• DOLAR 32.582
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2430.45
  • ...
`Namaz idarecinin keyfine bırakılamaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Öğretmen ve öğrencilerin ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için, Mili Eğitim Bakanlığının orta öğretim kurumları yönetmeliğindeki idarecinin insiyatifinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Şuurlu Öğretmenler Derneği (Öğ-Der) Gaziantep Şube Başkanı Levent İlhan, namaz kılmak isteyenler için ibadet yerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

2014-2015 eğitim öğretim yılının yarıyıl tatiline günler kala eğitim ve öğretimdeki sorunları yeniden gündeme getiren İlhan, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ders müfredatlarındaki yanlışlıkları, öğretmen eksiklileri ve ücretli öğretmenler meselesin, zorunlu öğretimin getirdiği kalabalık sınıflar, yönetmelikte düzeltilmeyi bekleyen ibadet yerleri meselesi, karma eğitim dayatmasının eğitimdeki olumsuzlukları ve çözüme kavuşturulmamış sorunlarla devam ettiğini vurguladı.

Öğretmen ve öğrencilerin Cuma Namazı ibadetini yerine getirmeleri için gereken imkânların sağlanması gerektiğini belirten İlhan daha sonra, “Okullarda öğretmen ve öğrencilerin rahat namaz kılabilmeleri için ibadet yerleri ile ilgili çözüm beklerken yönetmeliğin 99. Maddesi ikinci kısmında, Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir. Beyanıyla tamamen idarecilerin keyfine bırakılmış bir uygulama yönetmeliğe bağlanmıştır. Okul müdürünün inisiyatifine bırakılan okullarda mescid açılması meselesinin, insiyatif olmaktan çıkartılması gerekir. Ayrıca, mutlaka camide cemaatle kılınması gereken Cuma namazları ile ilgili hiçbir çözümde üretilmemiştir. Çalışan ve öğrencilerin Cuma namazı ibadetini yapma imkânı sağlanmalıdır.”çağrısında bulundu.

Ders müfredatlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden İlhan devamla, “Ders müfredatımızda İslam`a aykırı birçok konu bulunmaktadır. İslam´a aykırı düsturlar temizlenmelidir. Öğretmen ve Öğrencilerin ibadetlerini rahat yerine getirebilmeleri için, MEB orta öğretim kurumları yönetmeliğindeki idarecinin inisiyatifi ortadan kaldırılmalı, namaz kılmak isteyenler için ibadet yeri zorunlu hale getirilmelidir. Karma eğitimden vazgeçilmeli ve konu ile ilgili mevzuat düzenlemesi acilen yapılmalıdır. Kılık kıyafetle ilgili insanlarımızı rahatlatacak adil bir çözüm olarak tüm okullarda başını örtmek isteyenlere anayasal serbestlik tanınmalıdır.”dedi

Öğretmen açığı konusuna da değinen İlhan, “Geçen eğitim öğretim yılında da birçok dersin öğretmen eksikliği tamamlanmadı. Dersler ücretli öğretmenlerle geçiştirildi. Eğitimci açığının yetişmiş eğitimcilerle kapatılması yerine, yeterli formasyon almamış sözleşmeli ve ek ders karşılığı dışarıdan temin edilen elemanlarla karşılanmasının kaliteli eğitim için kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu uygulama, hem eğitimin kalitesini etkilemekte, hem de çalışanların emeğinin sömürüsü olarak devam etmektedir. Öğretmen eksikliği ücretli ve sözleşmeli öğretmenle değil, yeterli formasyon almış kadrolu öğretmenle giderilmesi için yeterli sayıda öğretmen ataması yapılmalıdır. Merkezi yerlerdeki okullarda kalabalık sınıflardan ve ikili öğretimden kurtulabilmek için Mesleki eğitim Merkezleri daha işlevsel hale getirilip okumak istemeyen öğrencilerin mesleğe yönlendirilmeleri kolaylaştırılmalıdır.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir