• DOLAR 32.59
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2489.05
  • ...
GAZZE çok zor durumda…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan Doğruhaber

Gazze`de hayat şartları kışın da gelmesiyle çok daha zorlaştı. Terörist israilin uyguladığı ambargoya Mısır cuntasının da destek vermesi dört bir yanı kapalı şehirde hayatı yaşanılmaz kılıyor. Cunta yönetimindeki Mısır`ın Gazze`nin nefes boruları olan tünelleri bombalayarak yıkmasından sonra Refah Sınır Kapısını da kapalı tutması Gazze`yi resmen açık hava hapishanesine çevirdi. Gazze halkı ekonomik anlamda birçok ihtiyacını gideremezken elektriklerin kesik, suların kirli olması ise hayatı daha bir içinden çıkılamaz hale getiriyor. Hamas hükümetinin kendini feshetmesiyle kurulan Filistin birlik hükümeti ise Gazze`ye yönelik hiçbir icraatta bulunmadığı gibi memur maaşlarını da ödemiyor. Gazze`nin sorun ve sıkıntılarını konuştuğumuz Gazze eski Sağlık Bakanı Dr. Besim Naim, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye`nin Gazze`ye yönelik duruşu ve desteğine de değinen Hamas yetkilisi Dr.

Naim, Türkiye halkı ve hükümetinin Gazze`ye yönelik duyarlılığının daha aktif hale gelmesi temennisinde bulundu. İşte Gazze eski Sağlık Bakanı Dr. Besim Naim`in sorularımıza verdiği cevaplar…

GAZZE`DE ŞU ANDA  HAYAT ŞARTLARI ÇOK ZOR DURUMDA

- israil ambargosu devam ediyor. Üstüne Kış şartları da eklenince Gazze`de ekonomik durumun zorlaştığını gözlemliyoruz? Halkın durumu nasıl?

Gazze`de şu anda hayat şartları çok zor. israil saldırıları sırasında yıkılmış binalar olduğu gibi duruyor. Memurlar maaşlarını alamıyor. Refah Sınır Kapısı kapalı tutuluyor. Ancak 50 günde bir açılıyor, o da belli sıkıntıları olan hastalar için açılıyor. Mesela dün Refah Kapısı açıldı, 20 bin kişi geçmeyi bekliyordu ama ancak 800 kişinin geçmesine izin verdi Mısır tarafı. Yani sınır kapısında da böyle bir sorun var.

MAKSAT HAMAS`I ZOR DURUMDA BIRAKMAK

- Darbeci yönetimin gerekçesi nedir, neden kapıyı sürekli açık tutmuyor?

Tabi buna güvenlik gerekçesiyle diyorlar. Neyi tehdit edecekse artık… Bunlar güvenlik gerekçesine dayandırıyorlar ama daha da önemlisi siyasidir. Hamas`ı zor durumda bırakmaktır. Bunu herkes biliyor. Başka da bir gerekçeleri yoktur.

ELEKTRİKLER KESİK, SULAR KİRLİ, İLAÇ SIKINTISI VAR

- Gazze`nin sıkıntılarına tekrar dönersek, şehre ne kadar süre arayla elektrik verilebiliyor? Diğer yandan hastanelerdeki ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği ne durumda?

Bütün sıkıntılar devam ediyor. Şu anda Gazze`de neredeyse günün yarısı kadar elektrik kesintisi var. Ayrıca parasal sıkıntılar. Bu nedenle hastanelerin donanım ve ilaç eksikliği var. Zaten imar konusunda henüz hiçbir adım atılmadı. Her şey bu konuda olduğu gibi duruyor, sıkıntılar devam ediyor. Gazze`nin bir açıdan değil, her açıdan çok ciddi bir yardıma ve desteğe ihtiyacı var. Çünkü halk çok zor durumda… Ayrıca şu anda Gazze`nin çok ciddi su sorunu var. Su tuzlu, artık su kaynakları kurumuş durumda. Hatta bazı yerlerde kanalizasyon sularının içme suyuna karıştığı söyleniyor. Bu bilgiler birleşmiş milletler raporunda da var. Rapora göre böyle giderse 2020 yılında Gazze`nin artık yaşanılamaz hale geleceği söyleniyor. Şu anda suyun tuzluluğu, kirliliği had safhada… Elektrikle birlikte su sıkıntısı var Gazze`nin, bunun da bilinmesi gerekiyor.

BİRLİK HÜKÜMETİ   GÖREVİNİ YAPMIYOR

- Sayın Besim Naim, bu sorunlar dışında Gazze`nin ne tür sorun ve sıkıntıları var?

Şu anda Gazze`nin ciddi bir yönetim boşluğu da var. Örneğin bütçesi yok. Mevcut hükümet bütçe hazırladı fakat bu bütçede Gazze`ye ayrılan bir pay yok. Düşünebiliyor musunuz böyle bir durumda Gazze nasıl ayakta durabilir nasıl kendini finanse edebilir? Ancak bazı hayırseverlerin katkıları ve bağışlarıyla bu olabiliyor, bu da nereye kadar götürebilir ki. Sonuç itibariyle mevcut birlik hükümeti 2015 bütçesinde Gazze`ye bir pay ayırmamış durumda. 

ABBAS, GAZZE HALKINI CEZALANDIRMAK İSTİYOR

- Filistin Birlik hükümeti Gazze`ye yönelik sorumluluğunu yerine getiriyor mu? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Kesinlikle hayır. Bu hükümet Filistin`in hükümetidir fakat sadece Batı Şeria`da bir şeyler yapmaya çalışıyor, Gazze`de hiçbir şey yapmıyor. Oysa bu hükümet bütün Filistinlilerin hükümeti olarak kuruldu. Gazze`deki memurların maaşlarını ödemiyor, hiçbir şey yapmıyor. Tabii bunun arkasında Abbas`ın Gazze`deki Filistin halkını cezalandırma gibi bir niyetinin olduğunu biliyoruz. Maalesef şu anda bu hükümet sorumluluğunu yerine getirmiyor.

GAZZE`YE KARŞI GÖREVİNİ YAPMAYAN ABBAS`IN BM`YE BAŞVURUSU ANLAMSIZ

- israille sürekli işbirliği halinde olan Mahmut Abbas`ın işgalin sona erdirilmesi için BM`ye gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gazze`ye karşı görevini yapmayan bir Filistin başkanı BM`ye nasıl bunu söyleyebilir. Yani bunu düşünmek lazım, bir kere Abbas normalde bütün Filistinlilerin başkanı… Ancak o sadece bir kesime hitap ediyor ve böyleyken kalkıp israilin işgale son verme çağrısı yapması her şeyden önce kendisi açısından bir çelişkidir.

TÜRKİYE HALKINA   MÜTEŞEKKİRİZ

- Türkiye`nin Gazze`ye yönelik gerek hükümet olarak ve gerek de sivil toplum kuruluşları olarak ne gibi hizmetleri bulunuyor?

Evet, burada TİKA ve Kızılay`ın çalışmaları var. Gerçekten Gazze halkının sıkıntılarının hafifletilmesinde önemli katkıları var. Bundan dolayı Türkiye`nin halkına müteşekkiriz. Biz ziyaret ediyoruz TİKA`yı, geçenlerde ziyaret ettik. Bugün Kızılay`ı ziyaret ettik. Onlardan bilgi alıyoruz. Bazı projeleri var, Gazze halkının hayatını nispeten kolaylaştıracak projeleri var. Milyonlarca dolarlık bütçe ayırmışlar, kendilerine müteşekkiriz. Sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür ediyoruz.

- Sayın Besim Naim, son olarak bir mesajınız var mı?

Türkiye halkının Gazze`ye yönelik duyarlılığının devam etmesini istiyoruz. Devlet olarak da hükümet olarak da Türkiye`nin desteğini daha aktif bir şekilde yanımızda hissetmek istiyoruz ve ayrıca size de teşekkür ediyoruz.
Biz teşekkür ediyoruz…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir