• DOLAR 32.328
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2301.724
  • ...
SON DAKİKA
Çakal Karlos Lakaplı Muhammed Nuri Yakalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

doğruhaber / tarihte bugün / 24.12.2014

GÜNÜN AYETİ
“Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın! Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır.”(Münafikûn:9)

GÜNÜN HADİSİ
“Bir koyun ağılına salıverilen iki yırtıcı kurt, şeref, mal ve mertebenin Müslüman kişinin dininde yaptığı tahribattan daha fazla tahribat yapamaz.” (Tirmizi, Nesaî)

GÜNÜN SÖZÜ
“Allah'a yemin olsun! Parayı azîz eden bir kimseyi muhakkak Allah zelîl eder!” (Hasan Basri)

TARİHTE BUGÜN

1144- Musul Atabeyi İmadeddin Zengi Urfa'yı fethederek Urfa Kontluğu'na son verdi. Zengiler, 12. ve 13. yüzyıllarda Kuzey Irak ve Suriye'de hüküm sürmüş bir devletttir. İlk hükümdarı İmadeddin Zengi'dir. Musul'da Imadeddin Zengi tarafından kurulmuş Zengi Devleti, O'nun ölümünden sonra oğulları arasında paylaşılmış, I. Seyfeddin Gazi ve Kudbeddin Mevdud Musul Beyliği'ni, Nureddin Mahmud Zengi'yse Halep Beyliği'ni yönetmiştir.Zengiler, Oğuzların Avşar boyundan olup II. Haçlı seferini etkisizleştirmişler ve İslam dünyasını Haçlıların istilasından korumuşlardır. İmadeddin Zengi 1144'de Urfa'yı fethetti ve I. Haçlı seferi sonunda kurulan Urfa Kontluğu'na son verdi.

1638 - Osmanlı padişahı IV. Murat, Bağdat'ı ele geçirdi. Bağdat Seferi, 1623-1639 Osmanlı-İran Savaşı'nın başında 1624 yılında İranlıların eline geçen Bağdat'ın geri alınması amacıyla padişah IV. Murat'ın 1638-39 yıllarında Bağdat üzerine düzenlediği seferdir. 8 Mayıs 1638 tarihinde Üsküdar'dan yola çıkan IV. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu Konya-Adana-Halep-Urfa-Diyarbakır-Siirt-Bitlis-Hakkari-Musul-Kerkük rotasını izleyerek 197 günde Bağdat önlerine ulaştı. 15-16 Kasım gecesi kale kuşatıldı. Kalenin alınması için yapılan çarpışmalar şiddetli oldu ve yapılan bir genel hücumda Sadrazam Tayyar Paşa öldü (23 Aralık 1638). Kuşatmanın 40. gününde ağır kayıplara uğramış bulunan ve direnmeden ümidini kesen Safevi kale komutanı Bektaşhan, vire ile teslim için elçi gönderdi. Bunun üzerine Bektaşhan davet edilerek teslim koşulları görüşüldü ve kendisi de affedildi. İran ordusundan isteyenlerin Bağdat'ta kalabileceği, istemeyenlerin yurtlarına dönebilecekleri kararlaştırıldı ve Osmanlı Ordusu Bağdat'a girdi. Bir bölüm İran kuvvetleri Narin Kalesi'nde direnmeye çalıştılarsa da direniş kolayca kırıldı.

1865 - Müttefik ordusunun bazı ABD`li eski üyeleri Pulaski'de (Tennessee, ABD) Ku Klux Klan adıyla özel bir sosyal kulüp kurdular. Örgüte katılanlar arasında da, iç savaş öncesi kurulmuş olan "Knights of the Golden Circle" (Altın Çember Şövalyeleri) adlı mason locasının üyelerinin çokluğu dikkat çeker. Ku Klux Klan örgütü Amerikan İç Savaşı sonrasında zencilerin kazanmaya başladığı haklara, özgürlüklere ve zenci-beyaz eşitliğine karşı çıkmıştır. Amaçlarına ulaşmak için şiddet ve teröre başvurmuşlardır. Örgüt iki defa dağılmasına rağmen 1950 ve 1960'larda tekrar canlanmıştır. Günümüzde bazı bölgelerde sadece yerel bazda faaliyet göstermektedir.

1951 - Libya İtalya'dan bağımsızlığını ilan etti. Libya, bu duruma gelene kadar II. Dünya savaşı yılları da dahil uzun bir süre bağımsızlık savaşı verdi ve bu yolda çok ağır bedeller ödedi.

1964 - Seylan(Srilanka) ve Hindistan Madras'ta meydana gelen kasırgada 7 bin kişi hayatını kaybetti.

1994 - Cumhuriyet Halk Partisi ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti birleşme kararı aldı. CHP, yeniden sol siyasetin ve Kemalist çizginin adı oldu.

1995 - Erken genel seçim yapıldı. Refah Partisi seçimden birinci parti olarak çıktı, ikinciliği milletvekili sayısı bakımından Doğruyol Partisi, oy oranı açısından Anavatan Partisi aldı. Refah Partisi kurulduğu günden beri ilk kez hükümet kurma şansını elde ederken bu fırsatı Doğruyol Partisi ile koalisyon kurarak değerlendirdi. Erbakan`ın başbakanlığındaki hükümet askerlerin ve derin devletin ortaklaşa yaptıkları 28 Şubat darbesiyle son buldu.

1997 - Çakal Carlos lakaplı uluslar arası tetikçi Ilich Ramirez Sanchez, bir Fransız mahkemesince, 1975 de iki Fransız müfettiş ve bir Lübnanlının öldürülmesiyle ilgili olarak ömür boyu hapse mahkûm edildi. Ilich Ramirez Sanchez (İliç Ramirez Sançez) veya daha sık kullanılan lakabıyla Çakal Carlos, Venezuela doğumlu eylemci. Birçok eylemde yer almış Sanchez, 2007 itibariyle Fransa'da Fleury Merogis Cezaevi'nde tutulmaktadır. Sanchez 25 Mart 1949 yılında Marksist bir ailenin oğlu olarak Venezuela'nın Karakas şehrinde dünyaya geldi. 1966 yılında annesi ve kardeşleriyle birlikte Londra'ya gidip, İngiltere'de üniversite eğitimi gördü. Uzun bir dönem Marksist gençlik örgütlenmelerinin içinde yer alan Carlos, 1975 yılında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) kamplarında eğitilerek İsrail'e karşı savaşmaya başladı. Daha sonraki yıllar siyonist İsrail hükümetine karşı verdiği mücadeleyi Batı'nın büyük şehirlerine taşıyan Carlos, İsraille ilişkisi olan birçok banka, dernek, gazete ve elçiliğe bombalı saldırıda bulundu. 1980 yılında dünyanın en çok aranan adamı olarak ilan edilen Carlos, CIA, Mossad, Interpol ve Fransız istihbaratını birçok kez atlattı. Özellikle 1980'li yılllarda yaptığı eylemlerle adını duyuran Ilich Ramirez Sanchez hakkında birçok kitap yazılırken, hayatı da defalarca kez filmlere konu oldu. Binbirsurat olarak da tanınan Carlos'un en önemli eylemlerinden birisi de Viyana'daki OPEC toplantısında, aralarında 10 petrol bakanının da bulunduğu 70 kişiyi rehin alması ve olay sonrası rehineleri Cezayir'e kaçırmasıydı. Carlos, 25 yıllık bir kovalamacanın ardından 1994 yılında Fransız ve Sudan istihbarat örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri bir operasyonla yakalandı. Mahkeme sonrası müebbet hapis cezasına çarptırılan Carlos, yargılanma esnasında tanıştığı avukat Isabella Coutant Peyre ile evlendi. Fransa'da Fleury Merogis Cezaevi'nde bir hücrede tutulmaktayken Clairvaux'da çok sıkı korunan bir hapishaneye nakledidi.Eşi sağlık merkezlerinden uzaklığı sebebiyle bu nakle karşı çıkıyordu.Şu anda Paris'te La Santé cezaevinde kurbağa lakaplı gizli fransız polislerinin suikast girişiminden yeni kurtulmuş halde bulunuyor.İzolasyon şartları ağırlaştığı gibi vatandaşı olduğu Venezuella'nın Fransa elçiliği tarafindan iadesine dair hiçbir esaslı teşebbüste bulunulmamasindan yakınmaktadır. 1975'de müslüman olan Çakal Carlos, Salim Muhammed Nuri adını almıştır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir