• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Adanalı STK`lardan Suriyeliler için destek çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana`da bir araya gelen 15 sivil toplum kuruluşu, Yüreğir ilçesi Koza Mahallesi`ndeki çadırları ziyaret etti. Gökkuşağı, İHH, ADYAR, Adana Umut Der ve Alfabe Derneği`nin de aralarında bulunduğu STK`lar, Suriyeliler için acil destek çağrısında bulundular.

“İmkanlarımızı aşan bir durum söz konusu”

Suriyeli mültecilerin çadır kurduğu alanın tamamen suyla dolu olduğunu belirten Alfabe Derneği Başkanı Mehmet Koktaş, “Bir haftadır yağan yağmurdan dolayı çadırları su altında kalan bu insanlara yardım etmeye çalışıyoruz ama biz STK`ların gücü bir yere kadar, burada bizim imkânlarımızı aşan bir durum söz konusu. Biz, kardeşlerimize battaniye, halı, ayakkabı yardımında bulunduk ancak gördüğünüz gibi çadırlar su altında. Bu durumda verdiğimiz malzemeler pek işe yaramıyor.” dedi.

“Çöpe döktüğümüz yemeği getirseniz bile burada birçok insan doyar”

Çadırda yaşayan sığınmacıların yaşam standartlarının çok düşük olduğunu dile getiren Koktaş, “Ben buradan Adana Valisi`ne sesleniyorum. Bu insanlar, burada çamur içinde, yağmurun altında yaşıyorlar. Burada Esad`ın bombaladığı Suriye`den daha kötü şartlarda yaşamlarının sürdürmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Adanalılara da seslenen Koktaş, “Çocuklarınıza yedirdiğinizden, içirdiğinizden israf olanı bile getirseniz buradaki birçok kişi doyar. Biz kendi evlerimizde rahat uyurken bu insanlar gece suyun içerisinde sabahlıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Allah için bize yardım edin”

İLKHA`ya konuşan Suriyeliler, aynı çadırda 2 bazen de 3 ailenin kaldığını belirterek, yetkililerden yardım istediler. Sığınmacı Ahmet Ramazan, “Buradaki durumumuz çok kötü. Tuvalet yok, banyo yok. Aynı çadırda 2 aile kaldığı zaman çok zor durumlar oluyor, en kötüsü mahremiyet açısından çok zorluk çekiyoruz. Ayrıca burada temiz içecek suyu sıkıntısı oluyor, Allah için bize yardım edin.” ifadelerini kullandı.

Sular içindeki çadırları gezen STK yetkilileri daha sonra Adana Valiliğine gidip Vali Mustafa Büyük ile görüştü, Suriyelilerin içinde bulundukları sıkıntıları aktardı.

STK temsilcilerini dinleyen Vali Büyük, “Adana`nın Yüreğir ilçesinin güney kısmındaki mahallelerde 10 bine yakın insanın, uygunsuz şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını biliyoruz. Buna yönelik çeşitli çalışmaları, Sosyal Dayanışma Vakfı, belediyelerimiz ve diğer yardım kuruluşları ile yapmaya çalışıyoruz, yapmaya çalışacağız, bu konuda yardım yapan herkese müteşekkiriz.” dedi.  

Vali Büyük, sözkonusu çadırları bizzat gezdiğini söyleyerek bu iş için bir yardımcının görevlendirildiğini söyledi. Büyük, gereken ne ise imkânlar ölçüsünde yapılacağı sözünü verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir