• DOLAR 32.528
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Bingöl`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Belediyesi Proje ekibi ilk faaliyetini gerçekleştirdi. Proje ekibi faaliyetleri kapsamında Tasarım Atölyesi kuruldu. Eğitim desteği ile El Sanatları ve Günlük Yaşamda Kullanılabilir Ürün Üretimi Atölyesi`nin açılışı gerçekleştirildi.

Bal, ceviz, tabak, fini, beşik, kalpak, papağ ve diğer yerel ürünlerin sergilendiği atölye sergi, katılımcıların ilgisiyle karşılandı.

Tasarım Atölyesi`ne konu, dışarıdan temin edilen ve günlük hayatta sık kullanılan ürünler, üretime yönelik El Sanatları ve Kullanılabilir Ürün Üretimi Atölyesi kurulumu ile üretim istihdam gelir standartlarının oluşmasını amaçlıyor.

Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Eğitmeni ve TEMA Temsilcisi Cuma Karaarslan, amaçlarının Bingöl`ün ürünlerini, malzemelerini, yerel motifli desteklerle ileriye taşımak olduğunu ifade ederek,  “Eğitim faaliyetleri devam ederken ihtiyaçtan yola çıkılarak kendi imkanlarımızı ve varlıklarımızı değerlendirmek üzere yüzde yüz Bingöl`ün ürünlerini, malzemelerini, yerel motifli işlemek sureti ile mevcut üretimi ileriye taşımak istiyoruz. Söz konusu atölyemizde üretimin kapasitesini, görüşmeler yaptığımız büyük satış merkezleri, pazarlama guruplarının taleplerine göre değerlendireceğiz. Üretimimize konu ürünlerimizin sınırlaması yoktur. Bu atölyede Rol alan arkadaşların ve ekibin en çok satan bir ürünün yerelde üretime konu edilmesi noktasında fikir alışverişi ile birlikte üretime başlıyoruz. Şu anda göz diktiğimiz düğün nişan sünnet ve benzeri faaliyetlere konu önemli bir tüketim unsuru olan nikah, kına vb hediye dağıtımında kullanılan materyal ve bu materyallere konu yerel ürün konseptleri işlenerek özellikle ceviz ve bal ürünü değerlendirilmeye başlanmıştır.” Dedi.

Karaaslan daha sonra,  Üretimle ilgili kurulan tesislerinde üretilen ürünlerin, firmalara pazarlanarak ve bir kısmı da Bingöl Belediyesinin desteği ile satış merkezleri kurularak, teşhir ile satış yapılacağını ifade ederek,  Amacımız Bingöl ilinin ürünlerini, malzemelerini, yerel motifli desteklerle ileriye taşımaktır. Bunun en güzel örneği düğün ve nişanlarda kullanılacak nikah şekeri yerine nikah cevizi ve nikah balı ambalajlanmış olarak üretilip, satışa sunulacaktır. Bu anlamda Bingöl ili yün, keçe ve tiftik ürünlerinin tamamı değerlendirilerek yeni ürün tasarım konseptlerimiz artarak devam edecektir.” İfadelerine yer verdi.

Atölyenin çalışanlara önemli bir kaynak oluşturacağını dile getiren Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise, “Bu yapılan çalışmaların toplumun yarısını oluşturan temel direğimiz olan kızlarımızın, bacılarımızın, analarımızın ihtiyaç duyduğu altyapı ve malzeme desteği sağlanarak, üretici olmalarına katkı sunulacaktır. Tesisimizde üretilen ürünlerin satışlarıyla elde edilen gelirler, çalışanlara önemli bir kaynak oluşturacaktır. Üretilen ürünlerin satışında yardım edilerek, bağlantı ve pazar desteklerimiz devam edecektir. Sergimizin hazırlanmasında ve düzenlenmesinde Usta öğreticimize, el emeği göz nuru ürünlerini sergileyen tüm kursiyerlerimize sonsuz teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Tasarım Atölyesi`nde üretilen ürünlerin yerelde kalkmaması gerektiğinin altını çizen Bingöl Valisi Taşyapan, “Bayanlarımızın oluşturduğu güzel bir el emeği görüyoruz. Yöresel materyalleri değerlendirerek, özellikle düğünlerimizde, kınalarımızda, doğumlarda kullanılan yerel adetleri ve harcamaları, kendi geleneksel ürünleriyle birleştirerek kısa sürede güzel bir şey ortaya çıkarıldı. Hem öğretmen hanımlarımızı, hem de kursiyerlerimizi tebrik ediyoruz. Her öğrenilen bir değerdir, katkıdır. Ancak bunlar öğrenildiği yerde kalmamalı. Daha da geliştirilerek ticari boyuta da çıkarılmalı ve aile bütçesine katkı boyutuna varması sevindirici olur. Onun için bu güzel el becerilerini ben ileriye taşımalarını ve mümkün olduğu kadar buna ticari maksatla da kullanmalarını diliyorum. İnşaallah ileride daha güzel şeyler olacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Başkan Barakazi, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan`a ve diğer davetlilere kursiyerler tarafından yapılan el ürünlerini hediye etti. Program davetlilere verilen yöresel yemeğin ardından sona erdi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir