• DOLAR 32.565
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2431.773
  • ...

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, 2014 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Toplantıda konuşan Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye sitem ederek sorunlarını dile getirmek için görüşme talebi olduğunu ancak bir türlü randevu alamadıklarından yakındı.

UİB 2014 yılı ihracat performansı ve 2015 yılı hedeflerini basın mensupları ile paylaştı. Her yıl gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında konuşan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, “2014 yılında UİB ihracatı geçen yıla göre yüzde 2,7 artarak 23 milyar 482 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Uludağ İhracatçı Birlikleri 2014 yılını da en fazla ihracat yapan 2. Birlik olarak kapatmıştır. 2014 yılında Bursa ihracatı ise yüzde 0,8 gerilemiş ve 12 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bursa 2014 yılında da en fazla ihracat yapan 2. İl konumunda yer almıştır” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanına sitem ettiler

Toplantıda söz alan Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye sitem etti. Sorunlarını dile getirmek için görüşme talebi olduğunu ancak bir türlü randevu alamadıklarından dert yanan Gençoğlu, "Şu anki bakanımız eski Denizli Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı. Geleli bir sene oldu. Neden Ankara'yı eleştiriyoruz. Açık açık söyleyeyim. Bütün sektörlerin sektör kurulu vardır. Bizim de bir sektör kurulumuz var. Sayın Bakan'dan bir seneden beri randevu talep ediyoruz, randevu vermedi. Nasıl olur? Önceden koskoca İhracatçılar Birliği'nin başkanlığını yapmışsınız. Türkiye ihracatla kalkınacak. Çok yoğun olabilir ama biz de ihracatın artması için işimizi gücümüzü bırakıp, maddi manevi birşeyimiz olmadan başkanlık yapıyoruz. İlk aylar yoğun tamam katılıyoruz. Randevu vermemesi Kusura bakmayın. Ondan sonra ihracatın artması için uğraşıyoruz. Birebir bazı sorunları dile getireceğiz ki konuları aşmamız lazım, sorunları aşmamız lazım.” şeklinde konuştu.

“İhracatçıyı destekleyen tedbirlere ihtiyaç var”

2014 yılında Türkiye ihracatının dolar Euro paritesinden kaynaklı olarak daha az gözüktüğünü söyleyen Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu da, UMSMİB’in 2014’de 186.9 milyon dolarlık bir ihracata imza attığını dile getirerek, “UMSMİB olarak, 2014 yılında ihracatımızı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 artırarak, 186.9 milyon dolar seviyelerine çıkardık. Fakat ben dolar europaritesinden kaynaklı olarak, hem sektörümüzün hem de Türkiye ihracatının daha az gözüktüğü kanısındayım. Dolayısıyla istatistiklerin dolar ve euro olarak ayrı ayrı alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu doğrultuda ihracatçıyı destekleyen bir takım tedbirlere ihtiyaç olduğunu açıkça belirtmek istiyorum. Tarım ve tarıma dayalı sektörler, ülkeye net döviz girdisi sağladığı için ayrı bir destek kapsamına alınmalıdır” diye konuştu.

“İhracatçılar olarak çok zor günler geçiriyoruz"

Yapılan uygulamalarla ihracatçı birliklerinin de kapatılacağını ileri süren Gençoğlu, yavaş, yavaş ihracatçılar birliğini pasifize etme gibi bir düşünceleri olduğunu ifade etti. İhracatçılar olarak zor günler geçirdiklerini söyleyen Gençoğlu, son bir yıl içindeki siyasi ve ekonomik inişli çıkışlı dönemin kendilerini cambaz, sihirbaz haline getirdiğini iddia etti.

Hükümetin tavsiyelerine uyarak, uygulamalar içine girdiklerini de dile getiren Gençoğlu, anlaşmalar yaptıklarını ancak dövizdeki hareketlilik nedeniyle zarara uğradıklarını kaydetti. İstikrar sağlayacak düzenlemeler beklentisi içinde olduklarını anlatan Gençoğlu, en büyük sıkıntılarının bu olduğunu yılsonunda da 200 milyon dolarlık ihracat hedeflerinin olduğunu açıkladı. (İLKHA)