• DOLAR 32.584
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2435.971
  • ...
Davutoğlu, `Kamuda Şeffaflık Paketi`ni açıklayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kamuda şeffaflık seferberliği başlıyor. Dün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, "şeffaflık paketi"ni masaya yatırdı. Başta imar sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda yeni bir dönem başlatacak paketi, bugün Başbakan Davutoğlu açıklayacak. Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan toplantıda, hükümetin "Öncelikli Dönüşüm Programları" değerlendirilirken, "Kamuda Şeffaflık Paketi" ayrıntılı olarak gözden geçirildi. Davutoğlu'nun açıklamaya hazırlandığı paketin ana başlıklarından biri "İnşaat sektörü ve imar uygulamaları" olacak. İmar değişikliklerinin şeffaf bir zeminde yürütülmesini sağlayacak paket, "rant"ın daha sağlıklı vergilendirilmesini hedefliyor. Maliklerin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerden kamu pay alacak. Artan değerin yüzde 40'ının kamuya alınması planlanıyor.

'Nereden buldun?' diye sorulacak

Paket, vatandaşların yanı sıra, belediyeler, özel sektör ve bakanlıkları da ilgilendiriyor. Başbakan'ın açıklayacağı paketten bazı başlıklar şunlar:

* Kredi kartlarına sıkı denetim gelecek. Gelirinin üzerinde harcama yapanlara "Nereden buldun?" diye sorulacak ve harcamanın kaynağı öğrenilecek.

* Gayrimenkul alım ve satımlarında gerçek değerden bildirim yapılması sağlanacak.

* Tapuda düşük rayiçle bedel uygulaması son bulacak.

* Belediyelerin, imar, ruhsat gibi işlem süreçlerinde saydamlık ve hesap verilebilirliği artırılacak. Çifte denetim yapılacak.

* Belediye şirketlerine etkin denetim gelecek, "hesap verilebilirlik" ilkesi hayata geçecek.

* Kentsel dokuyu bozacak yatırımlara geçit verilmeyecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir