• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...

Bangladeş Ankara Büyükelçisi Zülfikar Rahman, Bangladeş Tekstil ve Jüt Bakanlığı Parlamento Daimi Komisyon Başkanı Milletvekili Saber Hossain Chowdhury ve Bangladeş Parlamentosu Milletvekili Fahmi Gulendaz Babel'in de aralarında bulunduğu Bangladeşli Jüt Ürünleri Birliği ticaret heyeti, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliğini (GAİB) ziyaret etti.

GAHİB Başkanı Selahattin Kaplan ve Gaziantepli halı üreticileriyle bir araya gelen Bangladeş heyeti, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin arttırılmasına yönelik görüşmelerde bulundu.

Ziyarette, Gaziantep'ten gerçekleştirilen mevcut halı ihracatı ve üretimi hakkında konuk ülke temsilcilerine bilgiler veren GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, kentte 180 üretici firmanın Bin 400 adet son teknoloji makineyle üretim gerçekleştirdiğini ifade etti.

Dünya halı piyasasında önemli bir üs ve cazibe merkezi olan Gaziantep'in yıllık ortalama 300 milyon metrekareyi aşan bir halı üretimi yaptığını belirten Kaplan, “Halı sektörünün yan sanayide çalışanların da dâhil edilmesiyle birlikte, şehirde yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Gaziantepli halıcıların toplamda yılda 3 milyar dolarlık bir ciro gerçekleştiriyoruz. Halı üreticisi firmalarımız, yıllık hammadde olarak yaklaşık 600 bin ton akrilik ve polyester tüketmektedir. Yıllık 200 bin ton jüt ipliği alımının yüzde 80'inine yakın bir bölümü ise Bangladeş'ten temin edilmekte, fakat jüt ipliğinde en büyük tedarikçilerimiz arasında bulunan Bangladeş'ten teknolojik altyapılarının geliştirilmesi ve fiyat istikrarının bir an önce sağlanması noktasında Türkiyeli halıcılar olarak acil beklentilerimiz var.”dedi.

Bangladeş'te istikrarlı bir fiyat politikası olmamasının Türkiyede halıcılar için ciddi bir handikaplar oluşturduğunu kaydeden Kaplan, “Türkiye'de halı üretimi en son teknolojiye uygun 200 devirli makineler tarafından yapılmaktadır. Bu makinelerin daha randımanlı çalışabilmesi içinde ithal edilen jütlerin kaliteli olması gerekir. Jüt üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan heyetinizden en büyük beklentimiz, ülkenizde istikrarlı bir fiyat politikasının oluşturulmasına katkı sunmanız olacak. Bangladeşli firmalardan duyduğumuz bazı rakamlar kesinlikle normal karşılayabileceğimiz ve kabul edebileceğimiz cinsten rakamlar değil. Fiyat noktasında bir istikrar yakalanırsa iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artacağına inanıyoruz.”diye konuştu.

Bangladeş heyeti adına konuşan Tekstil ve Jüt Bakanlığı Parlamento Daimi Komisyon Başkanı, Milletvekili Saber Hossain Chowdhury ise, “Ülkesinin ileriye dönük ekonomi hedefleri hakkında bilgiler verdi. 2021 yılında 50. kuruluş yıl dönümünü kutlamak istedikleri Bangladeş'in kalkınmış ülkeler seviyesine ulaşması için çalıştıklarını kaydeden Chowdhury, Gaziantep ziyaretlerinin de aslında bu hedefin bir parçası olduğunu dile getirdi.  (İbrahim Koçyiğt-İLKHA)