• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Askerlik 15 Aydan 18 Aya Çıkarıldı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / tarihte bugün / 7 Ocak

GÜNÜN AYETİ

“Kim bir fenalık yapar yahut nefsine zulmeder de Allah'tan mağfiret dilerse Allah'ı çok bağışlayıcı, çok merhamet edici bulur” (Nisa suresi l10. ayetin meali)

GÜNÜN HADİSİ

“Kim çokça istiğfar ederse, Allah Teâlâ onun için her üzüntüden kurtuluş yolu, her darlıktan çıkış imkânı ihsan ettiği gibi, onun ummadığı yerden de rızık ihsan eder.” (Ebu Davud, Nesai)

GÜNÜN SÖZ

“İstiğfar günahların ilacıdır.” (İmam Ali)

TARİHTE BUGÜN

1558: Fransa, İngiltere'nin Kıta Avrupası'ndaki son toprağı olan Calais'yi de ele geçirdi.
Kıta Avrupası, adalar ve bazı durumlarda da yarım adalar hariç Avrupa kıtası için kullanılan bir terim olup farklı ülkelerde farklı şekillerde algılanır. Örneğin Birleşik Krallıkta Britanya Adaları hariç Avrupa kıtasının tamamı için kullanılır.

Fransızların Calais'yi ele geçirmelerine gelince;

Calais, Fransa'nın kuzeyinde deniz limanı ve sanayi merkezi bir kenttir. Dover Boğazı kıyısında yer alır. İngiltere'ye en kestirme denizyolunun karşı noktasını oluşturan Dover'a sadece 34 km uzaklıktadır. Bu da onu tarihte İngilizler için çok önemli kılmıştır. Bir balıkçı köyüyken bayındırlık çalışmalarıyla gelişti. 1224'te surlarla çevrildi. İngiliz kuvvetlerinin kenti 1346'daki kuşatması yaklaşık bir yıl sürdü. Sonunda kentte baş gösteren açlık üzerine düştü. Guise 2. dükü François de Lorraine 1558'de kenti geri aldı. Calaisis olarak bilinen çevredeki topraklar Yeniden Fethedilen Bölge olarak anılmaya başladı. 1596-1598`de kısa süreli İspanyol işgalinin ardından Vervins Antlaşması'yla Fransa'ya geri verilen Calais, Napolyon'un 1805'te İngiltere'ye saldırma hazırlıkları sırasında bir yığınak noktası olarak kullanıldı.

1714: İngiliz mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı. (1)

1789: İlk Amerikan başkanlık seçimleri yapıldı. Seçmenler delegeleri, delegeler de bir ay sonra ülkenin ilk başkanını belirlediler. İlk ABD Başkanı George Washington oldu.(2)

1904: İlk uluslararası Mors Alfabesi acil durum sinyali "CQD" kabul edildi, ancak iki yıl sonra yerini SOS sinyaline bırakacaktır.

Marcony Company tarafından acil durum sinyali olarak CQD kullanılıyordu. CQ, gemicilikte kullanılan standart "mesaj geliyor" çağrısı idi. Sondaki D harfi ise "danger" (tehlike) ya da "distress" (acil durum) anlamına geliyordu. Bazı teknik nedenlerle CQD'nin tatmin edici olmadığına karar verildi ve SOS kullanılmaya başlandı.

1913: Ham petrolden benzin eldesi patentlendi.

1922: Osmaniye düşman işgalinden kurtuldu.

1. Dünya Savaşından sonra 1918 yılında Adana ve çevresi Fransız birlikleri ve işbirlikçi Ermeni Çetelerince istilaya uğrayıp işgal edildi. 20 Ekim 1921`de imzalanan Ankara İtilafnamesi hükümleri uyarıca 5 Ocak 1922`den itibaren Adana ve ve çevresini işgal eden Fransız Birlikleri ve Ermeni Çeteleri geri çekilmeye başladı. Bu bağlamda 7 Ocak 1922`de de Osmaniye işgalden kurtuldu.

1924:  Millî Eğitim Bakanlığı yabancı okulların binaları içinde bulunan dinî simge ve işaretlerin kaldırılması için bir genelge yayımladı.

1927: Okyanus aşırı ilk telefon görüşmesi New York'tan Londra'ya yapıldı.

1938 -Kömür tasarrufu sağlamak amacıyla bazı tren seferleri iptal edildi.

1942 -Benzin kısıtlaması uygulama süresi 6 ay daha uzatıldı.

1946: CHP'den ayrılan Celâl Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan, Demokrat Parti'nin kuruluş başvurusunu yaptılar.

1946: İlk başarılı yüksek hızlı elektronik bilgisayar "Eniac", Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıma girdi. (3)

Bilgisayarın en ilkel atası olarak kabul edilen Eniac, elektronik-dijital bilgisayara giden yolda atılmış büyük adımlardan biri olarak 1955'e kadar kullanıldı.

1953: Amerika Birleşik Devletleri başkanı Harry Truman, ülkesinin hidrojen bombası geliştirdiğini açıkladı.

1959: Amerika Birleşik Devletleri, Fidel Castro'nun yeni Küba hükümetini tanıdı.

1965: Belçika, yarısının bu ülkeden yapılacak ithalatta kullanılması şartıyla, Türkiye'ye 2,4 milyon dolar kredi vermeyi kabul etti.

Ne güzel bir ticaret değil mi? Geri ödemek üzere borç alıyorsunuz ama size verilen paranın yarısını, borç verenler kendilerinden alışveriş yapmak şartıyla dolaylı olarak geri alıyor. Paranın tamamını da zaten faiziyle birlikte geri alınıyor. Demek ki, 2,4 milyonun yarısı olan 1,2 milyon dolar, alınan kredi şartınca bu krediyi veren Belçika`ya ithalatla geri verildi…

1977: Milletvekillerinin ödenek ve yolluklarının belirlenmesinde hakimlerin yerine üniversite öğretim üyelerinin maaşlarının baz alınmasını öngören ve milletvekili aylıklarının en az 5 bin lira artmasını sağlayan Meclis hesaplarını inceleme komisyonu raporu, Meclis'te "en hızlı şekilde" okundu ve görüşmesiz olarak kabul edildi.

Milletin vekilleri kendi maaşları, ödenek ve yollukları söz konusu olunca nasıl da şimşek hızıyla hem de itirazsız iş bitiriyorlar. Ama milletin menfaati söz konusu olunca aralarındaki görüş farklılıklarını ve siyasi fikirlerini milletin üstünde tutmakta beis görmüyorlardı.

1983: YÖK`ün, 'öğretim üyelerinin sakallarını kesmeleri' kararı tepki ile karşılandı.

1994: Askerlik tekrar 15 aydan 18 aya çıkarıldı. Yedek subaylık 12 aydan 16 aya, kısa dönem askerlik ise 6 aydan 8 aya çıkarıldı.

1995: 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın 'Federasyon fikrini' hiç affetmeyeceğini söyledi.

2000: Metris Cezaevi'ndeki İBDA/C'li hükümlüler, 18 gardiyanı ve 1 avukatı rehin aldı. Olaylara jandarma müdahale etti, bu sırada 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

2001: ABD`de Cumhuriyetçi George W. Bush'un başkanlık seçimlerini kazandığı resmi olarak açıklandı.

7 OCAK MERCEK

(1) İlk Daktilo

7 Ocak 1714 - İngiliz mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı.

Bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kâğıda basarak yazı yazan daktilo ilk icat edildiği günden tarihe karıştığı güne kadar her ne kadar yapısal formunu korusa da belirli aşamalardan geçti.

Daktilonun ilk patenti 7 Ocak 1714`de İngiliz mühendis Henry Mill tarafından alınmış, 250 yıl boyunca yapısal anlamda çığır açan değişimler olmadan geleneksel bir formda varlığını korumuştur.

Tarih 24 Kasım 2011`i gösterdiğinde Hindistan Bombay`da faaliyet gösteren son daktilo fabrikası da kepenklerini kapatmıştı. Daktiloyu üreten Godrej and Boyce firması üretimine son verdi.

Şirketin genel müdürü artık çok fazla sipariş almadıkları için daktilo fabrikasını kapadıklarını söyledi.

Böylece neredeyse 300 yıllık geçmişi olan daktilolar da tarihe karışmış oldu. İlk daktilo 1714 yılında Henry Mill tarafından icat edilmiştiyse de İlk kitlesel üretim 1868 yılında gerçekleştirilmişti.

Daktilonun zirve yılları ise 1950′lerdi. Smith-Corona firması 1953′ün son çeyreğinde 12 milyon daktilo satmıştı. Fakat 2009 yılına gelindiğinde tüm dünyada sadece 400 bin daktilo satıldı.

Amerika`da bir tasarımcı, bilgisayarla daktiloyu birleştirerek “daktilosayar” yaptı.

USB girişli “daktilo dönüştürme kiti” hazırlayan tasarımcı, bilgisayarların klavyesinin yerine daktilo kullanılmasını sağladı.

Yazı yazılırken, daktiloya konulan kâğıt sayesinde yazı hem bilgisayarda yer alıyor hem de kâğıdın üzerine yazılıyordu.

(2) İlk ABD Seçimleri

7 Ocak  1789 - İlk Amerikan başkanlık seçimleri yapıldı. Seçmenler delegeleri, delegeler de bir ay sonra ülkenin ilk başkanını belirlediler. İlk ABD Başkanı George Washington oldu.

ABD başkanlık seçimlerinde seçmenler aslında doğrudan doğruya başkan ve başkan yardımcısını seçmezler. Her eyaletin seçmenleri eyaletlerini seçiciler kurulu adı verilen bir kurultayda temsil edecek üyeleri seçerler. Seçimlerden sonra bu seçiciler kurulu toplanarak başkan ve başkan yardımcısını seçer.

George Washington 22 Şubat 1732'de ABD'nin Virjinya eyaletinde doğdu.

ABD'nin bağımsızlık savaşında önemli rol oynadığı için, ülkesinde tarihinin en önemli şahıslarından biri olarak sayılıyor. Amerikan başkanlık kurumunu şekillendirdi ve iki dönem başkanlık yaptı. Sekiz yıl sonra üçüncü dönem başkanlıktan vazgeçerek ülkesinde bir gelenek yaptı. Bu gelenek yani seçildiği halde 3 dönemde başkanlıktan ayrılma geleneği Roosevelt'e kadar devam etti, sonra anayasallaştı.

Amerikan Bağımsızlık Savaşında Nisan 1775'te çatışmaların başlamasıyla, II. Kıta Kongresi`ne üniformayla gelen George Washington savaşa hazır olduğunu gösteriyordu. Massachusett delegesi John Adams`ın önerisi üzere Kıta Ordusu'nun başkomutanı seçildi.

Bağımsızlık savaşında irili ufaklı birçok savaşa giren Washington bazı savaşları kaybetti bazılarını kazandı. Ama Yorktown Muharebesi`nde Britanyalı General Cornwallis'i yenerek savaşın sonucunu belirledi.

25 Kasım 1783`te, Amerikan ordusunun başında İngilizlerin boşalttığı New York`a girdi. 1783'te Paris Antlaşması'nda İngiltere Kraliyeti; Birleşik Devletlerin bağımsızlığını tanıdı. Washington komutanlığı bırakırken Amerikan Devletlerine güçlü bir merkezi yönetim kurmaları çağrısında bulundu.

Washington`un başkomutan olarak en önemli etkisi ise, ordu üzerindeki son sözü siviller tarafından seçilmiş devlet görevlilerine bırakmasının, ülkesinde örnek olarak gelenek haline gelmeseydi. Savaş boyunca kongre üyelerine ve devlet temsilcilerine saygı gösterip, savaş bittikten sonra da önemli ölçüde büyüklüğe ulaşmış askeri gücünü sivillere teslim etti.

Bugünkü ABD rejiminin kemik yapısında ciddi çalışmaları olan Washington iş kendi insanı olunca gayet nazik ve prensipli bir devlet adamıdır. Lakin onun gerçek yüzünü Amerika`nın asıl yerlilerine reva gördüğü mezalimlerde görüyoruz. Kızılderili yerlileri kendi vatanlarda yok edip bitirme ve onlardan sonra da kıtanın sahipliğine soyunma projesinde Washington`un imzası vardır. Amerika`nın, Kızılderililere karşı soykırımında önemli yer almıştır. Tümgeneral John Sullivon`a, 1779 yılında Bir Kızılderili kabilesi olan Iroquoilora saldırıp, 'Yöredeki bütün yerleşim yerleri tamamen harabeye dönene kadar, barış amaçlı hiçbir görüşme önerisini dinlememe' emri verdi. Sullivan emredildiği gibi yaptı ve ilk raporunda açıkladığı gibi, yerlilerin 'geçimlerini sağlayan her şeyi yıkıp, yok ettiğini, vahşi hayvanlar gibi avlandığını' bildirdi. Yapılan vahşet Washington tarafından da onaylanmıştır. Washington 1783`te Şunları söylemiştir; 'Kızılderililer, Beyazlardan toplu yıkımdan başka bir şey görmeyi hak etmeyen vahşi hayvanlardır. Kurtlardan pek farkı yoktur, en sonunda her ikisi de, biçim olarak farklı olsalar da av hayvanlarıdır.

Bugünkü kan içici bir yapının genlerinden gelen ve İslam Milletine musallat olan bu ahlakı, tarihi arka planında tuttuğu şahsiyetlerden almış olduğunu izah edebildik.
ABD Anayasası hazırlanırken yine etkin icraatları olan Washington, 13 eyaletin 9'nun anayasayı onaylamasından sonra 1789`da tarihinde oybirliğiyle seçilen tek başkan olarak bu göreve geçti.

Birinci ABD kongresi Washington`a yılda 25000 Dolar maaş ödemeyi kararlaştırdı. 1789`da büyük bir miktar olan bu parayı maddi durumu iyi olan Washington, kamunun hizmetinde lider imajına sahip olmasına değer verdiği için, maaş almayı reddetti. Washington`un kendine önerilen maaşı red etmesi ile tehlikeli bir durum ortaya çıkmıştı. Başkanlık görevi için, gelire ihtiyacı olmayan, sadece varlıklı kesimlerden adaylar çıkması gelenek olacaktı. Oysa ABD`nin kurucu üyeleri, gelecekteki başkan adaylarının geniş bir kitleden çıkmalarını istiyorlardı. Bu yüzden, kongrenin ısrarı üzerine, Washington sonunda maaş almaya ikna oldu.

Fransız Devrimi'ne karşı pasif tutumundan dolayı eleştirilere rağmen, 1792'de üç çekimser oya karşın tekrar oybirliğiyle ikinci bir dönem için başkanlığa seçildi.1792-97 yıllarında sürdürdüğü ikinci başkanlık döneminin 1797'de sona ermesinden sonra bir daha aday olmayacağını açıkladı. Yerine başkan yardımcısı John Adams seçildi. Washington bir süre sonra 1799'da öldü. ABD`nin başkentine adı verilen Washington`un bilinmesi gerekli bir yönü de Masonluğun ABD'deki kurucularından olmasıdır. Ve bir suikasta uğrayıp da gerçek failleri bulunmayan Kennedy hariç tüm ABD başkanlarının Yahudi asıllı veya Mason olmaları galiba Washington ile başlayan bir başka ABD geleneği olmuştu.

(3) Bilgisayarı Atası: ENIAC

7 Ocak  1946: İlk başarılı yüksek hızlı elektronik bilgisayar "Eniac", Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıma girdi.

ENIAC "Electronic Numerical Integrator And Computer” Türkçesiyle “Elektronik Numara Entegreli Hesaplayıcı"

Elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar. II. Dünya Savaşı esnasında ABD'li bilim adamları tarafından inşa edilen ENIAC ilk çıkan bilgisayar olup yaklaşık 167 m² bir alana sığıyordu ve ağırlığı 30 tondu.

Bu ilk bilgisayarın siparişi, 1941 yılında Amerika`nın II. Dünya Savaşı'na katılmasıyla birlikte ordu tarafından gizli olarak Pennsylvania Üniversitesi'ne ait elektrik mühendisliği okulu Moore School of Electrical Engineering'e verildi. Amaç daha az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplamalarında kullanılmasıydı.
Bilim adamları John Mauchly ve Presper Eckert tarafından yaklaşık 4 yılda imal edildi. Yaklaşık maliyeti 500 bin dolar idi. ENIAC ilk deneme çalışmasına 1945 yılında başladı. Gerçek anlamda çalışabilmesi ise 1947 yılını buldu. Ancak 2 Eylül 1945`te Japonya`nın teslim olmasıyla savaş sona ermişti ve böyle bir makine için ihtiyaç da kalmamıştı. ENIAC 1947 yılında basına tanıtıldı.

Savaşın ardından ENIAC ağırlıklı olarak hava tahminlerinde, atom enerjisi hesaplamalarında, kozmik ışın çalışmalarında, termal tetikleme, rastgele sayı bulunmasında, rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanıldı. 1951 yılına gelindiğinde ise, endüstriyel amaçlı olarak kullanılmaya başlandı.
ENIAC`ın parçaları şu anda Washington`da ki Amerikan Ulusal Müzesinde sergilenmektedir...

ENIAC bir sayının görüntüsünü ayırabiliyor, eşitlikleri karşılaştırabiliyor, çarpabiliyor, bölebiliyor, toplayabiliyor, çıkartabiliyor ve karekökleri hesaplayabiliyordu. ENIAC'ın akümülatörleri yani ön kayıt bölgeleri hem toplama hem de hafıza işlevi görüyordu. ENIAC'a veriler bir IBM kart okuyucusu aracılığı ile veriliyordu. İşlenmiş veriler ise yine bir IBM delikli kart makinesi sayesinde alınıyordu ve bu kartlar yine IBM`in üretmiş olduğu bir delikli kart okuyucu tarafından deşifre ediliyordu.

O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için, yaklaşık 20 saatlik çalışma gerekiyordu. ENIAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indirdi. Bir saniyede yapabildiği toplama işlemi akümülatör başına 5.000 adetti. Saniyede yapabildiği çarpım işlemi 385, bölme veya karekök alma işlemi ise 38 adetti. Geçici hafızasında sadece 200 sayıyı saklayabiliyordu.

ENIAC, 6 bayan operatör tarafından programlanıyordu. Programla yöntemi ise elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi.

ENIAC, tam 8 yıl boyunca 1947-1955 yılları arası hizmet verdi. Ancak çalışma masrafları kendisinden sonra geliştirilen çocukları olarak kabul edilen EDVAC ve ORDVAC`dan fazla olmaya başlayınca, 2 Ekim 1955 yılında saat 11:45'de fişi çekildi. Böylece dünyanın ilk elektronik bilgisayarı görevini tamamlamış olarak tarihteki yerini aldı.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir