• DOLAR 32.497
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2494.385
  • ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan petrol akışında 46. tankerin yüklendiğini belirterek, Kuzey Irak'tan ham petrol akışında 37 milyon varile ulaştıklarını söyledi. İstanbul'da düzenlenen Enerji Verimliliği Haftası açılışının ardından basın toplantısında soruları yanıtlayan Yıldız, günlük 450 bin varile yükselen petrol akıışının da kısa vadede yükseleceğini söylüyor:

“Hedefimiz bunun kısa vadede 550 bin varillere ulaşması. Sonra da stabil hali olan 1 milyon varillere gelmesidir."

Yıldız, pazar günü Bağdat'ı ziyaret edeceğini belirterek, çeşitli bakanlarla bir araya gelerek çalışma yapacaklarını söyledi:

“Irak'ın istikrarsızlığı bizi ne kadar ilgilendiriyorsa, istikrarı da bizi o kadar ilgilendirir. Bağdat ziyaretini önemsiyoruz. Basra'dan çıkıp Irak'ın kuzeyine gelecek olan, oradan da Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattının nihai noktasına bağlanacak olan bir projeden bahsediyoruz. Aynı zamanda Erbil'le Bağdat arasındaki mutabakatı da belki bir daha konuşacağız, bunun ne kadar sürdürülebilir olduğunu. Temennimiz bunu birçok alanıyla beraber artırmak yönündedir. Erbil ile Bağdat ne kadar mutabık kalırsa istikrara o kadar katkı konmuş olacaktır."

10 günde doğalgaz tüketimi zirve yaptı

Son 10 gün içerisinde Türkiye'de doğalgaz tüketiminin zirveye çıktığını belirten Yıldız, kış aylarında talep artışının yüzde 2 bin 200 civarında olduğunu ifade etti:
"Son 10 gün içinde Türkiye'de 2 milyar metreküp civarında doğalgaz kullanıldı. 2 milyar metreküp bazı ülkelerin yıllık doğalgaz tüketimi düzeyindedir. 8 Ocak'ta 225 milyon metreküpe yakın gaz kullandık sadece bir gün içerisinde.

Tüketimin en fazla görüldüğü iller İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli.”

Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretiminin neredeyse yarısını doğalgazdan karşıladığına işaret ederek, bu doğalgazın yarısının Rusya'dan temin edildiğini yineledi:

"Rusya'dan aldığımız doğalgazın yarısını da Batı Hattı'ndan karşılıyoruz. Herhangi bir anlaşmazlık veya problem halinde veya fiziksel bir problem olması halinde tabii ki Türkiye'nin arz güvenliği bundan etkilenir. Ama öngörüyor muyuz? Şu anda öngörmüyoruz"

Yıldız, küresel piyasada işlem gören petrol fiyatlarındaki düşüşün, vergilere indirim olarak yeterince yansımadığı tartışmalarına ilişkin ise kur farkına işaret etti. Yıldız, benzinde son 6 ayda 1 lira 4 kuruş düşüş yaşandığını belirtti:

"O zaman verginin oranı toplam miktar içerisinde oransal olarak artmış oluyor. Maliye Bakanımızın kastettiği tüketimle alakalı bir tahrik noktasının oluşmamasıyla alakalıdır. Eğer biz 45-46 milyar lira civarında yıllık benzin kullanımından dolayı bir vergi tahsilatı yapıyorsak bu 77 milyonumuza aktarılan bir rakamdır. Herbirimiz vergilerin düşmesini temenni eder. Ama genel bütçenin en yüksek gelir kalemi bu toplanan vergilerle oluşuyor. Geçen yıl sadece 11,5 milyar liralık bir rakam karayollarına aktarıldıysa, bu karayollarında seyreden araçlardan alınan vergilerle elde edilen hasılattır."

"Türkiye kazanan ülkeler arasında"

Küresel piyasaya ilişkin de değerlendirme yapması istenen Yıldız, petrol üreticisi ülkelerin son 6 ay içerisinde kâr ve maliyetlerinden 950 milyar dolar kaybettiğini belirterek, bu ülkelerin buna rağmen üretimi azaltmama kararı aldıklarını ifade etti. Yıldız, "Birisi kaybediyorsa birileri kazanıyor demektir. Türkiye de kazanan ülkeler arasındadır" dedi.

Son günlerde elektrik kesintilerinin arttığı yönündeki bir soruyla ilgili olarak da Yıldız, olağanüstü dönemlerde böyle gelişmelerin yaşanabileceği cevabını verdi.

AA