• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
`Tesettür Müslüman kadının kalesidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tesettürün sadece başörtüsünden ibaret olmadığına dikkat çeken Batmanlı öğrenciler, giyinişin Allah'ın rızası doğrultusunda ve İslam'ın emrettiği şekilde olması gerektiğini ve tesettürün günahlardan, kötü gözlerden koruyan bayan için bir kale olduğunu belirtiler.

Özellikle günümüz genç kuşağın tesettürü Kur`an`da söylendiği gibi değil modanın heva ve heveslerine uyarak kullanmasının yanlış olduğunu söyleyen imam hatipli kız öğrencileri, tesettüre gerekli önemin verilmediğinin altını çizdiler.

“Tesettür Mümin kadınların incitilmemesi için bir kale hükmündedir”

Tesettürün mümin bayanlar için gerekli olan, ihtiyaç olan ve bu ihtiyaç üzerine Allah-u Teâlâ`nın farz kıldığı bir giyiniş biçimi olduğunu hatırlatan Şeyma Efrens, “Tesettür, vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde, dikkatleri üzerine çekmeyecek şekilde insanın örtünmesidir. Günümüzdeki kimi kadınlar var ki tesettürü tam layıkıyla yerine getiriyor. Fakat toplumun çoğu çevresinden görme ya da kulaktan dolma bilgilerle örtündüğü için yanlış bir örtü biçimi ortaya çıkmıştır. Bunun olma sebebi de, bizlerin sadece çevremize bakıp örtünmemizdir. Allah`ın ayetlerine bakmadan örtünmemizdir. Tesettür; Mümin kadınların iffetli olarak tanınması için ve incitilmemesi için gerekli olan bir kale hükmündedir. Tesettür, kötü niyetli insanların bakışlarından kendimizi koruyabilmemiz için gerekli bir şeydir. Günümüzde tesettüre gerekli önemin verilmediğini düşünüyorum. Eğer önem verilseydi, bugün örtünme niyetine dar pardösüler giyinmezdi. Şimdiki örtünün Allah için olmadığını görebiliyoruz.” dedi.

“Başörtüsü tesettürün bir parçasıdır”

Tesettürün, Müslüman kadını yabancı erkeklerin şehvetli bakışlarından koruyan bir giyim biçimi ve bir kalkan olduğuna dikkat çeken Kader Arslan ise, “Tesettür, aynı şekilde Müslüman kadının kalesidir. Kale ne kadar sağlam olursa dışarıdan gelebilecek zararlara karşı o kadar emniyetli olur. Günümüzde tesettürlü insanlar çok azdır. Çünkü halkımız başörtüsünü tesettürün kendisi zannediyor. Ama aslında başörtüsü tesettürün bir parçasıdır. Günümüzdeki insanlar kendilerini tesettüre yakıştırmak yerine başörtüsünü kendilerine yakıştırıyorlar. Tesettür gerek birey saadeti için gerekse toplum saadeti için çok önemlidir. Çünkü toplumu da oluşturan bireydir. Tesettür hayadandır, haya da imandandır. Hayası olmayan bir kişide her türlü kötülük ve huzursuzluk bulunur. Bu huzursuzluk ve hastalıkta topluma yansır. Düzgün örtünmeyen bir kadın, tesettüre örtünmeyen bir kadın erkek bakınca ‘bakmasaydı` diyor. Erkekte aynı şekilde ‘baktırmasaydı` diyor. Ama önemli olan tabi ki baktıran kadına bakmamak ve bakan erkeğe de baktırmamaktır.” ifadelerine yer verdi.

“Tesettür kadınların mücevher olarak değerlerini koruyabilmeleri için önemlidir”

Tesettürün, mümin kadınların dışarı çıktıkları zaman haram gözlerden korunmaları ve tanınıp da rahatsız edilmemeleri için Allah tarafından emredilen örtü olduğunu vurgulayan Hayrunnisa Akdoğan ise, şöyle dedi: “Yalnız bu örtü günümüzde anlaşıldığı gibi sadece başa alınan değil bedeni de kapsayabilecek ve hatta bu hal ve hareketlere, konuşmaya dahi uzanabilecek bir örtüdür. Tesettüre hakkıyla riayet eden mümine kardeşlerim de var. Ama genel olarak tesettürün yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Tesettür sadece başa alınan olarak anlaşılıyor. Hatta örtü ve bir bez parçası olarak anlaşılıyor. Tesettür mümin kadınları haram gözlerden sakındırmak için gereklidir. Onların bir mücevher olarak değerlerini koruyabilmeleri için değerlidir. Tesettür, mümin kadınların Allah katında değerli olup onun yardımıyla toplum nazarında da değerli ve kıymetli olmaları için gereklidir. Tesettüre gerekli önemi gösterenlerde var ama çoğunlukla gösterilmediğini düşünüyorum. Tesettür sırf kendilerine yakıştığı için takanlar var. Böylece Allah`ın emrini çiğniyorlar ve Allah`ı karşılarına alıyorlar.”

“Sizi yaratan yaratıcı tarafından beğenilmeye çalışınız"

“Kur`an-ı Kerim`de tesettür neyse biz Müslümanlar içinde tesettür o olmalıdır” diyenAyşe Saydam, “Tesettür dediğimiz başörtü ve cilbabın ne olduğunu yüce rabbimiz AhzabSuresi 59. Ayeti Kerimesinde şöyle buyuruyor; ‘Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, cilbablarını (dış örtülerini) üzerlerine alsınlar. Nur Suresi 31. Ayeti kerimesinde ise yüce rabbimiz, ‘Başörtülerini yakaların üzerine gelecek şekilde koysunlar` diye haber veriyor. Evet,biz Müslümanlar içinde tesettür bu olmalıdır. Günümüzdeki bazı insanlara tesettürlü demek bile tamamen abes kaçar. Zira bazı insanlar tesettürü kendilerine yakıştırdıkları için takarlar. Dar ferace giyenlerin de tek bir nedeni var; karşı cins tarafından beğenilme istemidir. Onlara da şunu sormak lazım; siz sizi yaratan yaratıcı tarafından mı, yoksa sizin gibi yaratılan varlıklar tarafından mı beğenilmek istersiniz?” ifadelerini kullandı.

Tesettürün kadınların iffetli olarak tanınmalarına ve incitilmemeleri için daha uygun olduğunu söyleyen Saydam, “Günümüzde iffetsiz olarak tanınan ve örtüsüne laf getiren kişiler tesettürlü değil tamamen çıplaktırlar. Günümüzde bazı kesim tarafından tesettüre gerekli önem gösteriliyor. Ama diğer kesimden değil önemi, mahiyeti göstermek tesettüre hakaret ettiklerini dahi görmekteyiz. Yani biz Müslümanlar tesettüre gerekli önemi göstermiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Tesettürden yoksun bir zaman dilimi içerisinde yaşıyoruz”

Tesettürün Müslüman bir bayanın Allah`ın emrettiği en güzel şekilde sade, koyu renkte ve bol kıyafetler giyilerek namahremlere karşı cinsi cazibesini gizlemesi olduğunun altını çizen Medine Yangın, “Çağımızdaki insanların tesettürden yoksun bir zaman dilimi içerisinde yaşadığını görürüz. Bu gerçekten acı verici bir durumdur. Aynı zamanda günümüzde tesettürü haya ve iffet sembolü gibi kullanmak yerine daha çok modaya mal edildiği apaçık ortadadır. Her şeyden önce tesettürü bize rabbimiz emretmiştir. Bizler herhangi bir kaza ve belayla karşılaşmak istemiyorsak tesettüre hakkıyla bürünmemiz gerekir. Günümüzde tesettüre gerekli önem gösterilmiyor. Çevreye baktığımızda insanların örtülerini değerlendirdiğimizde bunu apaçık bir şekilde görebiliyoruz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

“Tesettür İslam`ın şiarı ve imanın alametidir”

Son olarak Emine Demir, tesettür hakkındaki görüşünü şu sözlerle dile getirdi:“Tesettür yüce Allah-u Teala`nın emrettiği şekilde ve İslam`a uygun olarak kişinin el ve yüzü müstesna bütün vücut hatlarını göstermeyecek ve karşı cinsin şehveti duygularını uyandırmayacak şekilde örtünmesidir. Başörtüsü de Kur`an-ı Kerim`de geçtiği üzere omuzların üzerine salıverilmesidir. Yine tesettür İslam`ın şiarı ve imanın alameti,Allah`a ve emirlerine uyulduğunun en önemli kanıtıdır.Bir de her türlü istismara karşı Müslüman kadının iffet ve hayasını koruyan sağlam bir kaledir. Her ne kadar hepsi olmasa da Müslüman kadının çoğunluğu ayetlerdeki tesettür anlayışından fazla batı endeksli bir tesettür biçimine bürünüyorlar. Tesettür Müslüman kadının iffet, haya gibi kutsal değerlerini muhafaza edip yanlışlar uğruna heba etmemesi ve kötü zihniyete meta olmaması için gereklidir. Çünkü tesettür zina ve fuhuş gibi çirkinliklere karşı koruyan sağlam bir silahtır. İnsanlar tesettüre sımsıkı bağlanmadıkları için her geçen gün tesettürsüzlüğün getirdiği sorunlarla karşılaşmaktadır. Bunun en önemli sebebi de batıya özentidir.”(M.Fatih Akgül/M.Sait Çelik-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir