• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
"Yetkilileri hasta tutsak konusunda samimiyete çağırıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi önünde hasta mahpuslara özgürlük konulu basın açıklaması yapıldı.

İHD yetkilileri ve hasta mahpusların yakınlarının katıldığı açıklamayı İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cezaevi Komisyon Sorumlusu Muhterem Süren okudu.

Cezaevinde bulunma nedeni ne olursa olsun ölüm sınırına gelmiş hasta mahpusların hapishane koşullarında tutulmasının kabul edilemez olduğunu belirten Süren, yetkilileri, hasta tutsak konusunda samimi olmaya çağırdıklarını belirtti.

Hapishanelerde yaşanan her ölümde devletin yaşam hakkını ihlal ettiğinin açık olduğunu söyleyen Süren, “Hasta mahpus konusunu insani bir mesele olarak gördüğünü iddia eden Adalet Bakanı başta olmak üzere tüm yetkilileri samimi olmaya ve sözlerinin arkasında durmaya davet ediyoruz. Hasta mahpusları, çözüm sürecinde siyasi pazarlık malzemesi olarak görmekten vazgeçin ve post modern idamları durdurun. Öte yandan kamuoyunu da hasta mahpusları sahiplenmeye, duyarsızlık ve seyirci olma haline son vermeye çağırıyoruz.” dedi.

Evrensel hukuk ilkeleri gözetilerek hasta mahpuslar için yasal düzenlemeler yapılamasını istediklerini de ifade eden Süren, “Mahpusların evrensel hukuk çerçevesinde ve en temel insan hakları esas alınarak yaşam koşulları düzeltilmeli; şiddet, işkence/kötü muamele ve yaşam hakkı ihlallerinin önüne geçilmeli, ihlalleri gerçekleştiren sorumlular yargı karşısına çıkarılmalıdır. Hasta mahpusların tedavilerinin önündeki her türlü yasal/idari engeller kaldırılmalı, kelepçeli tedavi, asker nezaretinde tedavi, bodrum katlarında tedavi gibi insanlık dışı uygulamalardan vazgeçilmelidir.” şeklinde konuştu.

Grup, yapılan açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı. (Ali Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir