• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Direniş `ÖZGÜRLÜK` getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

18 Ekim’de başlayan esir takası Mısır üzerinden gerçekleşti. Esir israilli asker Gilat Şalit’in Hamas yetkilileri tarafından Mısır’a verilmesinden hemen sonra israil de otobüslerin içinde hazır beklettiği Filistinli mahkûmları Kerem Ebu Salim (Kerem Şalom) sınır kapısından Mısırlı yetkililere teslim etti. Filistinli mahkûmları Gazze ve Batı Şeria’da coşkulu kalabalıklar karşılarken, Şalit ise sınırda israilli yetkililer ve güvenlik birimleri tarafından helikopterle alındı.

Mahkûmlardan 295’i Gazze’ye gönderildi. Serbest kalanlar arasında ömür boyu hapse mahkûm edilenlerin yanı sıra 30 yıldan fazla süredir hapiste bulunan Filistinliler de bulunuyor. Kalan 550 mahkûm ise önümüzdeki bir ay içinde serbest kalacak.

Bu arada israil’in belirtmediği kalan dokuz kadın esirin de serbest bırakılması için Mısır yönetiminin büyük çaba harcadığı belirtiliyor.

Türkiye, Katar, Ürdün ve Suriye’ye teslim edilecek 42 mahkûmdan 11’i de THY uçağı ile salı geç saatlerde Ankara’ya getirildi. Ankara’ya gelenlerin 10’unun Hamas mensubu, birinin ise El Fetih üyesi olduğu açıklanırken, esirler arasında 1992 yılından beri israil hapishanelerinde yatan, 16 kez müebbet ile 21 yıl hapis cezası bulunan Kassam Tugayları kurucusu ve lideri olan Zekeria Velid Akl de bulunuyor.

477 Filistinlinin özgürlüğüne kavuşması hem Gazze’de hem de Batı Şeria’da coşkuyla kutlandı. 1,7 milyonluk Gazze’deki gösteriye 200 binden fazla kişi katıldı. Hamas, serbest bırakılan esirlerin her birine 2’şer bin dolar vereceğini açıkladı. El Fetih lideri Mahmud Abbas da Batı Şeria’ya dönen esirleri Ramallah’ta kabul etti.

HAMAS LİDERİ ZAHAR ESİR TAKASINI DEĞERLENDİRDİ

Esir takası ile ilgili Hamas’ın önde gelen liderlerinden Mahmud Zahar ile görüştük. Hamas’ın büyük başarısı olan esir takasını gazetemiz için değerlendirmesini ve bu konudaki duygu ve düşüncelerini sorduğumuz Hamas liderlerinden Zahar, “Bugün işgale karşı mazlumun zafer günüdür” açıklamasını yaptı.

TOPRAĞIMIZI VE İNSANLARIMIZI DİRENİŞ ÖZGÜRLEŞTİREBİLİR

Öncelikle bu anlaşma insani yönden bir örneklik teşkil edeceğini belirten Hamas lideri Zahar, “Çünkü bu anlaşma uzun yılara mahkûm edilmiş tutukluların cezaevinden çıkmalarını sağladı. Bunlardan bazıları dört, beş müebbetle yargılanmış, ceza yemişlerdi. Bu müebbetler bin yıla tekabül ediyor. Bu anlaşma sadece bir gruptan mahkûmların cezaevinden çıkmasını değil Filistin’in her yerinden ve her gruptan tutukluların cezaevinden çıkmasını sağladı. Gazze ve Batı Şeria arasına fark koymadı. İnşallah ileride cezaevinde kalan diğer kadınlar da anlaşmayla çıkacaklardır. Bu anlaşma siyasi yönden de örneklik teşkil ediyor. Çünkü bu anlaşma Kudüs, 1948’de işgal edilmiş Filistin toprakları ve Golan tepelerinin israil topraklarının olmadığını, buraların işgal edilmiş topraklar olduğunu en iyi şekilde anlatıyor. Siyasi yönden direniş, 2005 yılında işgali Gazze’den kovabildi. 2011 yılında da işgalin tutukladığı Filistinlileri cezaevlerinden çıkardı. Bu gösteriyor ki direniş topraklarını ve insanlarını özgürleştirebilir. Bu mübarek anlaşma siyasi ve insani işaretlerdir.” dedi.

Esir takasının ileride Hamas ve israil arasında yapılabilecek müzakerelerin bir mukaddimesidir şeklinde yapılan yorumlarla ilgili olarak da konuşan Zahar, “Müzakerelere gelince bizim ve düşmanımız arasında müzakerelerin yapılması söz konusu olamaz. Ancak askerler üzerinde, insani yönden, sağlık açısından siyasi görüşmeler olabilir. Toprak ve insanlara yönelik yapılacak siyasi müzakerelere kesinlikle yanaşılmayacaktır” diye konuştu.

ŞALİT: KALANLAR DA BIRAKILIRSA MUTLU OLURUM

İlk görüntüleri Mısır’ın Nil televizyonundan yayınlanan ve bitkin olduğu görülen Şalit, israile geçtikten sonra helikopterle ülkenin orta kesimlerindeki Tel Nof askeri üssüne götürüldü. Şalit, burada ailesi ve siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından karşılandı. Mısır televizyonundaki görüntüsünde 5 yıllık süre boyunca Hamas tarafından iyi muamele gördüğünü belirten israilli asker Şalit, “Artık özgürüm. Yapacak çok şeyim var.” dedi. israil hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin de serbest kalmasından mutlu olacağını ifade eden Şalit, anlaşmanın barışa katkı sağlayacağını umduğunu dile getirdi.

BIRAKILAN ESİRLERİ TEKRAR TUTUKLAMA TEHDİDİ!

israil basınından Yediot Ahronot gazetesi güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Batı Yaka’da serbest bırakılan Filistinli esirleri bir takım şartlara tabi tuttuğunu şartların yerine getirilmemesi durumunda yeniden tutuklama tehdidinde bulunduğu iddia edildi.

İKİ ESİRİ ÖLDÜRENE 100 BİN DOLAR VAAD

İşgal altındaki Filistin topraklarında Nablus kenti yakınlarındaki Yitzhar Yahudi Yerleşkesi’nde yaşayan siyonist Liebman ailesi, esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan iki Filistinliyi öldürene 100 bin dolar ödül vereceğini ilan etti. Aile, söz konusu Filistinlilerin 13 yıl önce Liebman ailesinden iki kişiyi öldürdüklerini ileri sürdü. Söz konusu esirlerden birinin serbest bırakıldıktan sonra Gazze Şeridi’ne gönderildiği, diğerinin ise Türkiye’ye gönderilen esirler arasında olduğu bildirildi.

Meşal’dan aracı ülkelere teşekkür

Hamas lideri Halid Meşal, Gilat Şalit’in 5 yıl boyunca tüm israil istihbarat ve güvenlik örgütlerinden saklamanın, Hamas’ın emniyet sisteminin bir başarısı olduğunu söyledi. Hamas lideri Meşal, esir takası anlaşmasının ardından Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, Gilat Şalit’in direnişin isteklerini israil’e kabul ettirdiğini söyledi. israil hapishanelerindeki diğer tutuklu Filistinlilerin serbest bırakılması için çaba göstereceklerine dair söz veren Meşal, takas anlaşmasına katkı sağlayan başta Mısır olmak üzere, sırası ile Almanya, Türkiye, Suriye ve Katar’a teşekkür etti.

Kassam: Şalit’e İslam ahlakı gereği iyi davranıldı

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, esir takası sonrası yaptığı açıklamada, siyonist işgal zindanlarındaki tüm kahraman esirler kurtarılıncaya kadar bıkıp usanmadan mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı. Şalit’e esareti boyunca İslam ahlakı gereği iyi davranıldığını belirten İzzeddin El-Kassam Tugayları, buna karşılık siyonist düşmanın Filistinli esirlere kasıtlı olarak işkence yaptığını ve kötü muamelede bulunduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir