• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Başbakan Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı Açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakette yer alan dikkat çekici maddelerden biri de Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarının bile TBMM'ye mal bildiriminde bulunması zorunluluğu... Mal bildiriminin yenilenme süresi de 5 yıldan 2 yıla inecek. İmar planlarında oluşan değer artışlarından doğacak olan rant belediyelere ve bakanlıklara kentsel dönüşümde kullanmaları için aktarılacak.

Yoksulluğa karşı büyük mücadele verdik. 2001'de Başbakanlık önünde yazar kasa atılan dönemden çok uzaktayız. Yolsuzlukla ilgili büyük mücadele verdik. Hesap verilebilir bir bütçe yaptık. Açıkladığımız paketler birbirinin bütünüdür. Hiçbir açıklamamız konjonktürel değildir. 12 yılda kamu yönetiminin şefaflığı konusunda büyük adımlar attık.

12 yıl içinde kamu kontrol kanunu çıkardık. Mali saydamlığı sağladık.

Bilgi edinme hakkı sağladık. Bugün her bir vatandaşımız bunu talep etmektedir. 1990'lı yıllarda devlet sırrı denilerek saklanan bilgiler bugün açıklanmaktadır.

Özgür bir basın için Avrupa'nın da takdir ettiği bir yasa çıkardık. Sayıştay kanununu çıkardık.

Kamu görevlileri etik kurulu oluşturuldu. İhalelerde kamu ihale kanunu çıkardık. Daha önce kapalı kapılar ardında yapılan ihaleler bugün TV'lerde canlı yayınlanıyor.

Kaçakçılık için kaçakçılıkla mücadele kanunu biz çıkardık.

Dernekler ve vakıflarla ilgili yasayı biz çıkardık. Bankacılık kanunu çıkardık.

Yolsuzlukla mücadele için şahsa verilen cezayı biz çıkardık. Elektronik ortamda sosyal sigortalar kanunu çıkarıldı. Yabancı yatırımcıların önü açıldı.

Kamu denetçiliği kurumuyla dünyada sadece demokratik ülkelerde olan bir kurumu vatandaşımızın hizmetine soktuk. Her konuda vatandaşımızın hesap sorma hakkı var.

Bu yasal düzenlemelere ek olarak e-devlet uygulamaları, vatandaş şikayetlerini izleyen BİMER kuruldu. Her şeyin kamuoyu önünde şeffafça sorgulanabildiği bir düzen hazırladık. Türkiye'de saydamlığın arttırılması stratejisini ortaya koyduk.

BM rüşveti suç sayma anlaşmasını imzaladık. Şeffaflık bir zihniyet meselesidir. G20 ülkeleri içerisinde ekonomimiz örnek gösterildi.

1990'larda dünya ülkelerinin ekonomileri büyürken Türkiye'ninki küçüldü. şimdi de ülkelerin ekonomileri küçülürken Türkiye'nin ekonomisi büyüdü.

Toplumun bize verdiği emaneti koruyacağız.

1- Siyasi partilerin milletvekili ve belediye başkanlarına yapılacak yardımlar kendi hesaplarına yatırılacak.

2- Elektronik ortamda herkes bunu görebilecek.

3- Siyasi partiler seçimden önce kaynaklarını ilan edecek.

4- Mal bildiriminde bulunulacak. Genel merkez çalışanları, İl, ilçe başkanları, ulusal, bölge yayın yapan müdürler.

5- Mal bildirimleri 2 yılda bire indirilecek.

6- Mal bildirimleri de şeffaf olacak.

7- Görevinden ayrılan kamu görevlileri 2 yıla kadar eski çalıştığı yerle iş yapamayacak. Üst düzey bürokratlar görevden ayrıldıktan sonra şirketlerde görev alamayacak.

8- İhbarda bulunan kamu görevlilerinin başka bir yerde çalışması ve 3 aylık ücretli izne çıkarılması. İhbarın asılsız çıkmaması koşuluyla görevlilere ödül verilecek.

9- Milletvekillerimizin değişik kanunlara dağıtılmış değişik hak ve yetkileri var. Bu hak ve yetkiler tek kanun çatısı altında olacak.

TBMM'nin saygınlığına yakışacak şekilde, milletvekilleri için daha önce 4 partinin verdiği bir tasarı vardı. Onu yasama yılında çıkartacağız.

Şeffaflık düzenlemeleri konusunda sivil toplum örgütleriyle geniş tabanlı bir istişare yapılacaktır.

İMAR KANUNUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

 İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak.  Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak.

Her belediye planların yapımı kabul edilenlerin askıya çıkarılmasına ilişkin mevzuatta web üzerinden bilgilendirebilecek. Kültür ve Turizm bakanlığı da yapacak. Yeni bir düzenleme ortaklık payı ve vatandaşların bir belirsizlik içine düşmesi belirlenecek.

Plan değişikliği tarihi kültürel ve doğal dokuyu koruyarak yapılacak. Plan değişikliği rutin bir işlem olmayacak. İmar planı değişiklikleri sıkı planlara bağlanacak belediyeler bundan pay alacak.

İmar planının bir bölümünde yapılacak noktasal değil bir bütünü kapsayan genel plan değişikliği yapılabilecek.

Haksız bir gelir dağılımının bir komşunun istifade edememesi gibi bir durum olmayacak. İmarda değer artış payı alınacak. Bir plan değişikliği yeni değerin sahibi kamudur. Bu yeni getireceğimiz düzenleme ile değer artışlarının hangi oranda ele alınacağını netleştireceğiz. Bu konuda bir aralık belirleyeceğiz. Bu aralıkla ilgili yetki belediye meclisi taşınmazın plan değişikliğiyle ilgili değer artış payı öğrenilecek. Taşınmazın plan değişikliği belirlenecek. Ödeme ayni olarak verilebilecek hisse karşılığı da olabilecek.

BÜYÜK PAY BELEDİYELERE

Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak. Şu andan itibaren kanun meclise gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenler çıkabilir şu andan itibaren geçerlidir bu düzenlemeler. 1 hafta 15 gündür herhangi bir şekilde insiyatif kullanarak bir bilinçsizlik söz konusu olmayacak.

İnşaat sektörü çok önemlidir. Ekonomi için çok önemlidir. Bu düzenlemeler inşaat sektörüne olumsuz yansımaz. Bürokrasinin de yükünü alır bu. Bununla ilgili ayrı bir çalışmamız var. Sektörün gelişmesi bu anlamda ciddi bir imkan kazanacak. Bu çerçevede ekonomik aktiviteleri artacak.

İSTANBUL İÇİN ÖZEL DÜZENLEME OLABİLİR

Dünyada öyle şehirler vardır ki kadim tarihi geçmişi yoktur. New York`un kadim bir geçmişi yok. Kurtuba gibi Halep gibi şehirler vardır bunların geçmişi vardır. Tarihi olan ve küresel anlamda şehir olmaya aday İstanbul vardır. İstanbul üzerine 100 kere düşünmemiz lazım. Marmaray`ı görecek bir hattan geçtik. Dünyada böyle bir doğal güzellik dünyada yok. Bunu koruyacağız. İstanbul aynı zamanda yaşayan bir şehir. Bulunduğu yerden 1000 kilometreden 60-70 ülkeye uçan bir şehir. İstanbul`un tarihi dokusu giderse bir daha geri getirilemez. İstanbul`un bu özelliği konusunda atılacak her adımı yakından takip edeceğiz. Gerekirse İstanbull`a ilgli özel bir düzenleme yapılabilir. İstanbul`dan büyük bir hazinesi yoktur Türkiye`nin.

Milletin vekili olmak bir emanettir. Sadece bize oy verenlerin değil milletin izzetin, şerefini korumak sizin omuzlarınızdadır.

Milletvekilliği kanununda özlük hakları ile ilgili hiçbir ayrıcalık getirilmeyecek.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir