• DOLAR 32.53
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2490.425
  • ...

Mardin ve Şırnak sınırları arasında Dicle Nehri üzerinde 8 yıl önce yapımına başlanan ve Türkiye'nin hidroelektrik üretiminin yüzde 10'unu sağlayacak Ilısu Barajı ve HES'in yapımında sona yaklaşıldı. 2016 yılında tamamlanması planlanan HES projesinin sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 980 milyon TL fayda sağlayacağını belirten DSİ 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, sulama açılan alanlarda 156 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak için Dargeçit ilçesine giden Mardin Valisi Mustafa Taşkesen DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İnşaat çalışmaları devam eden İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Konuk Evinde incelemelere bulundu.

Mardin Valisi Taşkesen, Şırnak Valisi Hasan İpek, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ahmet Baysar, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Mardin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Alaaddin Karsavuran, Dargeçit Kaymakamı İbrahim Gencer, Güçlükonak Kaymakamı Halit Benek ve DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar,  DSİ Toplantı Salonu`nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Atatürk ve Keban barajından gelen elektrik akımının Mardin`e gelene kadar zayıfladığını ve yapılan Ilısu Projesi sayesinde Mardin`in elektrik sorununun ortadan kalkacağını belirten Vali Taşkesen, projenin bu sayede yapılacak olan karayolları ile hem diğer illere ulaşım da hem de bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını belirtti.

Toplantıda proje ile ilgili sunum yapan DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar, HES projesinin 2016 yılında tamamlanmasının planlandığını belirterek proje sayesinde yılda ortalama 4.120kwh enerji üreteceğini belirtti.

Ön yüzü beton kaplı baraj tipinde dünyada birinci olan proje ile ilgili bilgiler veren Dündar “Yapılan proje gövde hacmi bakımından ülkemizde Atatürk barajından sonra ikincidir, tamamlandığında sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 980 milyon TL fayda sağlayacaktır. Sulamaya açılacak bu alanda 156 bin kişiye iş istihdamı sağlanacaktır, Bu yolla yeni inşa ettiğimiz 250 m. uzunluğundaki Baraj Mansap köprüsü vasıtasıyla Mardin-Siirt-Şırnak arasında daha kısa bir ulaşım yolu ağı teşkil edilmiştir. Aynı zamanda 2.780 dekar alanda yeşil kuşak ağaçlandırması, 40.000 adet badem ve 15.000 adet Siirt fıstığı dikilerek vatandaşlarımıza ek gelir sağlanması planlanmaktadır.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)