• DOLAR 32.603
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2496.525
  • ...
Her yıl 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Verem hastalığı hakkında bilgilendirmede bulunan Mersin İl Sağlık Müdürü Mustafa Kemal Başarılı, her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon insanın verem hastalığına yakalandığını belirtti, hastalığın teşhisi ve tedavisinin ücretsiz olduğunu söyledi.

Verem’in mycobacterium tuberculosis adındaki bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı, iltihabi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Başaralı verem hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: “Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık nadir de olsa diğer organları tutabilir. Genelde akciğer veremi olarak bilinir. Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vereme neden olabilir”

Her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığının altını çizen Başarılı, “Dünya genelinde 2013 yılında 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu kaydedilmiştir. Tespit edilen 9 milyon TB vakasının yaklaşık yüzde 13’ünün (1,1 milyon) HIV pozitif olduğu tespit edilmiştir” diye ifade etti.

Veremin bulaştığı organlar

Tedavi olmayan her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını vurgulayan Başarılı, “Verem Hastalığı, klinik bulguların ortaya çıktığı bir durumdur. En çok akciğeri tutar. Tuttuğu diğer organlar; akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun bütün organlarında hastalık yapabilir.” dedi.

Verem hastalığının belirtileri

Başarılı, hastalığın belirtileri hakkında ise şunları söyledi: “Verem hastalığının genel belirtileri,   halsizlik,  iştahsızlık,  kilo kaybı,  gece terlemesi ve öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer yakınmalarıdır.  İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Verem hastalığının tedavisi

Verem hastalığının teşhisi ve tedavisinin ücretsiz olduğunu ifade eden Başarılı, “Tedavide kullanılan ilaçlar Verem Savaşı Dispanserlerinden ücretsiz olarak verilmektedir. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Tedavide ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez ve kullanılan ilaçlara direnç gelişebilir. Buna dirençli tüberküloz denir. Özellikle çok ilaca dirençli tüberküloz denilen hastalık tehlikeli bir durum arz eder. Ülkemizde dirençli verem hastalarının tedavisi Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapılmaktadır” şeklinde belirtti. Ayrıca verem hastalarının aile bireyleri ve yakın temaslı olduğu diğer kişilerinde verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz muayene edildiğini ifade etti. (Osman Öksüz- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir