• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
Tunus`ta zafer İslami Nahda Hareketi`nin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus’ta anayasa taslağını hazırlamaktan sorumlu olacak Ulusal Kurucu Meclis seçimlerinin ilk sonuçları daha önce yapılan anketlerle doğru orantılı geldi.

Ülkede 24 yıldır Zeynelabidin iktidarının baskıcı uygulamaları altında ezilen Müslüman halkın devrim sonrası sokaklarda yaptıkları ‘şeriat’ yanlısı gösteriler de bu sonuca işaret ediyordu.

Seçimlerin ilk sonuçlarına göre eski komünist parti ve Demokratik Modernist Kutup ise henüz mecliste hiçbir koltuk kazanamamış durumda. Devrim sonrası Tunus’ta yapılan ilk seçimlerde oylar, gözetmenlerin, parti temsilcileri ve gazetecilerin önünde açıldı.

Tunus’ta Ulusal Kurucu Meclis üyelerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerin ilk sonuçlarına göre İslami Nahda Hareketi, yeni anayasayı belirlemekten sorumlu olacak meclisteki koltukların yüzde kırkını kazanmış durumda. Bu sonuçlar, Zeynelabidin bin Ali yönetimi döneminde büyük baskılara maruz kalan İslamcıların kazanacağı yönündeki kamuoyu yoklamalarını onaylar nitelikte geldi.

Seçim sürecini takip eden kaynaklar United Press International Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamalarda Şeyh Raşid El-Gannuşi’nin liderliğini yaptığı İslami Nahda (Kalkınma) Hareketi, geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlere katılan diğer partiler karşısında açık bir zafer kazanacağını söyledi. Bununla birlikte Nahda Hareketi’nin Kurucu Meclis koltuklarından yüzde kırkını kaparak bu zafere oldukça yaklaşmış durumda olduğunu vurguladı.

Aynı kaynaklar, eski başkan Zeynelabidin bin Ali’yi düşüren 14 Ocak Devrimi sonrasındaki aylarda Tunus siyasi sahnesindeki hareketliliği takip edenler açısından İslami Nahda Hareketi’nin kazanması yönündeki beklentilerin sürpriz olmadığına da değindi.
Sürprizi demokratik partiler yaptı.

Tunus seçimlerinin sürprizi muhtemelen, Demokratik Modernist Kutup ismiyle bilinen siyasi ittifak ile beraber Avukat Ahmet Necip Eş-Şabi başkanlığındaki Tunus Demokratik İlerici Partisi’nin gerilemesi olacak. Zira sızan bilgilere göre ikisi de şu ana kadar mecliste tek bir koltuk kazanamamış durumda.

Demokratik Modernist Kutup toplam on bir siyasi solcu ve milliyetçi partiden oluşmaktadır. İçlerinden en önemlileri ise Yenilik Hareketi (eski Komünist Parti), Sosyalist Sol Parti, Arap Demokrat Öncü Parti, Ulusal Demokrat Çalışma Partisi ve Birlikçi Halk Cephesi’dir.

Tunus’un bazı yerel radyoları bugün, ülkenin çeşitli bölgelerindeki seçim merkezlerinden sızan bilgilere dayanarak seçimlerin ilk sonuçlarını verdi. Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu üyesi Enver Bin Hasan, oy sayma işlemlerinin gözlemciler, parti temsilcileri ve gazeteciler önünde gerçekleştiriliyor olması sebebiyle bazı seçim merkezlerinden sonuçların sızdırılmasının normal bir hal olduğunu ifade etti.

Katılım yüksek oranda oldu


Tunus’ta Ulusal Kurucu Meclis seçimlerinin resmi sonuçlarının yarın açıklanacağına işaret ediliyor. Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu üyesi Sami bin Selame ise resmi kesin sonuçların açıklanmasının oy sayımının zorluğu nedeniyle büyük ihtimalle gecikeceğini belirtti. Selame oyların baştan sona elle sayıldığını vurguladı.

Ulusal Kurucu Meclis seçimleri Tunus’ta 14 Ocak Devrimi’nden sonra görülen ilk seçimlerdir. Edinilen bilgilere göre seçimlere katılım yüzde yetmiş ila yüzde seksen arasında oldu.

Seçilecek meclis, bin Ali’nin iktidarını güçlendirmek için elinde oyuncağa çevirdiği anayasa yerine yeni bir anayasa taslağı hazırlama görevini üstlenecek. Aynı şekilde geçici bir hükümet atanacak, yeni başkanlık ve parlamento seçimleri yapılacak.

Timeturk

Bu haberler de ilginizi çekebilir