• DOLAR 32.37
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2325.463
  • ...
`IŞİD sebep değil sonuçtur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Eski Danışmanı ve ORSAM (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi) Danışmanı Doç. Dr. Ferhat Pirinççi, İLKHA`ya önemli açıklamalarda bulundu.

Pirinççi, IŞİD`in ortaya çıkışının, sadece Suriye değil bölgedeki 2000`li yılların başından itibaren uygulanan politikaların sonucu olduğunu kaydetti.

“ABD`nin Irak`ı işgali IŞİD ortaya çıkmasına neden oldu”

IŞİD`in ortaya çıkmasına zemin hazırlayan en büyük etkenin ABD`nin Irak`ı işgali olduğunu belirten Pirinççi, Suriye rejiminin uyguladığı politikaların, bir şekilde IŞİD`in bu ülkeye de sıçramasına neden olduğunu söyledi.

“Uluslararası toplum IŞİD`i sadece tek başına bir olgu gibi görüyor”

Uluslararası toplumlarda farklı bir bakış açısının olduğunu dile getiren Pirinççi, “Uluslararası toplum IŞİD`i sadece tek başına bir olgu gibi görüyor. Geri planını dikkate almadan, sonunu sadece bir sonuç olarak görüyor.” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye IŞİD`i sebep değil sonuç olarak görüyor”

Türkiye açısından bakıldığında ise, IŞİD`in hem Suriye`deki rejimin hem Irak`taki Maliki yönetiminin uygulamaları sonucu ortaya çıktığını dile getiren Pirinççi, bununla mücadele için ortadaki siyasi koşulların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Pirinççi, “Türkiye IŞİD`i bir sebep olarak değil bir sonuç olarak görmekte. Dolaysıyla sonucu ortadan kaldırmak içinde bunun sebepleriyle ilgilenilmesi gerektiğini söylemektedir.” dedi.

“Koalisyon güçleri ve ABD IŞİD`e herhangi bir zarar vermedi ve ilerleme sağlayamadı”

ABD`nin ve koalisyon güçlerinin bugüne kadar yaptığı hava saldırılarının IŞİD`de herhangi bir zarar vermediğini ve IŞİD`le mücadele anlamında hiçbir ilerleme sağlanamadığını, sağlanmasının da beklenmediğini vurgulayan Pirinççi, “Çünkü sadece yabancı savaşçılar değil içeride ki yerelden sağlanan destek devam etmekte. Ve bu yerel desteğin de ortadan kaldırılması için de Irak`taki ve Suriye`deki siyasi ortamın düzeltilmesi, bütün tarafların siyasi ortama entegre edilmesi ve özellikle Suriye rejiminin değiştirilmesi gerekmekte.” ifadelerine yer verdi.

“Şartlar oluşmasa IŞİD farklı adlar altında devam eder”

Doç. Dr. Pirinççi son olarak, bu şartlarının oluşmaması halinde bugün IŞİD adı altında faaliyet yürüten örgütün yarın başka bir ad altında ortaya çıkacağını belirterek, bu şekilde devam ederse kaosun bölgede hiç bitmeyeceğini söyledi.  (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir