• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
Cumhuriyet`in ifade özgürlüğü sabıkası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhuriyet Gazetesi`nin Fransız karikatür dergisinin bazı çizimlerini yayınlaması ve bunların arasında Peygamber Efendimiz`e atfedilen bir karikatürün de yer alması tepkilere neden oldu. Gazete, bunu ifade özgürlüğü olarak değerlendiriyor, fakat bugüne kadar Cumhuriyet`te yazıları sebebiyle çok sayıda yazarın kovulduğu biliniyor.

Cumhuriyet`te ‘farklı` şeyler yazdığı için gazeteden atılan yazar ve çizerlerin başında Necdet Şen, Tan Oral ve Mehmet Faraç geliyor.

TAN ORAL, BAŞÖRTÜLÜLERİ SAVUNUNCA KOVULDU

Cumhuriyet Gazetesi`nin 30 yıllık karikatüristi Tan Oral`ın 2008`de Yeni Şafak`a verdiği bir röportaj nedeniyle gazete kovulduğu ifade ediliyor. Oral, söz konusu röportajda “Başörtülülerin okuması birilerini rahatsız ediyor” demişti. Oral ayrıca aynı gün Cumhuriyet`te yayınlanacak karikatürünü de Yeni Şafak`a vermişti.

Cumhuriyet Gazetesi, Oral`ın gazetedeki işine son verilmesini karikatürün Yeni Şafak`a verilmesi ve iki gazetede aynı gün yayınlanması nedenine bağlamıştı. Cumhuriyet`in karikatürden ziyade Oral`ın röportajda söyledikleri sebebiyle işine son verdiği ifade ediliyor.

Mehmet Faraç da 24 Aralık 2010 tarihinde yazdığı yazının gazetede yayınlanmaması üzerine gazeteden ayrılmıştı. Faraç sonraki günlerde Cumhuriyet`e ağır eleştiriler yöneltmişti. Cumhuriyet ise, Faraç`ın gönderilmesini CHP`de PM üyeliğine seçilmesine bağlamış ve gazetedeki görevine son verilip sadece yazar olarak yazmasının istendiğini açıklamıştı. Teklifin Faraç tarafından kabul edildiğini belirtilen gazete açıklamasında bir sonraki seçimlerde bu göreve yeniden seçilmeyen Faraç`ın parti ile ilgili şahsi yazılar yazdığı ifade edilmişti. Açıklamada şöyle denilmişti:

“Bu durumun, birçok okur tarafından etik olmadığı gerekçesiyle eleştirildiği, en azından görünüm itibariyle tarafsız ve objektif bir eleştiri olamayacağı, kendisinin tarafı olduğu bir konuda köşesini kendi siyasi ikbali ve çıkarları doğrultusunda kullanmasının uygun ve hoş karşılanmadığı gibi bir durumla karşılaşılmıştır. Ayrıca, bu siyasi polemiklerinde, gazetemizde vakıf yönetim kurulu ve yayın kurulu üyelerinden birinin adı üzerinden olayı kişiselleştirerek, bir saldırı kampanyasına dönüştürmesi de ayrı bir rahatsızlık yaratmıştır.”
Gazetenin başka bir çizeri Necdet Şen`in de yayımladığı çizgi roman yarım bırakılarak görevine son verilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir