• DOLAR 32.345
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2307.127
  • ...
MEB `Kutlu Doğum`u iş takvimine aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2007 Yılında kız öğrencilerin katılımıyla düzenlenen Kutlu Doğum etkinliklerinin Laiklik bahanesiyle engellendiği Türkiye'de, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) aldığı yeni bir karar çerçevesinde, öğrencilere yönelik Kutlu Doğum Haftası etkinliği özgürce düzenlenebilecek.

Cumhuriyet Gazetesi`nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı`nın her yıl hazırladığı merkez teşkilatı hizmet birimlerinin yapacağı iş ve işlemlerin belirlendiği “İş Takvimi”ne Kutlu Doğum da girdi. 2015 yılına ait iş takviminde öğrencilerin eğitimi ile ilgili ders kitaplarının hazırlanması, eğitim programlarının belirlenmesi, haftalık ders çizelgelerinin değiştirilmesi gibi milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren faaliyetler kapsamında Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri de sayıldı.

Buna göre Din Öğretimi Genel Müdürlüğü`ne “Kutlu Doğum Haftası vesilesi ile okullarda gerçekleştirilecek etkinliklerin ve uygulama esaslarının belirlenmesi” görevi verildi. Genel müdürlüğün bu faaliyeti, takvime göre, Ocak ayı içinde tamamlaması gerektiği ifade edildi. Bu görev kapsamında, genel müdürlüğü tüm okullarda yapılacak dini konulu şiir ve kompozisyon yazma yarışmaları, bilgi yarışmaları, Kur`an ve ezan okuma yarışmaları, hadis ezberleme yarışmaları, dini içerikli kitap dağıtımı gibi faaliyetlerin nasıl uygulanacağına ilişkin uygulama esasları belirleyecek.

Hatırlanacağı üzere 19. Milli Eğitim Şûrası`nda Kutlu Doğum Haftası ile ilgili tavsiye kararı alınmıştı. Buna göre Bakanlığa, “Kutlu Doğum Haftası, Muharrem Ayı ve Aşure Gününün Belirli Gün ve Haftalar kapsamına alınması” tavsiyesinde bulunulmuştu.

Öğrenciler Mevlid`i kutladığı için muhtıra verilmişti

MEB`in aldığı bu önemli karar, akıllara Genelkurmay Başkanlığı`nın, kız öğrencilerinin Kutlu Doğum etkinliklerinde ilahi okumasına tahammül edemeyerek 27 Nisan E-Muhtıra versimesini getirdi.

Mustazaflarla Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der) Urfa şubesinin 2007 yılında düzenlediği Kutlu Doğum Etkinliğinde kız çocuklarına ilahi okutması üzerine, sözde “Laiklik” hassasiyeti ortaya koyan Genelkurmay Başkanlığı,  AK Parti hükümetine muhtıra vererek şu küstah ifadelere yer verilmişti: “Ankara`da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ile aynı günde kuran okuma yarışması tertiplenmiş, ancak duyarlı medya ve kamuoyu baskıları sonucu bu faaliyet iptal edilmiştir. 

22 Nisan 2007 tarihinde Şanlıurfa`da; Mardin, Gaziantep ve Diyarbakır illerinden gelen bazı grupların da katılımı ile, o saatte yataklarında olması gereken ve yaşları ile uygun olmayan çağ dışı kıyafetler giydirilmiş küçük kız çocuklarından oluşan bir koroya ilahiler okutulmuş, bu sırada Atatürk resimleri ve Türk bayraklarının indirilmesine teşebbüs edilerek geceyi tertipleyenlerin gerçek amaç ve niyetleri açıkça ortaya konulmuştur.

Ayrıca, Ankara`nın Altındağ ilçesinde “Kutlu Doğum Şöleni” için ilçede bulunan tüm okul müdürlerine katılım emri verildiği, Denizli`de İl Müftülüğü ile bir siyasi partinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte ilköğretim okulu öğrencilerinin başları kapalı olarak ilahiler söylediği, Denizli`nin Tavas ilçesine bağlı Nikfer beldesinde dört cami bulunmasına rağmen, Atatürk İlköğretim Okulunda kadınlara yönelik vaaz ve dini söyleşi yapıldığı yolunda haberler de kaygıyla izlenmiştir.

Okullarda kutlanacak etkinlikler, Milli Eğitim Bakanlığı`nın ilgili yönergelerinde belirtilmiştir. Ancak, bu tür kutlamaların yönerge dışı talimatlarla yerine getirildiği tespit edilmiş ve Genelkurmay Başkanlığınca yetkili kurumlar bilgilendirilmesine rağmen herhangi bir önleyici tedbir alınmadığı gözlenmiştir.” (Hürseda Haber)

Bu haberler de ilginizi çekebilir