• DOLAR 32.509
  • EURO 34.583
  • ALTIN 2497.085
  • ...
Belediyeden esnafa astronomik fiyat artışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıllardır neredeyse bedava denecek fiyatlarla Muş Belediyesine ait dükkânlarda ticaret yapan esnafa belediyeden şok fiyat uygulaması geldi. Böyle bir uygulama ile ilk kez karşılaştıklarını belirten hal esnafı bunun kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyerek belediyeye tepki gösterdi.

Yıllardan beri Eski Halde esnaflık yaptığını, ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını ifade eden esnaf Mehmet Yılmaz; "Belediye bize bir tebligat gönderdi. Tebligatta dükkânlara zam yapıldığı belirtilmişti. Tebligatta dükkânların kiralarının yüzde 150 ve daha üzerinde bir zam yapıldığı belirtilmiş. Zamlar her yıl yüzde 8,9,10 civarındaydı. Hal civarındaki esnaf toplanıp belediyeye gittik. Belediye Başkanı ile encümenleriyle görüştük. Belediye Başkanına ‘Eski hal civarındaki bütün esnaf mağdurdur. Hiç bir yerde yüzde 150 kira zammı yoktur' diyerek tepkimizi gösterdik. Sonucun ne olacağını da bilmiyoruz'' dedi.

İsminin belirtilmesini istemeyen başka bir esnaf ise; "Belediye bu konuda esnafı oldukça zora soktu ve bu zulümdür. Küçük esnaf dükkân kapattı. Bu zam uygulaması kabul edilemez'' diyerek tepkisini dile getirdi. Esnaf  ayrıca belediyeyi mahkemeye vereceğini söyledi.

Yapılan fiyat artışlarına dair Belediye Başkanı Feyat Asya ile yaptığımız görüşmede, Asya; "Belediyeye ait gayrimenkullerin işgaliye (kira) bedellerinin incelemesi amacıyla oluşturulan komisyon neticesinde; Kuruma ait taşınmazların kira gelirlerinin mevcut ticari hayatla örtüşmeyecek oranda düşük olduğu görüldük. Bazı yerlerin (kimlik bilgileri araştırma safahatında) alt kiralama yoluna gidilerek işgalcimiz (kiracımıza) gelir getirdiği, devir paraları adı altında (hava parası alınmak suretiyle) devir yapıldığı tespit edildi.

Kamuya tahsis edilmesi gerekli bazı yerlerin işgal edildiği fiyat artışlarının (duruma göre) yüzde 40'tan yüzde 600'e kadar bir fiyat artışına gidildiğini kaydeden Başkan Asya; "Kiralanan bazı taşınması yakıtlarının dahi kurumca ödendiği (karşılandığı) bu nedenle gelen kira gelirinin giderini dahi karşılamadığı tespit edildi. Birçok defa yıllık zamları dahi uygulamadığı artışların mutat olmaması nedeniyle zamanla gelirin asgariye düştüğü, açıklanan nedenlerle kamu menfaatinin zedelendiği ve gelirinin düştüğü görülmüştür'' ifade etti.

Yapılan fiyat artışının zam olmadığını, bu fiyat artışının haksız kazancın önüne geçmek için yapıldığını savunan Asya,  asıl zammın yılbaşından sonra (2015'te) uygulanacağını söyledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir