• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Vatandaşa da kriptolu telefon verilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Işık, vatandaşlardan yoğun talep olduğunu belirterek, TÜBİTAK'ın bu konuda proje yürüttüğünü açıkladı. Işık, devletin zirvesi için üretilen yeni kriptolu telefonların ise dünyada en gelişmiş çözümün 3 katı daha güvenli olduğunu savunarak, "Dışarıdan dinlenmesi hiçbir şekilde mümkün değil" dedi

YOĞUN TALEP VAR

Işık dün Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbetinde, ortaya çıkan dinleme olaylarının ardından vatandaşlardan da yoğun bir şekilde kriptolu telefon talebinin geldiğini söyledi. Işık, kriptolu telefonların normal vatandaşlarca da kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin soru üzerine, "Vatandaşa yönelik farklı bir şey var. Şu anda TÜBİTAK'ın vatandaşa yönelik akıllı kriptolu telefon çağrısı var. O çağrı devam ediyor. O çağrı sonuçlandığında, vatandaşın da kullanabileceği bir kriptolu telefon olacak" yanıtını verdi. Işık, "TÜBİTAK, akıllı kriptolu telefon üretilmesi ile ilgili çağrı yaptı, destek programı açıkladı. Destek programından yararlanmak isteyen firmalar müracaat ediyor. 'Bana şu kadarlık bir destek verirseniz, akıllı kriptolu telefonu üretirim' diyor. 2016 Haziran ayında projenin bitmesi gerekiyor. Ondan sonra ne kadar sürede ticarileşir onu bilmiyorum" açıklamasını yaptı.

'AKILLI'LA DA KRİPTO

Yeni üretilen kriptolu telefonların tesliminin ardından bir sonraki hedeflerinin de, şu anda kullanılan akıllı cep telefonlarının kriptolu hale getirilmesi olduğunu belirten Işık, amaçlarının devletin zirvesinde ayrıca bir kriptolu telefon taşımaya gerek kalmaması, kendi telefonunu da kullanabilmesi olduğunu söyledi. Cuma günü görüştüğü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da onayını aldıklarını belirten Işık, "Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi vermiştim, Başbakanımızın da onayını aldık, bu hafta MGK Genel Sekreterimizle de görüşerek kaç tane telefon talebi varsa ona göre üretip dağıtımına yapacağız, önceki liste 164'tü" dedi. Eski telefonun kasasında fazla bir değişikliğe gidilmediğini de belirten Işık, "Burada asıl yaptığımız güvenliği çok üst düzeye çıkarmış olmak. Bizim bildiğimiz kripto çözümlemeleriyle ilgili dünyada olan en gelişmiş çözümün üç katı kadar bir güvenlik şeyi oluşturduk. Yani şu anda bilinen kripto çözümünden üç kat daha güvenli. Bir kriptonun kırılması diye bir şeyi var, bizim bildiğimiz 128 karaktere kadar kırılabiliyor. Biz onu üç kat daha güvenli hale getirdik. Şu anda dışarıdan dinlenmesi mümkün değil" dedi. Işık, "ABD Başkanı Obama'nın kullanıdığı telefondan daha mı güvenli olacak?" sorusuna, "Onların nasıl bir kripto sistemi kullandığını bilmiyorum, ama bizim telefonlarımız da çok güvenli olacak, bu telefonlarla artık rahatlıkla konuşabilirler" yanıtını verdi.

ŞİFRE TUTAN KORSAN SATIRLAR

"Aslında TÜBİTAK, TİB ve emniyette örgütlenmiş yapı olmasaydı eski telefonlar da dinlenemezdi" diyen Işık, "Şimdi buna yönelik orada bazı korsan satırlar tespit ettik, korsan satırlar yazılımda. Mesela şifreyi tutan, saklayan bir yazılım koymuşlar öncekinde. Şimdi onların hepsini temizledik, kriptonun güvenliğini üç katına çıkardık ve yazılımı komple satır satır elden geçirdik. Aslında yeni yazılım desek, komple yazılım yenilendi desek daha doğru olur. Eski telefonda hem kriptolu hem kriptosuz konuşma alternatifi vardı. Bunu iptal ettik, sadece kriptolu olacak" bilgisini verdi.

Kaynak: Hürriyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir