• DOLAR 32.358
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2324.46
  • ...
Sömürgeciliğin yeni yüzü: Afrika`ya yardım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batılı ülkeler, Afrika'ya kaşıkla yardım dağıtırken, Afrika ülkelerinin zengin yeraltı kaynaklarını kepçeyle alıyor. Başta İngiltere olmak üzere birçok batılı ülkenin yardım adı altında Afrika ülkelerinin yeraltı kaynaklarını talan ettiğini ortaya koyan bir rapor yayınlandı. 

Guardian'da yer alan habere göre, dünya üzerinde faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşunun imzasıyla yayınlanan raporda, birçok batılı ülkenin Afrika ülkelerini kullanarak her yıl en az 60 milyar dolar kazanç elde ettiği belirtiliyor. Bu gelirin elde edilmesi için birçok dolambaçlı yöntemin kullanıldığı belirtiliyor. Bu yöntemlerin başında Afrika ülkelerine yapılan yardımlar geliyor. Batılı ülkelerin Afrika'ya yaptığı yardımı kat kat fazlasıyla geri aldığı yöntemleriyle birlikte anlatılıyor.

AFRİKA HER YIL 60 MİLYAR DOLAR AÇIK VERİYOR

Raporda, batılı ülkelerin Afrika'ya her yıl kalkınma yardımı ve borç adı altında 134 milyar dolar para gönderdiği belirtiliyor. Aynı ülkelerin Afrika'dan başta vergi kaçakçılığı olmak üzere birçok dolambaçlı yolu kullanarak her yıl elde ettiği gelirinse 192 milyar dolar olduğu kaydediliyor. 

Afrika'ya batıdan gelen miktar 134 milyar dolar, çıkansa 192 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Aradaki farksa 58 milyar dolar. Afrika'nın her yıl bu şekilde, yardım alıyormuş gibi sömürüldüğü belirtiliyor. 

Afrika'ya yardım adı altında gönderilen yıllık miktar 30 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Yardımı gönderen ülkelerinse Afrika'dan aynı yıl içerisinde aldığı para bu miktarın altı katından fazla. Batılı ülkeler Afrika'ya gönderdiği diğer parayı ise borç olarak veriyor ve faiziyle geri alıyor. Afrika ülkelerinin batıya her yıl ödediği borç taksitinin 21 milyar dolar olduğu belirtiliyor. 

DEVLETLERİ BORÇ VERİYOR, ŞİRKETLERİ SÖMÜRÜYOR

Raporda yer alan bilgilere göre, bu çark sayesinde borç batağına saplanan Sahraaltı Afrika ülkeleri ne borçlarını ödeyebiliyorlar ne de yeraltı kaynaklarını batılı şirketlerin talan etmesine engel olabiliyorlar. 

Batılı hükümetlerin destekledikleri şirketler, vergiden muaf bir şekilde Sahraaltı Afrika ülkelerinin yeraltı kaynaklarını istedikleri gibi kullanıyorlar. Batılı ülkelere borç ve yardım kanallarıyla bağımlı hale getirilen Afrika ülkeleri ise bu ülkelerin şirketlerinin talanına engel olamıyor. 

Raporda imzası olan sivil toplum kuruluşlarından Sağlık ve Açlık Hareketi'nin Direktörü Martin Drewry bu durumla ilgili yaptığı açıklamasında, "Hadi olması gerektiği gibi konuşalım, bu devam eden çapulculuktur, cömertliğin tam tersi. Ve şunu kabul etmeliyiz ki uluslararası olarak işletilen bu finansal sistemin kalbi Londra'dır" ifadelerini kullanıyor. 

Afrika ülkelerinin modern dünyada nasıl sömürüldüklerini ortaya koyan raporun altında, Londra ve Afrika merkezli çalışan 13 ayrı sivil toplum kuruluşunun imzası bulunuyor. 

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir