• DOLAR 32.367
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.236
  • ...
Herkesin dini kendine
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irkları, dilleri, cahili olmayan kültürleri reddetmez İslam. İnsanı kötülükten sakınarak “insan” olmaya çağırır. Milliyetçi yapılar o yüzden İslam ile barışık değildir. İslam’ı, hayatı düzenleyen sahadan uzaklaştırıp folklorik bir öğe durumuna düşürmeyi isterler.

Bu çaba istisnasız Arap, Fars, Türk ve Kürt milliyetçilerinde görünür.

Örneğin kimi Kürt milliyetçilerinden gelen çalışmalara baktığımızda İslami kimliğinden arındırılmış Aleviliğin, Yezidiliğin ve Zerdüştlüğün anormal derecede yüceltildiğini, İslam’ın ise kan dökücü, işgalci ve Arap ırkçısı olarak gösterildiğini görüyoruz.

 Türk milliyetçiliğinde ise örnekler bir hayli fazladır.

“Azerî Hüseyinzâde Ali de Türkçü aydınlar üstünde iz bırakmış isimlerdendir. Bütünüyle Batılı aydınlanmacı-seküler ve pozitivist temelli Türkçü “ulus” birliğini ifade eden şu mısralar onundur: “Sizlersiniz ey kavm-i Macar bizlere ihvan / Ecdadımızın müştereken menşei Turan / Bir dindeyiz hepimiz, hakperestan / Mümkün mü ayırsın bizi İncil ile Kur’an”( Yusuf Akçura, Türkçülük, s.413). (Ali İlbey’in yazısından)

Bu konuya son günlerdeki Zerdüştlük tartışmasından dolayı girdim.

Gülten Kışanak, Erdoğan’ı eleştiriyor. ‘’Sayın Başbakan BDP’yi Zerdüştlük üzerinden suçlamaya çalışıyor. Biz tüm inançlara saygılıyız, Zerdüştlüğe de saygılıyız. Zerdüştlük suç değildir. Bu ülkede Zerdüşt inancına sahip olan tüm yurttaşlara herkesin saygı göstermesi gerekir. Başbakan eğer inanıyorsa kendi inancı da bunu zaten emreder. Ama Başbakan için inancın kıymeti yok. Başbakan için her şey siyaset malzemesi.”

Demek ki bu ülkede Zerdüşt inancına mensup yurttaşlar varmış. Eskiden böyle bir şey olmadığına göre bu yurttaşlar “Atalar dinine” sonradan dönüş yapmışlar.

Ama durun, daha bitmedi. Kışanak devam ediyor:

“Başbakan’ın bu sözü cahilliğin de bir göstergesi. İslamiyetten önce bütün halklar gibi Kürtlerin de başka inançları vardı. Bunu bugün bir suçlama konusu olarak gündeme getirmesi sanki İslamiyetten önce halkların, insanlığın başka hiç bir dini yokmuş gibi konuşması, cahilliktir. Bu memlekette kimse Şamanizmi sorguluyor mu? Bunu gündeme getirsek cahillik olmaz mı?  Bunu gündeme getirmek cahillik değilse bu da inanç konusunda faşizmdir.’’ 

Kışanak yine ilkel dinlerden olan Şamanizmden söz ediyor. Şamanizmi sorgulamadıklarını söylerken aslında keskin bir itirafta bulunuyor.

Beyaz Kürtlerin Şamanizme sahip çıkan Kemalist ideolojiye olan sempatilerini görmek zor değil.

Ulusalcı Kemalistlerin Şamanizm aşkı da bilinmeyen bir şey değil.

Ve ortaya garip bir durum çıkıyor.

Bazı Kürt milliyetçileri Zerdüştlüğü, bazı Türk milliyetçileri Şamanizmi savunuyor.

Irk bir tercih meselesi olmadığı için ırkçılık da iradesiz ve ilkel bir ideoloji olmaktan öteye geçemiyor.

İlkel ideolojiler ilkel zamanların putperestliğinde buluşuyor.

İbret verici bir durum!

Doğruhaber / haber yorum / Hüseyin Kaya

Bu haberler de ilginizi çekebilir