• DOLAR 32.575
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2427.253
  • ...
İfade özgürlüğü mü dediniz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Naci Ali fikrini asla "dînî ve ahlâkî değerlere" hakaret etmeden ifade ediyordu. Katledildi diye yürüyüş yapılmadı. Hiç kimse tek ses olup bildiri de yayımlamadı.

Küçük yaşta İsrail işgali nedeniyle Filistin'den göç etmek zorunda kaldı. Mülteci kampında yaşadı, katliamlara bizzat tanık oldu. Tepkisi karikatür çizmek oldu. Üstelik hiçbir karikatüründe "hakaret, alay, küfür" ifadeleri kullanmadı.

Naci el-Ali En önemli çizgi karakterlerinden biri olan Hanzala için, "Hanzala, ben öldükten sonra da yaşayacak” demişti.

1987`de yılında çalıştığı gazeteye giderken yol ortasında MOSSAD tarafından suikaste uğradı.

Hiçbir kutsala, inanca hakaret etmeyen, küfür etmeyen, alay etmeyen çizer katledildi. Ancak çok büyük bir hata (!) yapmıştı! İsrail'i eleştirmişti...

NACİ EL-ALİ KİMDİR?

Naci el-Ali (1937-Filistin / 1987-İngiltere) Filistinli karikatürist.

İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin'den göç etti. Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve Şatilla Katliamı'na tanık oldu.

1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Özellikle Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle kısa zamanda fark edildi. Çeşitli yayınlarda yer alan çizimleriyle ilgi gördü.

Naci el-Ali Hanzala'yı, insanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü bir küskünlüğün ifadesi olarak sürekli sırtı dönük halde resmetmiştir Filistin'in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Naci el-Ali, 40.000'in üzerinde karikatür çizdi. En önemli çizgi karakteri olan Hanzala, Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri oldu.

22 Temmuz 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti. Suikastten Mossad sorumlu tutuldu. Ölümünden sonra Dünya Gazeteler Birliğince "Golden Pen of Freedom" ödülüne layık bulundu.

İşte Naci Ali'nin çizdiği bazı karikatürler...



Vahdet Gazetesi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir