneden neden genel cerrah istenilmediğini sorduk. Yaklaşık 5 gün hastanede yattı. Zor günler yaşadık ve mağdur olduk. Hastanede bizi ziyarete gelen hastane yöneticileri bize şikayetçi olmamamız konusunda ricacı oldular. Ancak biz yaşadığımız bu mağduriyetimizi başkası yaşamasın diye sonuna kadar takipçisi olacağız.” diye konuştu.

Olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle hastane ve doktorla ilgili BİMER aracılığıyla Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Bitlis Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayette bulunduğunu ve soruşturmanın şu anda Tatvan Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettiğini kaydeden Mahir Okay, olayla ilgili hukuki süreci de başlatacaklarını ve olayı yargıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Doktor, kendini savundu

Konuya ilişkin görüşüne başvurduğumuz Kadın Doğum Uzmanı Aylin Aksan, ise “Bağırsak yapışkanlığının” özellikle ikinci ve üçüncü sezaryenlerden sonra olan bir durum olduğunu ilgili hastada da hava şartlarına bağlı bir sıkıntı yaşanmış olabileceğini söyledi.

Hasta yakınlarının ilk gece gerek telefondan ve gerekse mesaj yoluyla ulaşamadıkları iddiasını doğrulayan Aksan, “O gece rahatsız olduğum ve yabancı numara olduğu için cevap vermedim. Mesajı da çok geç fark ettim. Ancak saat çok geç olduğu için dönüş yapamadım. Durumu hastane yönetimime ileterek onların Bitlis’te yatırılan hastayla ilgilenmelerini sağladım. Dediğim gibi sezaryen doğumlardan sonra böyle bir durumun olması yüksektir. Yani hastanın ikinci sezaryeni olduğundan ilk sezaryen’den kalan yapışıklar mevcuttu zaten. Bu her kadında hatta bende de olan bir durum.  Dediğim gibi bu hastamızda da hava şartlarına bağlı olarak ilerleyen saatlerde oluşan bir durum. Bazen kendiliğinden, bazen ilaç tedavisi ve bazense ameliyat gerektirebilecek durumlardır. Bu nedenle 3’ten fazla sezaryen önermiyoruz. Neyse ki hastamız bunu atlattı. Şikayet etmek hastamızın en doğal hakkıdır. Ancak ben bu olayda ihmalim olduğunu kabul etmiyorum. Ben tekrar hastamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir