• DOLAR 32.428
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.979
  • ...
Kış sebzesi tüketilmesi gerekirken, yaz sebzesi tüketiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Sebze ve Meyve Hali Meslek Komitesi Başkanı Fatih Kaan, Bingöl`de kış aylarında kış sebzesi tüketilmesi gerekirken, yaz sebzesi tüketildiğini söyledi.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası`nda açıklama yapan Kaan, “Bingöl`ün büyük marketlerine sebze ve meyve vermekteyim. Örneğin günde 400 kilogram domates satan bir market, günde 10 kilogram ıspanak, karnabahar veya brokoli satamıyor. Hem kışın kış sebze ve meyveleri daha ucuz, yaz meyve sebzesi almayarak vatandaşımız tasarruf da yapabilir. Hem ekonomik, hem sağlıklı beslenme varken bu bilinçsiz tüketime dikkat çekmek istiyorum. Diğer bir örnek ise Tugay Komutanlığı, kış aylarında domates, salatalık, biber ve patlıcan tüketmiyor. Sadece kış sebzeleri olan pırasa, brokoli, karnabahar, ıspanak vb. tüketiyor. Bir tarafta güzel bir örnek fakat diğer tarafta içler acısı bir durum var. Halkımızın bu konuda bilinçli olmasını ve sağlıklı beslenmelerini arzu ediyoruz. Sağlık acısından yazın yetişen sebzelerin yazın, kışın yetişen sebzelerin ise kışın tüketilmesi gerekiyor.” dedi.

Kaan, sağlıklı beslenme için şu sebzeleri tavsiye etti:

Ispanak: A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir.

Ispanağın faydaları: Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. Zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır. Yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir. Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır.

brokoli: Küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir tür sebze olan Brokoli bitkisi, başta C, A ve E vitaminleri olmak üzere bol miktarda vitamin içeren, ayrıca demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından da zengin bir besindir.

Brokolinin faydaları: Lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırır ve şişmanlığa karşı faydalıdır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta meme, akciğer ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Doğuştan belkemiğinde açıklık hastalığının önlenmesinde etkilidir. İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı koruyucudur.

Karnabahar: Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içerir.

Karnabaharın faydaları: Besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Beynin çalışmasını destekler. Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir ve idrar söktürür. Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.

Pırasa: Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.

Pırasanın faydaları: Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur.   (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir