• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
 Basel`de yeni yıl Kur`an ile karşılandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Miladi yeni yıla saatler kala dün birçok ülkede olduğu gibi İsviçre'de de haramların kol gezdiği, içki ve kumarın oynandığı programlar tertip edilirken, İsviçre'nin Basel Kentinde bulunan Said-i Nursi Vakfı, İslamî şiarlara uygun alternatif bir program organize etti.

Basel`de yaşayan gurbetçilerin eşleri ve çocuklarıyla katıldığı programı bayanlar vakfın lokalinde kurulan projektör aracılığıyla takip ederken, erkekler ise Vakfın mescidinde takip etti.

Program cami imamı Abdullah Doğan Hoca`nın okuduğu Kur`an`ı Kerim ile başladı.

“Frenkleri taklide çalışmayın”

Okunan Kur'an-ı Kerim`in ardından, vakıf müdavimlerinden Volkan Erçin, programın düzenleniş amacıyla ilgili kısa bir konuşma yaptı.

Erçin konuşmasında, amaçlarının başkalarının haramlarla iç içe yaptıkları kutlamalara karşı, Müslüman toplum için alternatif bir program düzenleyerek, kültür erozyonunun önüne geçmek olduğunu belirterek,  “Bediuzzaman Said Nursi Hazretlerinin gayri Müslimleri taklit etme hakkında  şunları söylüyor: `Ey bu vatan gençleri! Frenkleri taklide çalışmayınız. Âyâ, Avrupa'nın size ettikleri hadsiz zulüm ve düşmanlıktan sonra, hangi akılla onların günahlarına ve bâtıl fikirlerine uyup emniyet ediyorsunuz? Yok, yok! Akılsızca taklit edenler, uymak değil, belki şuursuz olarak onların safına katılarak, kendi kendinizi ve kardeşlerinizi idam ediyorsunuz. Uyanık olunuz ki, siz ahlâksızcasına onlara uydukça, hamiyet davasında yalancılık ediyorsunuz. Çünkü şu surette onlara uymanız, milliyetinizi hafife almak ve milletle alay etmektir.` Peygamber Efendimiz (sav) de hadis-i şerifinde, ‘Kim bir kavme bezerse, o da onlardandır` buyurmaktadır.  İşte bu programa iştirak bu Müslüman topluluk, başka kavimlere benzememek ve safını belli etmek adına katılım göstermişlerdir.“ şeklinde konuştu.

“Camiye gelmekle, Allah`ın izniyle büyük cihatta başarılı olduk”

Konuşmasında Hz.Muhammed (sav)`in hayatından da kesitler sunan Erçin, “Peygamber Efendimiz Bedir savaşından sonra ashabın galibiyetten dolayı sevindiğini görünce, onlara, ‘Küçük Cihadı kazandık sıra büyük Cihatta` diyence, ashabı şaşırdı ve büyük cihadın hangisi olduğunu sordu. Efendimiz (sav) de bunun nefse karşı verilen savaş olduğunu söyledi. Öyle inanıyorum ki, dışarıda nefse hoş gelen onca şeyi terk edip camiye gelmekle, Allah`ın izniyle büyük Cihatta başarılı olduk ve kazandık.” ifadelerini kullandı.

Oldukça renkli geçen programda, çocukların oluşturduğu Müjde İlahi grubu, Kürtçe ve Türkçe ilahiler seslendirdi. Ayrıca sessiz sinema yarışmasında Peygamber`ın (sav) hadisleri soruldu. Komik figürlerle yapılan yarışma sırasında katılımcıların kendini gülmekten alamadığı görüldü.

“İslami çalışmalara 8 kişi ile başladık”

Programın ilerleyen bölümünde Said-i Nursi Vakfı`nın 90'lı yıllara varan geçmişinde yaşadığı kimi anılarını paylaşan Vakıf müdavimlerinden Abdulmecid Özer, 1994 Yılının son aylarında Said-i Nursi camiasıyla tanıştığını, o yıllarda Arap ve Balkan Müslümanlarının ortak kullandığı bir Mescit`te kendilerine ait bir masa etrafında 8 kişi bir araya gelerek, İslami sohbetler yaptıklarını aktardı.

Özer, yaptığı duygusal konuşmada, o dönemde 18 yaşında olduğunu belirterek, “Kendisiyle ailevi sorunlar yaşadığım babam, beni sokağa atınca, işte bu camia bana sahip çıktı. Ayrıca benim gibi bir çok gence el uzattığına şahit oldum. Yani  bu günlere kolay gelinmedi. Dolayısıyla bu  Camiler, Avrupa`da yaşayan Müslümanların her şeyidir.” dedi.  

Özer`in katılımcıları duygulandıran konuşmasının ardından Said-i Nursi gençlik kollarının hazırladığı anlamlı bir tiyatro gösterisi sergilendi.

Gençlerin tiyatrosu, hem güldürdü, hem de düşündürdü

Yılbaşında çok tüketilen alkol ve haram yiyeceklerin insan bedeninde oluşturduğu tahribatın anlatıldığı tiyatro gösterisi, bir taraftan güldürürken, diğer taraftan düşündürdü.

Tiyatronun akabinde Cami İmamı Abdullah Doğan, kapanış duası yapmadan önce, bir hususu paylaşmak istediğini belirterek,  “Malumunuz olduğu üzere İsviçre`de okullar 21 Aralık`ta tatil oluyor. Biz de bunu fırsat bilerek camiye gelen gençlere bir eğitim program başlattık. Bu  Eğitim programına katılarak  başarılı olan öğrencileri Vakıf olarak ödüllendirmek istedik.” dedikten sonra söz konusu öğrencileri çağırarak ödüllerini takdim etti.

Program Abdullah Doğan Hoca`nın yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir