• DOLAR 32.57
  • EURO 34.911
  • ALTIN 2432.122
  • ...
Çocuklarda duruş bozukluklarına dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aşırı yüklü sırt ve el çantalarının çocuklarda kötü duruş alışkanlığına, dolayısıyla sırt ağrıları, omurgada duruş bozuklukları ile, gelişme bozukluklarına sebep  olabileceği belirtildi.

Okullarda yapılan sağlık taramalarında her 100 çocuktan beşinde bel ve sırt eğriliğinin tespit edildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, başlangıçta hiçbir yakınmaya neden olmayan ağrısız sırt ve bel eğriliği rahatsızlığının, ihmal edilmesi halinde ileriki yaşlarda ciddi sorunlar doğurabileceğini kaydetti.

Zamanında müdahale edilmemesi halinde ideal tedavi  zamanın kaçırılmış olacağını belirten Dr. Açıkgöz, “Tıp dilinde ‘ Skolyoz ‘ olarak adlandırılan omurga eğriliklerinin ihmal edilmesi sonucunda  hastalığın ilerlemesiyle tedavisi de zorlaşmaktadır. Taramalarda bin kişiden üçünde tedavi gerektiren skolyoza rastlanmıştır. Hastanın yaşı ilerledikçe, bel ve sırtta bulunan bu eğrilikler artar ve kendine özgü bir kamburluk yapar” dedi.

Anne ve babalar dikkat

Skolyozda en etkili tedavinin erken dönemde yapılabileceğine dikkati çeken Op. Dr. Tayfun Açıkgöz,  “Anne ve babalar çocuğun bel ve sırtında eğrilik olup olmadığını, omuzların ve kürek kemiklerinin aynı hizada ve simetrik olup olmadığını belli aralıklarla mutlaka kontrol etmelerinde fayda vardır. Skolyozun en iyi tedavisi erken dönemde yapılmaktadır. Hastalığın ilk dönemlerinde uygulanan tedaviler ile daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. İlerlemiş olan eğriliklerin ameliyatla tedavisinde geliştirilmiş yöntemler mevcuttur. Ama yine de en başarılı tedavi hastalığın erken teşhis edilmesi ile erken dönemde yapılan tedavidir. Orta öğretim çağlarında bulunan 11- 16 yaşlarındaki  çocuklarda görülen bu hastalığın erken teşhisi için anne ve babalara önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir