• DOLAR 32.503
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2486.759
  • ...
“Tevhit ile teslis arasında diyalog olmaz”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Aziz Efendi Hasanoviç ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez`i ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bizim bedenlerimiz farklı yerlerde olsa da kalplerimiz ve ruhlarımız aynı gaye, aynı prensipler ve aynı güzellikler için çarpmaktadır” dedi.

Müslümanların içinden geçtiği zor süreçlere değinen Başkan Görmez, dünyanın birçok yerinde Doğu`da ve Batı`da Müslümanların çeşitli zorluklarla karşılaştığını kaydederek, son günlerde Avrupa`da camilere yönelik saldırı olaylarının ise nefret düşüncelerinin bir ifade biçimi olduğunu söyledi.

“İslamafobia dikkat”

Tüm dünyada bir İslamafobia endüstrisi oluşturulduğunu belirten Başkan Görmez, İslamofobianın önce bir nefrete, sonra o nefretin düşmanlığa ve o düşmanlığın da giderek bir şiddete dönüştüğünü vurgulayarak şunları söyledi; “Son aylarda gün yoktur ki, Batı`da bir camiye, bir Müslüman mabedine bir saldırı düzenlenmemiş olsun. Geçen hafta bir gün arayla İsveç`te cami yakıldı. Almanya`da neredeyse her gün, bir caminin önüne domuz kafası bırakarak nefret düşüncelerini ifade etmeye çalışıyorlar. Biz henüz İslamofobia konusunu konuşurken, o korku önce bir nefrete, o nefret bir düşmanlığa ve o düşmanlık da giderek bir şiddete dönüşüyor. Pek çok ülkede, insanlar, topluluklar ve hükümetler geriye doğru gidiyor.”

“Biz bütün kötülükleri iyiliklerle ortadan kaldırmayı emreden bir dinin mensuplarıyız…”

Avrupa`da yaşananların Balkanlara da sirayet ettiğini belirten Görmez, “Kosova, Arnavutluk ve çeşitli yerlerde üzücü hadiseler yaşanıyor. Bütün olumsuz gelişmelere bahane olarak da Suriye ve Irak`ta işlenen cinayetler gösteriliyor. Suriye`de işlenen bir cinayet, Avrupa`da yaşayan 30 milyon Müslümanın hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Onun için dini kurumların, İslam bilginlerinin, alimlerin işi çok zor. Bize düşen birinci görev, önce kalplere yerleştirilen bu nefreti nasıl ortadan kaldıracağımızı konuşmak olmalıdır. Biz nefrete nefretle karşılık veren bir dinin mensupları değiliz. Biz bütün kötülüklere iyilikle ortadan kaldırmayı emreden bir dinin mensuplarıyız.”dedi.

 “Müslümanlarla Hristiyanlar arasında insanî, ahlakî ve kültürel ilişkiler olur; ama tevhit ile teslis arasında diyalog olmaz…”

Papa Francis`in Diyanet İşleri Başkanlığına gerçekleştirdiği ziyarete de değinen Başkan Görmez, Papa ile yaptıkları görüşmede bu konuların da görüşüldüğünü ifade ederek, “Kendisine Müslümanlarla yeni bir ilişki başlatmayı isteyip istemediğini sordum. Çok istekli olduğunu gördüm. Ancak dedim ki; ‘Müslümanlarla yeni bir ilişki kurmak istiyorsanız bu Dinlerarası Diyalog başlığı altında olmaz.` Bu kavramın içi boş toplantılarla tüketildiğini anlatmaya çalıştım. Bu konuda yeni bir dil yeni bir üslup ve yeni kriterlere ihtiyaç olduğunu ifade ettim. Müşterek komisyonlar kurarak birlikte yaşama ahlakı ve hukukunun kriterleri üzerinde bir çalışma yapılmasını önerdim. Müslümanlarla Hristiyanlar arasında insanî, ahlakî ve kültürel ilişkiler olur; ama tevhit ile teslis arasında diyalog olmaz. Yanlış yöntemlerle doğru ilişkiler kurulmaz.” ifadelerini kullandı.

Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Hasanoviç ise, Başkan Görmez`in davetinden dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek Başkan Görmez`e bu görüşmeden dolayı teşekkür etti. “Burası bizim evimiz; biz böyle hissediyoruz. Biz burada çok mutluyuz. Size çok teşekkür ediyoruz” diyen Hasanoviç, İslam dünyasında yaşananlara temas ederek şunları söyledi;

“İslam dünyasında büyük fitne çıktı. Afganistan Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, İran her yerde bu fitne nasıl çıktı onu sordum. Bu ülkelerde, Pakistan`da, Suriye'de olanlar bizim için çok kötü. Sizin söylediğiniz gibi Avrupa`da bu tür olaylar çıkıyor. Ancak Hırvatistan`da şimdiye kadar böyle şeyler olmadı. Hırvatistan devleti ve İslam Birliği iyi işler yapıyor. Türkiye`nin birikim ve tecrübesi bizim için önemlidir. Bu anlamda Türkiye`nin bize yardım etmesi gerekir. Avrupa`da en çok Türkler bulunuyor. Diyanet`in bu tecrübesinden faydalanmak istiyoruz” dedi.

Ziyaretin ardından İslam Birliği Başkanı Hasanoviç, Başkan Görmez`i Hırvatistan`a davet etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir