• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin İran’a gerçekleştirdiği çalışma gezisinin ikinci durağı Tebriz oldu.

Tebriz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odasının uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Haci Rehim Sadıkyan ve Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosluğu Ticari Ateşesi Ali Özçınar tarafından karşılanan Van Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi üzerine fikir alışverişinde bulundular.

Van heyetine başkanlık yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Tebriz’in kendi coğrafyasında çok önemli bir merkez olduğunu belirterek, “Bizler Tebriz’in ticari ve ekonomi deneyiminden faydalanmak istiyoruz. İran’ın en önemli sanayi ve üretim kentlerinden biri olan Tebriz’in bu deneyimlerini bizimle paylaşması, ortaklıklar kurması bu coğrafyadaki tüm kentler için çok önemlidir. Van’ı Tebriz’e ulaştıracak en önemli geçiş noktası Razi-Kapıköy Sınır kapısıdır. Bu nedenle Doğu Azerbaycan Eyaletinin merkezi olan Tebriz’in Razi-Kapıköy Sınır kapısının 24 saat esaslı çalışmalara açılması, Sınır kapılarındaki sorunların en aza indirilmesi noktasında merkezi hükümetle ortak çalışmasını istiyoruz. Bu konuda destekleri bizleri ziyadesi ile memnun edecektir.” ifadesini kullandı.

Tebriz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haci Rehim Sadıkyan da, Türkiye’de ilk gittiği şehrin Van olduğunu belirterek, “Van her zaman bizim için çok önemli bir şehirdir. Biz Tebrizliler Van’a geçiş noktası olarak Razi-Kapıköy Sınır Kapısını kullanmak istiyoruz. Bu kapının işlerlik kazanması için biz de elimizden geleni yapacağız. Hatta oranın yol ihalesinin yapılması için yaptığımız girişimler sonuç verdi. İhale sonuçlandı. Bir ay içinde şantiyeler kurulacak. Gerekli ödenek hazırdır. Ülkemizdeki yeni yönetim batıya açılmak için geçiş noktası olarak Van’ı görmektedir. Bu yöndeki çalışmalar kısa sürede sonuçlanacaktır. Ayrıca Türkiye gibi çok kadim bir devletin Tebriz’deki konsolosluk binası hala kiradır. Biz Türkiye Konsolosluğuna yeni bir arsa kazandırmak için gerek gerek Ticaret odası olarak gerek belediye, gerekse Valilik nezdinde her türlü desteği veriyoruz. Bu konunun da çözülmesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Tebriz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami’nin de katıldığı toplantıda Van’a İran Başkonsolosluğunun açılması konusunda gerekli desteğin verileceği, bu konuda Dışişleri ile görüşmelerin devam ettiği bildirildi.

Türkiye Tebriz Başkonsolosluğu Türk firmalarının ilk adresi

Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosluğu tarafından ağırlanan Van Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, Ticaret Ateşesi Ali Özçınar tarafından verilen brifingle yapılan hizmetler hakkında bilgilendirildi. Tebriz’deki Türk firmalarına her türlü desteğin verildiğini belirten Özçınar, Tebriz’in dışa açılması için en önemli geçiş noktasının Van olduğunu belirtti. (İLKHA)