• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
“Diyarbakır`da yaklaşık 9 bin görme engelli var”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, ‘7-14 Ocak Beyaz Baston (Körler) Haftası` dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Tüm engelli insanların sorunlarına çözüm üretmenin herkesin insani görevi olduğunu bildiren Aslan, çeşitli kuruluşların her yıl 7 ile 14 Ocak tarihlerinde göz sağlığının önemi konulu etkinlikler yaptığını kaydetti.

“Her birey potansiyel bir özürlü adayıdır”

Engelli kişilerin, diğer insanların sahip olduğu olumlu ve olumsuz özelliklerin hepsine sahip olduğunu hatırlatan Aslan, “Bu durumdaki kişilere acımak, çaresiz olarak görmek yerine engelli insanların hayat kalitesini yükseltecek ve kolaylaştıracak faaliyetlerin hem kurumlar hem de toplum tarafından sürdürülmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Her sağlam bireyin potansiyel bir özürlü adayı olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

“Gözler, çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabilir”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 45 milyon, Türkiye`de ise 77 bin görme engelli bireyin olduğunu açıklayan Aslan, “Tüm engelli sayısının  %8,3`ü görme engellidir. İlimizde yaklaşık 9 bin görme engelli birey bulunmaktadır. Körlük, görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olmasıdır. Körlük, beyindeki görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabildiği gibi doğrudan doğruya gözlerden de kaynaklanabilir. Bu derece önemli bir duyu organı olan gözlerimizin sağlığı çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabilir. Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı sanılmaktadır. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması, en kıymetli organlarımızdan biri olan gözlerimiz için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir